Secció Sindical de la CGT a ATLL •  Catalunya •  21/03/2018

Dia mundial de l’aigua. 22 de març de 2018

Des de la CGT a ATLL venim advertint de l’espoli que polítics, directius i empresaris han fet, i continuen fent, amb la privatització de l’aigua de 5 milions de ciutadans/es. En la nostra lluita per allò públic i participatiu venint assenyalant i denunciant que la privatització i desenvolupament de l’ATLL privada és una presa de pèl per a la ciutadania, de la que paguem tots/es les seves conseqüències.

Dia mundial de l’aigua. 22 de març de 2018

Davant la sentència del Tribunal Suprem no podem més que corroborar que tant el Govern com Acciona, com Aigües de Barcelona són capaços de fer el que sigui per aconseguir un negoci tan suculent com és l’aigua potable, fins i tot estafar la ciutadania. Començant pel Govern, ens hem empassat l’herència dels bunyols del polític Artur Mas i els seus acòlits, Pau Villòria, Ex-Secretari General del Departament de Territori i Sostenibilitat qui signà el contracte de concessió, Lluís Recoder i Santi Vila, amb molta “careta” política, tots dos ex-Consellers de Territori i Sostenibilitat. Així mateix del neoliberal Leonard Carcolé, ex-Director de l’ACA que dimití just desprès de la privatització i que ara “treballa” a una enginyeria de capital andorrà. Continuem amb l’ex-director general d’infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rosell, en llibertat amb càrrecs pel cas Petrum. Segons la premsa va «manipular» expedients de contractació per afavorir empreses que feien donacions a les fundacions de Convergència. Entre les seves actuacions els emails a favor d’Aigües de Barcelona, per a que el Govern anul·lés l’adjudicació d’ATLL a Acciona i li lliurés al principal donant de CDC, què va tallar les seves aportacions al 2013. Aigües de Barcelona pertany a una multinacional que no podia deixar perdre aquest negoci malgrat ja havia aconseguit entrar com a socis privats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona dels convergents. Per això va encetar les demandes per aconseguir l’anul·lació de l’adjudicació a Acciona. Desprès de la sentència, no seria d’estranyar que en el cas d’un nou concurs públic es tornessin a fer les donacions. 

D’altra banda, tenim a Acciona i el seu ex-soci bancari BTG Pactual (que opera a paradisos fiscals), el president del qual dimití per la seva imputació en un cas de corrupció. El banc va vendre les seves accions, desvinculant-se com accionista en ATLL. Acciona, el soci majoritari d’ATLL, és a més pertanyent a les empreses de l’lbex 35 que té més filials radicades a paradisos fiscals. Segons l’informe presentat en la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) opera concretament a 40, EEUU, Holanda, Panamà, Suïssa, Gibraltar, Andorra, Hong Kong i la Illa de Malta. Al 2011 Acciona es va subscriure al codi de bones pràctiques tributàries, que inclou la prohibició d’operar amb estructures instrumentals offshore. El cinisme la va portar a intentar sotmetre als treballadors i treballadores d’ATLL, al seu codi ètic malgrat la CGT va informar que no era d’obligat compliment per interferir amb l’Estatut dels Treballadors. No es pot tenir més barra! Per descomptat les treballadores de la CGT a l’empresa no el vam subscriure. Pel que fa a la gestió d’ATLL Concessionària en els 10 primers anys, en porten 5, de concessió i segons els plecs de condicions hauria d’haver invertit 71 milions d’€ que en la nostra opinió no han invertit.

Al 2015 la CGT vam denunciar irregularitats en la facturació d’ATLL i la seva sòcia Acciona Agua. Al 2016 l’Oficina antifrau les va confirmar: milions d’€ en factures falses amb una empresa inventada dins del grup Acciona sense treballadors/es, ATLL Operadora, a més de detectar manca de pagament d’impostos. En el seu informe l’Oficina Antifrau de Catalunya va suggerir la rescissió del contracte de concessió. El govern va fer cas omís d’aquesta recomanació, fins i tot va rebaixar la multa a ATLL de 4M d’€ a 800.000 €, gentilesa del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

La posició d’Acciona a mantenir-se concessionària del contracte fins la seva indemnització és una altra estratègia per guanyar temps per continuar assaltant les butxaques de la ciutadania (recordem que han apujat les tarifes un 11% per aquest 2018). Pel que fa a la possible gestió, la possibilitat de subrogar-nos als/les treballadors a l’Agència Catalana de l’Aigua, que ja és l’organisme responsable de la gestió hídrica de Catalunya, ningú no l’ha posat sobre la taula, tal i com van fer amb els 15 treballadors del laboratori de l’ATLL pública. D’aquesta manera s’optimitzaria la gestió i evitaria les despeses d’una altra empresa pública. Les tasques que desenvolupen les treballadores i els treballadors d’ATLL continuarien desenvolupant-se amb professionalitat, siguin quins siguin els seus gestors. Essent treballadors de l’Administració la nostra vigilància a la gestió és directa, mentre que a la privada o pública de gestió privada les dificultats són enormes. Recordem que 2 dels directius de l’ATLL pública i que encara continuen a l’ATLL Concessionària, tenien la mà al calaix d’ATLL Operadora, l’empresa fantasma que cobrava factures falses a l’anterior. I així tot quedava dins de l’àmbit privat d’Acciona, principal accionista de l’empresa. La ciutadania i les treballadores de la CGT a l’empresa (la resta de sindicats les veuen volar) no podem baixar la guàrdia però tampoc podem tornar al mateix model públic que hi havia abans. La gestió pública no ha estat modèlica, ni molt menys. Des del seu primer President, A.Vilaró, passant pels gerents A.Sala, A.Juanmartí, J.Compte (apodat dins del sector com «el 5%»), J.Rodríguez fins a l’actual Director general F.Gutiérrez han vulnerat drets dels treballadors i treballadores: acomiadaments a dones per guarda legal, assetjament, seguretat i salut precàries, persecució sindical, etc. Quant a la ciutadania es refereix apujada de tarifes per finançar publicitat, àpats de luxe pels directius, dietes per als consellers, etc, tots ells privilegis ofensius per a la gestió de l’aigua.

La CGT exigeix la gestió de l’aigua pública i participativa, tant a nivell autonòmic com municipal.

Prou d’insultar a la ciutadania, exigim responsabilitat per tots ells, volem una gestió de l’aigua a Catalunya i arreu, pública i amb control de la ciutadania.

Fora els especuladors i el negoci amb l’aigua!

Secció Sindical de la CGT a ATL               

seccionsindicalcgtatll@gmail.com               

Twitter: @cgtatll


Catalunya /  CGT /