Vilalta, sobre l’acord entre Govern, sindicats i patronals pels pressupostos: “És inèdit i històric”
La portaveu destaca que, per primera vegada, els agents socials i econòmics s’hagin implicat en l’elaboració dels comptes i espera que aquest sigui el “pas previ” per aprovar-los al Parlament.
La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha posat en valor l’acord assolit pel Govern de la Generalitat, en el marc del Consell de Diàleg Social de Catalunya, amb els principals sindicats i patronals del país: “És un acord inèdit i històric, perquè, per primera vegada, els agents socials i econòmics s’han implicat en l’elaboració dels comptes”, ha celebrat Vilalta, “i s’han assolit propostes socials i progressistes importantíssimes per posar-les a disposició del país”.
En l’acord es recullen, entre d’altres, mesures per impulsar l’activitat productiva i la indústria, com, per exemple, la garantia d’executar els 680 milions d’euros del Pacte Nacional per la Indústria previstos per al 2023. També, en l’àmbit de la formació i qualificació professionals, es destinen 14,5 milions d’euros a incrementar les places d’FP del curs vinent i es promouen més polítiques d’ocupació. I, finalment, entre les mesures de protecció social, s’ha establert l’augment d’un 8% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya, el barem que s’utilitza per accedir a la majoria de prestacions socials a Catalunya i per definir-ne la quantia, quelcom “molt important”, perquè aquest índex no es revisava des del 2010 i ara es podrà donar cobertura a més persones amb necessitats i actualitzar la quantia de moltes ajudes que havien quedat “desfasades”.
“Són molt bones notícies per a la ciutadania i per al país, xifres imprescindibles per no deixar ningú enrere, per impulsar l’economia i seguir apostant pel valor afegit”, ha resumit Vilalta, tot desitjant que aquest sigui “el pas previ” a l’acord amb les formacions polítiques amb qui s’està negociant per poder aprovar el pressupost al Govern i finalment al Parlament.
“Carlos Lesmes no hauria de participar en la revisió dels indults; no pot ser imparcial»
Per altra banda, Vilalta ha afirmat que “el jutge Carlos Lesmes no pot ser un jutge imparcial en la revisió dels indults als presos i preses polítics”, el mateix dia en què s’ha sabut que la defensa d’Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva ha presentat una recusació del jutge a la sala tercera del Tribunal Suprem.
“Els motius són molt clars”, ha prosseguit Vilalta, “Lesmes s’ha pronunciat públicament contra la concessió dels indults als presos i preses polítics i també contra la via de la desjudicialització del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol que estem treballant”. En concret, al Fòrum de Justícia de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid, l’any 2021, va assegurar que els indults eren “difícils d’acceptar”. I en l’obertura de l’any judicial 2022-2023, es es va pronunciar en defensa de l’actuació dels magistrats i magistrades del Suprem i en contra de la desjudicialització.
Per tant, pels republicans, “Carlos Lesmes no hauria de participar en la decisió sobre la revisió dels indults perquè no pot ser un jutge imparcial en aquest cas, i ell mateix ho ha evidenciat i explicitat”, ha constatat Vilalta, que també ha assenyalat que es tracta d’un “exemple més de la politització de la justícia espanyola que massa sovint ha actuat com a braç de l’Estat per perseguir la dissidència política, en lloc de fer el que hauria de fer la justícia, que és garantir els drets i les llibertats de la ciutadania”.