Aina Vidal: “El 23J es vota convertir-nos en una potència verda o en un solar gris”
La candidata de SUMAR – En Comú Podem aposta al Fòrum Europa Tribuna Catalunya per passar de la macroeconomia a l’economia de les persones, reduir la jornada laboral fins a les 32 hores i l’obligatorietat de pagar les hores extres. Vidal proposa afrontar l’emergència climàtica amb nous drets climàtics i una dècada de reindustrialització justa i verda que converteixi “Espanya en una potència industrial verda i Catalunya en referència del sud d’Europa en materia fotovoltaica”.
Aina Vidal ha participat avui al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. La candidata, que ha estat presentada per la catedràtica en Sociologia Marina Subirats, ha centrat la seva intervenció en la millora de les condicions econòmiques dels treballadors, la reducció de la jornada laboral i la reindustrialització verda. Vidal ha assenyalat que “mai s’havia governat tan diferent i de forma tan eficaç aquest país”, com ho ha fet el Govern de coalició. La candidata ha remarcat que “el model neoliberal de les retallades ha fracassat i que, avui, “intervenció estatal significa protecció i dret social”.
Tot i el bon estat de l’economia, encara hi ha molta gent que ho està passant malament. Per això, la diputada ha anunciat dues mesures pels primers 100 dies de govern: “Un bo d’hipoteques de 1000€ per a les hipoteques de tipus variable, amb un cost global de 1000M€ recaptat de l’impost a les grans fortunes; així com una cistella bàsica d’aliments, pactada amb els principals supermercats, tal com ja s’ha fet a França”.
El repte global més important de la nostra generació és la transició ecològica justa.
— Aina Vidal Sáez ? (@AinaVS) July 4, 2023
Aquest 23J es vota convertir-nos en una potència verda o en un solar gris. pic.twitter.com/XUF0dsjrtC
“Passar de la macroeconomia a l’economia de les persones”
La candidata de SUMAR – En Comú Podem ha manifestat la voluntat d’establir “un mecanisme d’actualització automàtica de l’SMI referenciat al 60% del salari mitjà que asseguri el manteniment de la seva capacitat adquisitiva”. Així s’assegurarà continuar lluitant amb eficàcia per a combatre la pobresa laboral, la desigualtat o la bretxa de gènere. “En definitiva, proposem passar de la macroeconomia a l’economia de les persones, de l’economia de les dades a l’economia real”, ha explicat Vidal, qui ha afegit que “cal anar a per més, cal mirar cap a la propera dècada”. Vidal també ha apel·lat a donar una resposta als autònoms: “El que més necessiten els treballadors autònoms són drets laborals i ser tractats com es mereixen: atur, baixa per malaltia, permisos i facilitats per conciliar”.
La cap de llista aposta per la creació d’un Observatori del Marge de Benefici de les empreses (l’OMB), que “permetrà reduir l’asimetria d’informació existent i millorar el coneixement dels processos de transmissió de costos a preus, convertint-se en una eina central de la política de lluita contra la inflació”.
“Guanyar temps per viure millor”
“És el moment de redistribuir més per viure millor, també el temps”. Vidal ha explicat el seu pla per guanyar temps: “Si el 23J governem, la gent sortirà una hora abans de la feina, perquè necessitem més temps per viure millor. Reduirem de manera progressiva la jornada laboral actual de 40 hores a una altra de 32 hores. El 2024 baixarem per llei a les 37,5 hores setmanals per arribar reduint fins que arribi a les 34 hores durant la legislatura i les 32 hores la propera. I aquesta reducció s’ha de fer sense reduir els salaris”. La diputada ha apel·lat a reconèixer la feina de cures, donada la discriminació que suposa que les dones dediquin el doble de temps a les cures que els homes.
“Si el 23J governem, totes les hores extres s’han de pagar”, ha expressat la candidata. I és que fins al 49% de les hores extres no es paguen actualment, cosa que afecta mig milió de persones, especialment, dones i joves que es veuen sotmesos a aquest abús. Un govern amb SUMAR – En Comú Podem ho evitarà “amb recursos per potenciar la Inspecció de Treball i algoritmes tecnològics que ho vigilin”. Vidal també ha assegurat que la democràcia ha d’arribar no només a la política, sinó també a l’economia i les empreses: “Igual que amb la negociació col·lectiva que va recuperar la Reforma Laboral, volem reequilibrar la balança. Que els treballadors se sentin part de les empreses, del seu futur, i descongestionar l’acumulació de la riquesa”.
“La transició ecològica és el repte global més important i urgent, però també és una oportunitat”
Quant al canvi climàtic, la cap de llista ha indicat que és una realitat que costa vides: “L’any passat ja va morir més gent per onades de calor que per accidents de trànsit”. No obstant això, Vidal ha assenyalat que la transició ecològica justa pot ser “una oportunitat i una font de prosperitat econòmica”. Per això ha desgranat el pla dels comuns per ‘la dècada de la reindustrialització verda’: “Proposem desplegar un procés de reindustrialització verda que pugui aprofitar les oportunitats que ofereix la transició energètica per generar prosperitat i cohesió social, complint amb els compromisos climàtics i ecològics, convertint a Espanya en una potència d’indústria verda l’any 2030”.
Per Vidal, “Catalunya pot ser la potència del sud d’Europa en matèria fotovoltaica”, cosa que passa perquè la cadena de producció “es pugui fer de forma completa al territori, i esdevenir un referent verd que es pugui ampliar a altres sectors com aerogeneradors, eòlica marina o automoció elèctrica”. Vidal ha cridat a transformar el SEPI en “una veritable Agència Industrial Pública” i a facilitar la reorientació del sector de la construcció i l’obra pública cap a l’adopció dels més alts estàndards ambientals i noves tecnologies baixes en carboni: “És l’hora de la política industrial verda. És l’hora de ser la potència verda europea”.
Davant la crisi climàtica, SUMAR – En Comú Podem aposta pels drets climàtics. “La gent necessita cases que no siguin forns i ciutats que no siguin saunes, per això proposem un pla de xoc per adaptar espais públics a la calor i millorar el programa d’ajudes per a la rehabilitació integral d’edificis residencials i habitatge amb especial atenció als barris populars i aquelles zones de renda baixa”. Amb la rehabilitació integral d’edificis, cada llar podria estalviar-se “entre 300 i 800 euros a l’any, l’equivalent al 2 o al 5% del sou net més freqüent”.
Vidal ha indicat la necessitat “d’un Estat de Benestar que ens protegeixi dels efectes de la crisi climàtica, com la prohibició de treballar a l’aire lliure quan hi ha alertes climàtiques, perquè una feina que no estigui adaptada a la crisi climàtica és una feina precària”.
La cap de llista ha assegurat que la transició “serà verda i justa o no serà, perquè aquest 23J la disjuntiva és convertir-nos en una potència verda o en un solar gris”. La reconversió industrial i de la mobilitat, el desenvolupament de les renovables, la digitalització de l’economia o la introducció de les intel·ligències artificials i els algorismes “són el futur, però no són neutres, hem de governar aquestes transicions”.
“Per convertir-nos en una potència verda hem de ser un Estat emprenedor verd i això només ho aconseguirem ambla primera presidenta verda, Yolanda Díaz”, ha conclòs Aina Vidal.