Redacción •  Catalunya •  02/07/2023

Risc d’atropellament imminent de l’os de l’Alt Àneu

  • Les entitats i associacions ADLO Pirineu, ARBA Litoral, Associació Animalista LIBERA!, ADDA, FEDAN, Plataforma Grup Llop Catalunya i Ecologistes en Acció denuncien la greu situació de l’exemplar d’os bru, (Ursus Arctos, Linnaeus, 1758), a la mercè de l’acció humana i el dens trànsit rodat a la carretera d’Alt Àneu freqüentada per motoristes.
  • Les mesures aversives aplicades, alerten, són escasses i ineficaces.
  • A causa de la informació filtrada a les xarxes per cert sector de la població contrari a la presència ursina a la Serralada Pirinenca i els detalls publicats en diaris i notícies de TV, l’os es troba absolutament localitzat, i gairebé geoposicionat, cosa que perjudica encara més l’exemplar, segons les entitats.
Risc d’atropellament imminent de l’os de l’Alt Àneu

Aquest exemplar subadult es creu que pot ser Titan, fill de Caramelles, assassinada a França per un caçador l’any 2021, i que va deixar orfes els seus cadells, que tenen el risc d’haver adquirit aquests certs hàbits que podrien considerar-se inusuals per a l’espècie.

A l’espera de les anàlisis genètiques que confirmin o desmenteixin aquesta teoria, les entitats ADLO Pirineu, ARBA Litoral, Associació Animalista LIBERA!, ADDA, FEDAN, Plataforma Grup Llop Catalunya i Ecologistes en Acció comuniquen la greu situació d’aquest exemplar, sotmès a la contínua pressió del trànsit rodat, als curiosos que visiten la zona i provoquen situacions límit, i sotmès també a l’opinió pública, que l’han convertit en objecte de burles i motiu de propaganda oportunista de la por atàvica i injustificable que es respira a la comarca.

Les entitats ecologistes consideren que, després de les nombroses reunions de l’Equip d’Intervenció, a escassos metres de la carretera i d’amagat, sense voluntat d’informar la població sobre la situació de l’exemplar, on han participat representants de la Generalitat de Catalunya: Servei de Fauna i Flora de Catalunya, el Cos d’Agents Rurals, Agents de Miei Ambient, Forestal Catalana i Mossos d’Esquadra, les mesures de gestió reactiva que recull el Protocol d’Intervenció aprovat per la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, han estat aplicades de manera deficient i sense la celeritat que la situació requereix (l’os es troba en un tram de carretera de circulació ràpida, sense corbes i en descens, on la velocitat dels vehicles i les motocicletes sobrepassen amb facilitat els 100-120 km/h).

Aquest conflicte es va iniciar el 9 de juny de 2023. Després de 19 dies només s’han realitzat dues actuacions d’aversió contemplades en la fase 1, mesures aversives i pilotes de goma, sense cap resultat, mentre que el Protocol exigeix tres intervencions en un termini màxim de dues setmanes. Hores més tard de cada intervenció, l’exemplar d’os bru ha continuat freqüentant el mateix lloc, amb pocs metres de diferència i amb un alt risc d’atropellament. Pràcticament cada dia, al llarg d’aquestes setmanes, l’os ha estat vist a la carretera.

Les guàrdies efectuades per l’Associació per la Defensa del Llop i l’Os al Pirineu (ADLO Pirineu) han servit per detectar situacions dramàtiques en què l’os ha intentat travessar la carretera, comportant un greu perill per a la seguretat viària i per a l’exemplar, accentuat per l’efecte crida que han provocat els mitjans de comunicació i les xarxes socials. En diverses ocasions l’os ha fet mitja volta en presenciar els vehicles i, en el millor dels casos, l’exemplar ha trobat una zona de seguretat en els murs de pedra que sostenen el talús de la carretera (a escassos 2 metres de l’asfalt), un cas que ens recorda al de l’os italià Juan Carrito, de la subespècie marsicanus, atropellat recentment a causa dels seus costums humanitzats. Són nombroses les fotos i vídeos que ens envien diàriament d’aquest exemplar, algunes fotografies fetes a escassos 10 metres amb el risc que això comporta per a l’excursionista o per al veí curiós que no coneix els riscos d’acostar-se a l’animal.

Atès que l’individu, segons estipula el Protocol, no pot ser catalogat com a «os habituat», ni «os problemàtic», no es pot aplicar el Protocol en estricte ordre de redacció. El Protocol contempla la situació excepcional d’»os amb problemes». Per aquest motiu es requereix, i així ho especifica el Protocol, redactar un Protocol d’Intervenció específic per a aquest os en concret, la urgència i el risc per a l’os es qualifica com a «ALT», segons la definició d’aquesta categoria («os amb problemes»). L’atropellament és imminent, per aquest motiu les entitats sol·liciten:

Al Cap del Servei de Fauna i Flora de Catalunya que elabori un Protocol d’Intervenció immediat i específic per a aquest exemplar, i que prescindeixi de les tècniques de condicionament aversiu de la fase 1, aplicades tardanament i de manera ineficaç, per a passar directament a la fase 3: captura i retirada de l’exemplar. Una extracció no letal i trasllat de l’animal de la zona on ocorren els incidents.

Se sol·licita que es facin anàlisis toxicològiques de la carronya que, segons Agents Rurals, algú va dipositar per a atreure a l’os. Se sol·licita una investigació per localitzar el “pressumpte” responsable. Hi ha precedents d’enverinament molt recents a Vall d’Aran, a escassos quilòmetres de l’exemplar.

Se sol·licita que s’emeti un comunicat oficial adreçat a turistes, excursionistes i veïns indicant que està absolutament prohibit acostar-se a l’os, fotografiar-lo i difondre la seva ubicació. Es recorda que l’os bru és una espècie en perill d’extinció i no se’l pot molestar. Segons la Llei estatal 42/2007, en l’article 52.3 s’indica que: «Queda prohibit donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament als animals silvestres, sigui com sigui el mètode emprat o la fase del seu cicle biològic». I segons el Capítol II del decret legislatiu 2/2008, en l’article 33.1 s’indica que: «Respecte de les espècies de fauna salvatge autòctona protegides, es prohibeix la caça, la captura, la tinença, el trànsit o el comerç, la importació i l’exhibició pública, tant dels exemplars adults com dels ous o cries».

Les entitats sol·liciten també que es recordi que només: «de manera excepcional […] amb l’autorització prèvia de l’òrgan competent en matèria natural, la llei permet la captura, tinença, exhibició, fotografia, filmació i observació d’espècies protegides». I que s’informi que qualsevol imprudència que molesti a l’exemplar és susceptible de ser denunciada a l’autoritat competent.


ecología /