Redacción •  País Valencià •  18/12/2023

Compromís revela que Mazón lanzó sospechas sobre la autoría del incendio de Montitxelvo sin contar con ningún informe

  • Baldoví: “En lugar de pedir disculpas por sus declaraciones impresentables, Mazón se niega a contestar por qué apuntó contra los bomberos forestales”.
Compromís revela que Mazón lanzó sospechas sobre la autoría del incendio de Montitxelvo sin contar con ningún informe

18-12-2023.

El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha dado a conocer hoy las respuestas del Consell a las preguntas y solicitudes de documentación registradas por los valencianistas ante las declaraciones del President de la Generalitat sobre la autoría del incendio de Montitxelvo. El pasado 4 de noviembre, mientras continuaba activo el incendio forestal, el President de la Generalitat compareció ante los medios de comunicación sosteniendo que: “No se descarta que el incendio sea provocado. Si es así, no ha sido un amateur sino alguien o algunos que saben de esto, del fuego”. Estas declaraciones se produjeron días después de las movilizaciones de los bomberos forestales por el despido de 300 efectivos por parte del Consell de PP y Vox.

El grupo parlamentario Compromís remitió una pregunta escrita al President del Consell para averiguar “a quién se refería el President de la Generalitat con estas declaraciones”, “con qué información contaba para realizar esas afirmaciones” y “quien le facilitó esa información”. La respuesta ante estas preguntas, firmada por el secretario autonómico de Relaciones Institucionales y Transparencia, Santiago Lumbreras, no contesta a ninguna de las cuestiones formuladas y remite a una comparecencia de la consellera de Justicia que todavía no se ha producido.

Así mismo, Compromís solicitó “copia de cualquier informe o documento con información relativa a la autoría del incendio forestal de Montitxelvo” que también ha resultado infructuosa. La respuesta de la consellera de Justicia señala que: “no consta ningún informe o documento sobre este tema”.

Para Baldoví, “la verborrea de Mazón en noviembre para acusar de forma velada a los bomberos forestales contrasta con la cobardía que demuestra ahora para no pedir disculpas ni contestar a nuestras preguntas. En todo caso, queda demostrado que el President de la Generalitat realizó sus declaraciones de una forma totalmente irresponsable, sin contar con ninguna información ni indicio que apuntara hacia un incendio intencionado provocado por un colectivo con un perfil concreto”.

Baldoví ha recordado que el Partido Popular y Vox han vetado la comparecencia del President de la Generalitat en el Pleno de les Corts para explicar sus declaraciones sobre la autoría del incendio forestal de Montitxelvo.

“Mientras los informes oficiales que hemos conocido por los medios de comunicación apuntan a un incendio causado por una instalación eléctrica, se hace todavía más lamentable el silencio del President de la Generalitat sobre sus declaraciones. Es evidente que Mazón no estuvo a la altura del cargo de President de la Generalitat y lo mejor que podría hacer es pedir disculpas a los bomberos forestales y comparecer ante les Corts para explicarlo” ha concluido Baldoví.

Compromís revela que Mazón va llançar sospites sobre l’autoria de l’incendi de Montitxelvo sense comptar amb cap informe

·         Baldoví: “En lloc de demanar disculpes per les seues declaracions impresentables, Mazón es nega a contestar per què va apuntar contra els bombers forestals”.

18-12-2023.

El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha donat a conèixer hui les respostes del Consell a les preguntes i sol·licituds de documentació registrades pels valencianistes davant les declaracions del President de la Generalitat sobre l’autoria de l’incendi de Montitxelvo.  El passat 4 de novembre, mentre continuava actiu l’incendi forestal, el President de la Generalitat va comparèixer davant els mitjans de comunicació sostenint que: “No se descarta que el incendio sea provocado. Si es así, no ha sido un amateur sino alguien o algunos que saben de esto, del fuego”. Estes declaracions es van produir dies després de les mobilitzacions dels bombers forestals per l’acomiadament de 300 efectius per part del Consell de PP i Vox.

El grup parlamentari Compromís va remetre una pregunta escrita al President del Consell per esbrinar “a qui es referia el President de la Generalitat amb estes declaracions”, “amb quina informació comptava per a realitzar eixes afirmacions” i “qui li va facilitar eixa informació”. La resposta davant estes preguntes, signada pel secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras, no contesta a cap de les qüestions formulades i remet a una compareixença de la consellera de Justícia que encara no s’ha produït.

Així mateix, Compromís va sol·licitar “còpia de qualsevol informe o document amb informació relativa a l’autoria de l’incendi forestal de Montitxelvo” que també ha resultat infructuosa. La resposta de la consellera de Justícia senyala que: “no hi consta cap informe o document sobre aquest tema”.

Per a Baldoví, “la verborrea de Mazón en novembre per acusar de forma velada als bombers forestals contrasta amb la covardia que demostra ara per no demanar disculpes ni contestar les nostres preguntes. En tot cas, queda demostrat que el President de la Generalitat va realitzar les seues declaracions d’una forma totalment irresponsable, sense comptar amb cap informació ni indici que apuntara cap a un incendi intencionat provocat per un col·lectiu amb un perfil concret”.

Baldoví ha recordat que el Partit Popular i Vox han vetat la compareixença del President de la Generalitat al Ple de les Corts per explicar les seues declaracions sobre l’autoria de l’incendi forestal de Montitxelvo.

“Mentre els informes oficials que hem conegut pels mitjans de comunicació apunten a un incendi causat per una instal·lació elèctrica, es fa encara més lamentable el silenci del President de la Generalitat sobre les seues declaracions. És evident que Mazón no va estar a l’altura del càrrec de President de la Generalitat i el millor que podria fer és demanar disculpes als bombers forestals i comparèixer davant les Corts per explicar-ho” ha conclós Baldoví.


Compromís /