Redacción •  Catalunya •  03/04/2022

La CUP es reuneix amb l’ACA perquè iniciï la reversió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet

  • Dijous passat, diputades de la CUP-NCG, regidores de la formació a Sant Quirze de Besora i representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’han reunit per abordar la reversió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet a mans públiques, un cop en caduqui la concessió, l’any 2024.
La CUP es reuneix amb l’ACA perquè iniciï la reversió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet

La CUP sempre ha denunciat que la majoria de centrals hidroelèctriques catalanes siguin explotades per empreses privades i amb concessions caducades, algunes des de fa més de 30 anys. A menys de dos anys de la finalització de la concessió de Can Trinxet, la CUP considera que cal generar un precedent que obri camí per la necessària reversió de les centrals hidroelèctriques en el camí cal a la democratització del sector elèctric.

Segons els informes el marc legal que regula el sector no permet que els ajuntaments puguin gestionar directament aquestes explotacions. La CUP reclama al govern buscar fórmules en el marc del desplegament de l’energètica pública catalana per tal de que aquestes centrals puguin ser gestionades directament pels municipis. Així, la formació anticapitalista demana que aquestes instal·lacions, i les que estan a punt d’extingir-se en els propers anys, reverteixin a control públic per garantir-ne una gestió 100% pública, perquè els beneficis que genera l’aigua es puguin gestionar des del propi territori i siguin un motor real de desenvolupament i equilibri poblacional.

L’11 de juliol del 2019 el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre la crisi ecològica i els conflictes ambientals i territorials, presentada per la CUP-CC, on precisament s’instava al Govern a iniciar les extincions de totes les concessions hidroelèctriques caducades per tal de determinar la seva reversió a control públic. De la mateixa forma, la setmana passada, el Parlament va aprovar amb àmplia majoria una moció presentada pel mateix grup parlamentari que instava al Govern a iniciar els tràmits perquè totes les centrals amb concessió caducada o renovada irregularment s’incorporin a l’empresa energètica pública.

El sistema elèctric espanyol està controlat majoritàriament per de grans empreses elèctriques i que és necessari garantir l’accés als subministraments bàsics a tota la població. És per aquest motiu que reivindiquen la creació d’una empresa energètica pública, que també disposi d’una comercialitzadora, per donar una cobertura i un servei democratitzat, lluny dels interessos econòmics, amb un sistema de governança participat per la ciutadania i amb una planificació estratègica basada en la transició ecològica, amb un model descentralitzat, renovable, autosuficient i sense nuclears.

La formació també alerta que la intenció de la pròpia Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és treure la gestió de la central a concurs públic una vegada extingida la concessió, amb el potencial risc que s’acabi gestionant des d’una multinacional energètica privada. Consideren que la reversió de la central ha de passar per la seva municipalització, per poder-la gestionar totalment des de l’administració més propera, i perquè senti precedents en futures reversions.


energía /