Redacció •  Catalunya •  26/04/2023

Ada Colau crida a un gran «pacte de convivència» entre el comerç i restauració locals i els moviments veïnals

  • L’alcaldessa i candidata ha defensat a l’esmorzar amb Barcelona Global i el Gremi de Restauració la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat per fer lobby i demanar «més poder per protegir els locals històrics»
Ada Colau crida a un gran «pacte de convivència» entre el comerç i restauració locals i els moviments veïnals

L’alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú ha defensat aquest matí a l’esmorzar informatiu que organitzen les associacions de comerciants i restauradors amb els candidats un gran pacte de convivència «per reforçar la funció social de la restauració als barris, però alhora sent responsables de limitar els excessos que molestin els veïns», ha dit.

L’alcaldessa ha agraït i celebrat a les dues entitats la col·laboració i esforços en superar junts uns anys tant difícils a la ciutat. Colau ha descrit les tensions polítiques i la pandèmia com grans reptes que el govern dels Comuns ha hagut d’enfrontar plegats amb el teixit comercial i de bars i restaurants de Barcelona. «Des del diàleg hem aconseguit moltes coses i crec que en podem aconseguir més», ha dit citant els diferents plans d’usos o l’ampliació de terrasses durant aquest darrerrs anys.

Per això, Colau ha demanat aquest «gran pacte de convivència» que pugui crear l’equilibri necessari, «perquè la restauració dona vida als nostres barris», ha afegit. Durant la seva exposició la candidata ha posat en valor la restauració i el comerç local com a elements «d’identitat» que ha de preservar Barcelona. Quelcom que pot beneficiar també al turisme. «Les grans cadenes i el fast food fan perdre identitat, és un problema comú a moltes grans ciutats europees i crec que la candidatura de Barcelona a la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat és un gran moment per fer lobby i reclamar més marge de regulació que ens permeti protegir el nostre comerç i restauració local», ha demanat.

Colau reivindica la funció social de la restauració. Tot i així, creu que «també és cert que hi ha indicadors de soroll de la ciutat, a banda dels cotxes, «que no representen un model equilibrat i de futur per la ciutat» i, per això, «s’ha de comptar amb tots els actors, també els veïns, per fer un pacte on posem al centre el valor de la restauració de forma equilibrada i tenint en compte totes les variables», ha explicat. La taula, segons l’alcaldessa, serviria per trobar moltes solucions. «Als veïns i les veïnes també els agraden els nostres bars i restaurants i tant per la regulació de les taxes com pels horaris és molt necessària aquesta taula», ha reblat.

Millorar connexions ferroviàries

La conversa amb els representats de les dues entitats s’ha desenvolupat al Cotton Hotel de la Gran Via, on l’alcaldessa ha respost a les preguntes dels assistents, també en matèria de mobilitat. «Tots volem millorar la connectivitat, però ho hem de fer amb una estratègia que vagi amb una visió de futur», ha demanat preguntada per aquest tema. En aquest sentit, Colau ha demanat millor connexions ferroviàries i ha tornat ha definir el posicionament contrari dels Comuns amb l’ampliació de l’aeroport: «És negacionisme climàtic. Hem de millorar-ne la gestió, però en cap cas hem tingut un pla d’Aena més enllà d’ampliar».

Barcelona segueix captant congressos, ha guanyat la Copa Amèrica i la capitalitat de l’arquitectura. «Aquesta projecció que volem més diversificada ens interessa a tothom», ha dit. Això està en relació amb la millora del trànsit, per això l’alcaldessa ha defensat les transformacions urbanes iniciades els darrers mandats i que han aconseguit la reducció de vehicles que creuen la ciutat.

Colau ha fet, durant tota la seva intervenció, una lloança a les regulacions amb diàleg com a eina «per garantir creixement i protecció de la nostra diversitat». Seguirem sempre fent-ho per arribar «als objectius compartits que tenim, des de l’alta cuina fins la petita restauració dels barris populars i el comerç de barri perquè tothom ho visqui com una qüestió positiva», ha conclòs.


Barcelona en Comú /