Redacción •  Catalunya •  05/02/2017

El BBVA financia l’escalfament global i la vulneració de drets humans

El BBVA és darrera del finançament d’un model global amb grans impactes socials i ambientals basat en la indústria dels combustibles fòssils i les grans infraestructures. Entre els projectes més polèmics en què hi participa es troben l’oleoducte Dakota Acces, a Dakota del Nord, Estats Units, i el megaembassament de Ilisu, en el Kurdistan turc. Tot i això, el BBVA utilitza diversos mecanismes de rentat d’imatge per a presentar-se com un defensor del Medi Ambient i els Drets Humans.

El BBVA financia l’escalfament global i la vulneració de drets humans

El projecte Dakota Acces Pipeline (DAPL) suposa la construcció d’un oleoducte de 1.770 Km que preveu transportar més de 500.000 barrils de cru diaris des de Dakota del Nord cap el sud d’Estats Units. El projecte de construcció d’aquest oleoducte ha generat un important moviment internacional d’oposició, liderat per la tribu Sioux de Standing Rock amb el suport dels governs tribals de més de altres 280 pobles i aliats en tot el món. Aquesta creixent resistència mundial s’oposa al DAPL i denuncia com l’oleoducte divideix territoris sagrats dels nadius americans i amenaça la qualitat de l’aire i els recursos hídrics de la regió, a l’afectar directament el riu Missouri.

L’embassament d’Ilisu, al riu Tigris, és un altre projecte extremadament polèmic que BBVA financia mitjançant la seva entitat subsidiària Garanti Bank i que desplaçaria a unes 80.000 persones, en la seva majoria Kurds. Aquest embassament inundarà la ciutat històrica d’Hasankyef. Així com, nombrosos enterraments i emplaçaments sagrats per al poble kurd. La construcció d’aquesta infraestructura no fa res més que agreujar el conflicte polític-militar existent al Kurdistan turc i suposa, de fet, un augment de la militarització a la zona.

Ambdós projectes han suscitat campanyes internacionals destinades a pressionar a les entitats bancàries per a què enretirin el finançament. La més recent DefundDAPL, ha aconseguit més de 700.000 adhesions i la retirada de més de 50 milions de dolars dels bancs involucrats en l’oleoducte Dakota Acces.

Tant el projecte DAPL com la presa d’Ilisu violen els Principis d’Equador, un marc voluntari de bones pràctiques per a institucions financeres signat pel BBVA pel qual es compromet a no finançar projectes que no tinguin la participació efectiva dels grups d’interés (les poblacions afectades) i d’una revisió independent. A més a més, posen en risc l’acompliment dels objectius de París en matèria de canvi climàtic, quelcom especialment evident al cas del DAPL. Aquest oleoducte suposaria un impuls a l’explotació de petroli d’esquist mitjançant tècniques de fracking, que comporta majors emissions de gasos efecte hivernacle que el petroli convencional. La introducció d’aquests nous petrolis no convencionals impossibilitarà que romanguem per sota dels 2 ºC d’increment de la temperatura global.

El BBVA intenta transmetre una imatge de compromís social i ambiental a través de diversos mecanismes, mentre dóna suport aquests projectes que destrueixen el Medi Ambient, agreugen el Canvi Climàtic i violen els Drets Humans. Així mateix, per exemple, la Fundació BBVA atorga anualment el premi “Fronteras del Conocimiento en la categoria de Cambio Climático”, que aquest any ha recaigut en dos prestigiosos climatòlegs, fent creure una suposada preocupació de l’entitat pel clima que no té res a veure amb els seus interessos petroliers.

Un altre exemple d’aquestes tècniques publicitàries destinades a millorar la seva imatge pública és el patrocini per part de la Fundació BBVA del projecte Reservial per a l’estudi i la determinació de reserves naturals fluvials en l’Estat espanyol, alhora que destrueix els ecosistemes sencers finançant la construcció de megaembassaments en altres països.

Ecologistes en Acció denuncia la hipocresia i la doble moral que suposa la utilització d’aquestes pràctiques de marketing verd, i exigeix al BBVA que enretiri tot suport financer a la construcció de la represa de Ilisu i l’oleoducte Dakota Acces Pipeline y es comprometi a no participar en el futur en projectes d’aquestes característiques.


Ecologistas en Acción /