Centre Delàs d'Estudis per la Pau •  Actualidad •  25/04/2023

El primer año de guerra en Ucrania dispara el gasto militar mundial

  • El gasto militar mundial alcanza los 2,24 billones de dólares en 2022, cifra que crece por octavo año consecutivo, en el primer año de guerra en Ucrania desde la invasión rusa. Europa registra el mayor aumento desde la Guerra Fría (+13%).
  • Ucrania entra por primera vez en el TOP15 de los países con mayores presupuestos militares del mundo, con un incremento de un 640% respecto a 2021.
  • En el caso del Estado español, según los nuevos datos publicados por el SIPRI, el gasto militar aumentó en 2022 hasta los 20.306 millones de €, mientras que el Centre Delàs d’Estudis per la Pau calcula que el gasto militar para el pasado año fue finalmente de 23.470 millones. La de este año alcanza ahora mismo los 28.198 millones y supera ya el 2% del PIB.
El primer año de guerra en Ucrania dispara el gasto militar mundial

El Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha publicado hoy los nuevos datos sobre el gasto militar global correspondientes al año 2022, una cifra que crece por octavo año consecutivo hasta alcanzar los 2,24 billones de dólares, un 3,7% más que en el año anterior (por encima de la inflación). Este aumento del 3,7% en términos reales (0,7% el año anterior) es reflejo de los incrementos en los presupuestos militares aprobados por muchos gobiernos de los países ricos, una tendencia iniciada en la última década y que el año pasado se vio reforzada a partir de la invasión rusa de Ucrania.

“Estas nuevas cifras no nos sorprenden porque ya las esperábamos, pero sí que nos preocupan. Este aumento en el gasto militar mundial muestra que la guerra en Ucrania está impulsando y legitimando en buena medida estos incrementos en todo el mundo. En este sentido, Ucrania ha aumentado en un 640% su presupuesto militar”, alerta Jordi Calvo Rufanges, coordinador de la campaña GCOMS International Peace Bureau y del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Por regiones, Europa es la que ha registrado el mayor aumento, con un incremento del 13% en 2022, el mayor aumento de los últimos 30 años. “La tendencia de crecimiento del gasto militar europeo viene de antes de la guerra de Ucrania, aunque ésta la ha reforzado. La vemos también en los presupuestos de la Unión Europea que han experimentado un incremento del 23% en estos últimos 5 años, lo que representa un extra de 50.000 millones de dólares hasta 2021”, ha apuntado Laëtitia Sédou, responsable de incidencia europea del ENAAT.

Estados Unidos sigue siendo, con diferencia, el país que más gasta en defensa. El gasto militar estadounidense alcanzó los 877.000 millones de dólares en 2022, lo que supone el 39% del gasto militar mundial total y tres veces más que la cantidad gastada por China, el segundo país que más gasta del mundo. En cuanto a los países de la OTAN, suman entre los 30, el 55% del total del gasto militar mundial, 1,23 billones de dólares en 2022. Si agregamos el gasto militar de los miembros de la UE y el del Reino Unido, ocuparían la segunda posición en el ranking mundial, por delante de China y sólo detrás de EEUU.

En el marco de los Días Globales de Acción sobre el Gasto Militar (GDAMS, por sus siglas en inglés), la reconocida organización internacional de paz International Peace Bureau (IPB), con la colaboración del Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) y junto con el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Campaña Europea Contra el Comercio de Armas (ENAAT) y el Transnational Institute (TNI), han organizado una rueda de prensa para valorar los nuevos datos de gasto militar y pedir una reducción de los gastos militares mundiales y del Estado español, y que en vez de dedicar presupuestos a preparar la guerra, se redireccionen a la protección de la vida y el planeta, a través de la seguridad humana y la seguridad común.

Nick Buxton, investigador del Transnational Institute, ha alertado sobre la relación entre el gasto militar y la crisis climática: “El cambio climático se ha convertido en el último daño colateral de la guerra. Quedan pocos años para actuar para abordar la crisis climática, pero los ejércitos de todo el mundo están metiendo más leña en el fuego. Los 2,24 billones de dólares de gasto militar mundial están desviando dinero de la acción climática, aumentando las emisiones y alimentando los conflictos en las naciones más vulnerables a las consecuencias de la crisis climática. Necesitamos urgentemente reducir las tensiones y encontrar soluciones pacíficas a los conflictos si queremos defender nuestro planeta. No puede haber ninguna nación segura en un planeta inseguro”.

El gasto militar real del Estado español

Por lo que respecta al ámbito español, los nuevos datos publicados por el SIPRI muestran que el Estado español dedicó 20.306 millones de euros al gasto militar en 2022, y se sitúa en el 16º puesto del ranking mundial (15º en 2021). Según los cálculos del Centre Delàs d’Estudis per la Pau la cifra es aún superior y alcanza los 23.470 millones, unos datos que tienen en cuenta aparte del presupuesto consolidado del Ministerio de Defensa, de 11.709 millones, el resto de gastos militares repartidos en otros ministerios que no se incluyen en los créditos de Defensa (según aconseja la OTAN en los países miembros), y el presupuesto finalmente ejecutado, normalmente superior al inicial.

Respecto al gasto militar español de este año, los PGE de 2023 destinan un presupuesto para el Ministerio de Defensa de 12.827 millones de euros (un 23,4% más que en 2022) pero, según el cálculo del Centre Delàs, se ha alcanzado un gasto militar real que es más del doble de esta partida, con un valor de 27.617 millones de euros, lo que significa que España ya sobrepasaría este año el objetivo de gasto militar del 2% de su PIB exigido por la OTAN. A esa cifra hay que sumar los 581 millones de euros para misiones exteriores que se aprobaron en Consejo de Ministros a 11 de abril, alcanzando los 28.198 millones. Y muy probablemente también habrá que sumar más adelante parte de las compras de armamento aprobadas el 18 de abril en Consejo de Ministros. Estas nuevas inversiones y compras de armamento suman un total de 4.760 millones de euros e incluyen la adquisición de nuevos armamentos por 835 millones de euros y otros 3.925 millones en Programas Especiales de Armamento (PEAs) para los próximos años. Una parte de estas inversiones se destinará a programas que ya están en marcha (los tanques Pizarro, los helicópteros NH90 y los blindados Dragon) y la otra, al desarrollo de nuevos programas (820 millones para 8 helicópteros NH90, 1.970 millones por a vehículos VAC, 62,7 millones para dos buques hidrográficos, y 500 millones para 9 drones RPAS). Además, la ministra Robles ha propuesto, aunque todavía no está aprobado, la inversión de otros 4.000 millones de euros para la adquisición de 25 aviones Eurofighter que sustituirían a los F18 antiguos. Habrá que sumar por tanto la diferencia entre el presupuesto inicial y el finalmente liquidado, cifra que en 2022 superó los 2.800 millones.

Pere Ortega, investigador del Centre Delàs experto en gasto militar, en un análisis de los presupuestos aprobados para este año 2023 y los anuncios realizados desde el Gobierno español, ha añadido que “el aumento del 23,4% del gasto militar que representa 2.500 millones de euros en los presupuestos para este 2023 en relación al año anterior, es el más colosal de toda la historia moderna de España, lo que pone en cuestión que éstos sean los presupuestos más sociales jamás aprobados”.

Esta demanda se enmarca en una acción conjunta entre más de sesenta de organizaciones de la sociedad civil de todo el mundo que han hecho público un llamamiento urgente a los gobiernos de todo el mundo a recortar el gasto militar y que, en su lugar, dediquen esfuerzos en mitigar y revertir la degradación climática, y en promover la transformación pacífica de conflictos, el desarme y las iniciativas de justicia global.

El primer any de guerra a Ucraïna dispara la despesa militar mundial

  • La despesa militar mundial assoleix els 2,24 bilions de dòlars el 2022, una xifra que creix per vuitè any consecutiu, en el primer any de guerra a Ucraïna des de la invasió russa. Europa registra l’augment més elevat des de la Guerra Freda (+13%).
  • Ucraïna entra per primer cop en el TOP15 dels països amb pressupostos militars més elevats del món, amb un increment d’un 640% respecte a 2021.
  • En el cas de l’Estat espanyol, segons les noves dades publicades pel SIPRI, la despesa militar va augmentar el 2022 fins als 20.306 milions d’€, mentre que el Centre Delàs d’Estudis per la Pau calcula que la despesa militar per a l’any passat va ser finalment de 23.470 milions. La d’enguany assoleix ara mateix els 28.198 milions i ja supera el 2% del PIB.

El Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha publicat avui les noves dades sobre la despesa militar global corresponents a l’any 2022, una xifra que creix per vuitè any consecutiu fins a arribar als 2,24 bilions de dòlars, un 3,7% més que l’any anterior (per damunt de la inflació). Aquest augment del 3,7% en termes reals (0,7% l’any anterior) és reflexe dels increments en els pressupostos militars aprovats per molts governs dels països rics, una tendència iniciada l’última dècada i que l’any passat es va veure reforçada a partir de la invasió russa d’Ucraïna.

“Aquestes noves xifres no ens sorprenen perquè ja les esperàvem, però sí que ens preocupen. Aquest augment en la despesa militar mundial mostra que la guerra a Ucraïna està impulsant i legitimant en bona part aquests increments en tot el món. En aquest sentit, Ucraïna ha augmentat en un 640% el seu pressupost militar”, alerta Jordi Calvo Rufanges, coordinador de la campanya GCOMS de l’International Peace Bureau i del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Per regions, Europa és la que ha registrat l’augment més elevat, amb un increment del 13% el 2022, l’augment més elevat dels últims 30 anys. La tendència de creixement de la despesa militar europea ve d’abans de la guerra d’Ucraïna, tot i que aquesta l’ha reforçat, la veiem també en els pressupostos de la Unió Europea que han experimentat un increment del 23% en aquests últims 5 anys, la qual cosa representa un extra de 50.000 milions de dòlars fins a 2021”ha apuntat Laëtitia Sédou, responsable d’incidència europea de l’ENAAT.

Estats Units continua sent, amb diferència, el país que més gasta en defensa. La despesa militar estatunidenca va arribar als 877.000 milions de dòlars el 2022, la qual cosa suposa el 39% de la despesa militar mundial total i tres vegades més que la quantitat gastada per la Xina, el segon país que més gasta del món. Pel que fa als països de la OTAN, sumen entre els 30 el 55% del total de la despesa militar mundial, 1,23 bilions de dòlars l’any 2022. Si agreguem la despesa militar dels membres de l’UE i la del Regne Unit, ocuparien la segona posició en el rànquing mundial, per davant de la Xina i només pel darrere dels EEUU.

En el marc dels Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS, per les sigles en anglès), la reconeguda organització internacional de pau International Peace Bureau (IPB), amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i juntament amb el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Campanya Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT) i el Transnational Institute (TNI), han organitzat una roda de premsa per valorar les noves dades de despesa militar i demanar una reducció de les despeses militars mundials i de l’Estat espanyol, i que en comptes de dedicar pressupostos a preparar la guerra, es redireccionin a la protecció de la vida i el planeta, a través de la seguretat humana i la seguretat comuna.

Nick Buxton, investigador del Transnational Institute, ha alertat sobre la relació entre la despesa militar i la crisi climàtica: “El canvi climàtic ha esdevingut el darrer dany col·lateral de la guerra. Només queden uns quants anys per actuar per abordar la crisi climàtica, però els exèrcits de tot el món estan ficant més llenya al foc. Els 2,24 bilions de dòlars de despesa militar mundial estan desviant diners de l’acció climàtica, augmentant les emissions i alimentant els conflictes a les nacions més vulnerables a les conseqüències de la crisi climàtica. Necessitem urgentment reduir les tensions i trobar solucions pacífiques als conflictes si volem defensar el nostre planeta. No hi pot haver cap nació segura en un planeta insegur”.

La despesa militar real de l’Estat espanyol

Pel que fa a l’àmbit espanyol, les noves dades publicades pel SIPRI mostren que l’Estat espanyol va dedicar 20.306 milions d’euros a la despesa militar el 2022, i se sitúa en el 16è lloc del rànquing mundial (15è el 2021). Segons els càlculs del Centre Delàs d’Estudis per la Pau la xifra és encara superior i arriba als 23.470 milions, unes dades que tenen en compte a part del pressupost consolidat del Ministeri de Defensa, de 11.709 milions, la resta de despeses militars repartides en altres ministeris que no s’inclouen en els crèdits de Defensa (segons aconsella l’OTAN als països membres), i el pressupost finalment executat, normalment superior a l’inicial.

Respecte a la despesa militar espanyola d’enguany, els PGE de 2023 destinen un pressupost per al Ministeri de Defensa de 12.827 milions d’euros (un 23,4% més que el 2022) però, segons el càlcul del Centre Delàs, s’ha assolit una despesa militar real que és més del doble d’aquesta partida, amb un valor de 27.617 milions d’euros, la qual cosa significa que Espanya ja sobrepassaria enguany l’objectiu de despesa militar del 2% del seu PIB exigit per l’OTAN. A aquesta xifra cal sumar els 581 milions d’euros per a missions exteriors que es van aprovar en Consell de Ministres l’11 d’abril, assolint els 28.198 milions. I molt probablement també s’hauran de sumar més endavant part de les compres d’armament aprovades el 18 d’abril en Consell de Ministres. Aquestes noves inversions i compres d’armament sumen un total de 4.760 milions d’euros i inclouen l’adquisició de nous armaments per 835 milions d’euros i 3.925 milions més en Programas Especials d’Armament (PEAs) per als pròxims anys. Una part d’aquestes inversions es destinarà a programes que ja estan en marxa (els tancs Pizarro, els helicòpters NH90 i els blindats Dragon) i l’altra, al desenvolupament de nous programes (820 milions per a 8 helicòpters NH90, 1.970 milions per a vehicles VAC, 62,7 milions per a dos bucs hidrogràfics, i 500 milions per a 9 drons RPAS). A més a més, la ministra Robles ha proposat, tot i que encara no està aprovat, la inversió de 4.000 milions d’euros més per a l’adquisició de 25 avions Eurofighter que substituirien els F18 antics. Caldrà sumar per tant la diferència entre el pressupost inicial i el finalment liquidat, xifra que en 2022 va superar els 2.800 milions.

Pere Ortega, investigador del Centre Delàs expert en despesa militar, en una anàlisi dels pressupostos aprovats per a aquest any 2023 i els anuncis fets des del Govern espanyol, ha afegit que “l’augment del 23,4% de la despesa militar que representa 2.500 milions d’euros en els pressupostos per a aquest 2023 en relació a l’any anterior, és el més colossal de tota la història moderna d’Espanya, la qual cosa posa en qüestió que aquests siguin els pressupostos més socials mai aprovats”.

Aquesta demanda s’emmarca en una acció conjunta entre més d’una seixantena d’organitzacions de la societat civil d’arreu que han fet pública una crida urgent als governs de tot el món a retallar la despesa militar i que, al seu lloc, dediquin esforços a mitigar i revertir la degradació climàtica, i a promoure la transformació pacífica dels conflictes, el desarmament i les iniciatives de justícia global.


gastos militares /