Redacción •  Catalunya •  23/04/2023

Janet Sanz: “Sorprèn que partits que es diuen progressistes, com el PSC, defensin que BCN necessita més creueristes. El que necessitem és que s’apliqui la llei d’habitatge i poder quedar-nos als nostres barris”

  • La candidata número 3 de BComú i segona tinenta d’alcaldia ha participat a un acte al Clot on ha defensat la protecció patrimonial del barri, propiciada pel moviment veïnal, i la transformació urbanística que suposarà la superilla, votada en els pressupostos participatius.
Janet Sanz: “Sorprèn que partits que es diuen progressistes, com el PSC, defensin que BCN necessita més creueristes. El que necessitem és que s’apliqui la llei d’habitatge i poder quedar-nos als nostres barris”

La segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i número 3 de BComú a les municipals del 28M, Janet Sanz, ha defensat avui al Clot el Pla de Patrimoni que s’està aplicant al barri i la preservació de la seva memòria popular. “Per saber on anem hem de saber d’on venim. Per això volem protegir i recuperar el passat del Clot, obrer, agrari, lligat a l’aigua i a la història del Rec Comtal”, ha dit Sanz.

La candidata dels comuns ha situat que l’objectiu és “protegir el barri de les dinàmiques especulatives, perquè ens volem quedar a viure a un barri amb memòria, i poder-la transmetre als més petits. No volem triar entre la protecció al dret a l’habitatge i la garantia del dret a la salut, a un aire net, que és un objectiu que tenim a la ciutat, però especialment a barris com el Clot i els del Besòs”, ha insistit Sanz i ha posat d’exemple la transformació de la Meridiana. “Només cal passejar per veure el canvi. Estem transformant el que era una de les principals autopistes urbanes”.

La segona tinenta d’alcaldia ha situat que a l’actualitat “tenim tres grans amenaces: el soroll, la contaminació i la calor” i ha posat en valor les actuacions del govern municipal per fer-hi front: “amb Glòries, amb la Meridiana, amb els eixos de Sant Martí, amb la futura superilla del Clot: aquesta és l’alternativa a un model urbà que ens emmalalteix. El Clot és un exemple del canvi”.

Sanz ha contraposat aquestes polítiques a la defensa dels creuers per part del PSC, com va situar Salvador Illa en una entrevista la nit anterior: “Sorprèn que partits que es diuen progressistes, com el PSC, defensin que BCN necessita més creueristes. El que necessitem és que s’apliqui la llei d’habitatge i poder quedar-nos als nostres barris i poder viure bé amb llocs verd on gaudir. I nosaltres som la garantia. Això és el que està en joc els propers anys”.

En l’acte de BComú en què també ha participat el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, la tinenta d’alcaldia ha assegurat que El Clot ha estat “un barri prioritari” en aquest mandat, perquè “s’ha respectat i protegit millor el seu passat” patrimonial i per tant la identitat del barri, i perquè alhora “s’ha preparat pel futur amb solucions urbanístiques innovadores”, en concret “amb l’arribada de la superilla, que ha permès transformar els carrers en llocs amb verd i vida”. Sanz ha recordat que la creació de la superilla del Clot-Camp de l’Arpa va ser la segona proposta més votada de tot el Districte de Sant Martí en els pressupostos participatius.

Així mateix, la número 3 dels comuns ha destacat la implicació del teixit veïnal per a què l’Ajuntament “trobéssim una nova manera de protegir el patrimoni” i ha apostat per “la protecció dels edificis de les classes populars, aquells que reforcen l’arrelament i tenen la capacitat de crear vincles comunitaris”.

Per fer-ho possible, BComú ha impulsat el Pla de Patrimoni El Clot-Camp de l’Arpa que prioritza la protecció urbanística dels eixos, els ambients i els fronts tradicionals, aproximadament més de 700 finques que s’hauran de mantenir, a més de protegir el paisatge urbà amb una ordenança de l’edificació tradicional, que establirà criteris paisatgístics per les noves façanes, segons ha explicat la tinenta d’alcaldia i candidata.

“Amb totes les mesures del Pla de Patrimoni proposem protegir més de 1.300 parcel·les, el que representa més del 50% del barri” ha quantificat Sanz, que a més ha destacat que aprofitaran elpla per a fomentar l’habitatge públic: “Aprofundim en la mesura que el 30% de tota nova construcció o rehabilitació haurà de dedicar-se a habitatge assequible, les plantes baixes que es converteixin en habitatge hauran de ser assequibles i els nous habitatges que es creïn a partir de la subdivisió d’habitatges existents hauran de ser assequibles”, ha reblat.

Pel que fa a la transformació que ha suposat pel barri la implantació de la Superilla del Clot-Camp de l’Arpa, Sanz n’ha destacat l’inici de la pacificació del carrer Muntanya, “una demanda veïnal i de les escoles”, que permetrà tenir un altre eix cívic a part del carrer Rogent: “Era una necessitat per aquest barri”, ha assenyalat. La candidata dels comuns ha tornat a lloar la transformació de la Meridiana, que “ha millorat la qualitat de vida del barri, unint un eix com Rogent de forma més clara i còmode”, i el fet que el Clot “per fi està millor connectat amb vies ciclables, amb el carril bici d’Aragó o el de Mallorca”. Per acabar ha recordat que “en els propers mesos podrem veure actuacions com la pacificació d‘un tram de Rosselló i de Degà Bahí”.


Barcelona /