Més de 140 persones impulsen presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la renovació dels permisos de les centrals nuclears fins als 60 anys

21/05/2017

Un total de 149 persones de diversos territoris de l'estat, de múltiples sectors socials, des del món del treball, la cultura, la universitat, la política, el sindicalisme, l'associacionisme, el voluntariat ..., impulsen una CRIDA per presentar una Iniciativa Legislativa popular (ILP) contra la renovació dels permisos dels reactors nuclears fins als 60 anys. La llista de suports es pot consultar al final d'aquesta Nota de Premsa.

Aquest any 2017, i el 2018, marcaran el futur de l'energia nuclear a Espanya. Gairebé totes les centrals demanaran la renovació de la seva autorització de funcionament fins als 60 anys. El govern del PP pot renovar aquestes autoritzacions quan vulgui i sense cap estudi de seguretat previ; perquè, al novembre de 2016, el CSN va modificar la normativa, separant la renovació del permís i la revisió de seguretat.

Mantenir funcionant els reactors atòmics 60 anys suposa augmentar el risc d'un Txernòbil o un Fukushima, que poden tornar a repetir-se en qualsevol moment i lloc. Però suposa també la certesa que augmentin les fugues de radiació, l'acumulació de residus radioactius, altament perillosos durant milers d'anys; les emissions quotidianes dels reactors: més de 40 elements i compostos radioactius (alguns abundants i perillosos com el triti, capaç de formar aigua tritiada, que no pot diferenciar-se de l'aigua normal), i els impactes sobre la salut associats. Impactes que no s'han reconegut ni s'investiguen.

Suposa la certesa d'incrementar la radiació quotidiana de la mineria d'urani i la fabricació del combustible nuclear, i l'aportació militar de l'urani empobrit per fabricar projectils, usats a l'Iraq i l'Afganistan, i se sospita que a Síria, que deixen seqüeles radioactives on exploten, afectant població civil i militars que els fan servir. I mantenir el procés de canvi climàtic, perquè un reactor emet pocs gasos d'efecte hivernacle, però la fabricació del combustible que necessita i els transports d'urani i altres components emeten diversos milers de tones a l'any.

Tots aquests impactes i perills es multipliquen si considerem 60 anys de funcionament.

Fem una crida a participar en la manifestació que el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) ha convocat a Madrid, el proper 10 de juny a les 18 hores, però creiem que això no serà suficient. Es necessita un moviment social ampli, que pugui fer arribar la seva veu directament al poder polític, interpel·lant partits i institucions de manera legal, amb un mecanisme que no es pugui ignorar. Es necessita una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la renovació dels permisos fins als 60 anys. Es necessita garantir un mínim 500.000 signatures legalitzades.

La ILP és la millor eina que tenim per influir en el Congrés, l'única institució que pot frenar el govern del PP, que és qui concedeix els permisos a les centrals.

La CRIDA, en castellà, català, euskera i gallec, a la presentació de la ILP pretén recollir el màxim de suports abans del 20 de juny.

La CRIDA no és la convocatòria de la ILP. El 20 de juny valorarem la resposta obtinguda i si aquesta és positiva, i hi ha un suport suficient, començarem ja el treball d'organització de la Comissió Promotora per llançar la ILP a la tardor de 2017.

És urgent, tenint en compte els últims moviments de la indústria nuclear que no es contenta amb els 60 anys i maniobra per obtenir encara més avantatges fiscals. Han de topar amb una resistència social organitzada i amb implicacions polítiques que no puguin eludir.

Cal apostar per un nou model energètic basat en la reducció del consum destructiu, un sistema d'energies 100% renovables, estalvi i eficiència energètica. Aquest nou model està frenat per les dificultats de trencar amb els interessos que imposen els anomenats "mercats", per l'avarícia de la elèctriques i dels que els donen suport, pels beneficis econòmics que reporta l'energia nuclear. Un model a partir d'energies netes i renovables que és avui perfectament possible i viable a la Península Ibèrica.

Añadir nuevo comentario

Comentarios

Plain text

  • No se permiten etiquetas HTML.
  • Las direcciones de las páginas web y las de correo se convierten en enlaces automáticamente.
  • Saltos automáticos de líneas y de párrafos.
Al enviar este formulario, usted acepta la política de privacidad de Mollom .