Redacción •  Catalunya •  30/12/2023

Es presenten les al·legacions i propostes al PDUM a l’ Hospitalet

  • La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha presentat un plec d’al·legacions al document de l’aprovació inicial del projecte de Pla director urbanístic metropolità.
Es presenten les al·legacions i propostes al PDUM a l’ Hospitalet

La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha presentat un plec d’al·legacions al document de l’aprovació inicial del projecte de Pla director urbanístic metropolità (PDUM), que s’ha quedat molt curt i no servirà per revertir l’urbanisme agressiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Baix Llobregat, gran contribuidor de manera negativa i insolidària a agreujar la crisi ambiental. PDUM que també va motivar l’atorgament del Premi Àtila 2023 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb què Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia les agressions més greus al medi ambient.

L’objectiu de les al·legacions és fer veure a les autoritats metropolitanes que el projecte només serà útil si respecta les persones i el medi ambient, frena el creixement il·limitat i contribueix, de manera prioritària i eficaç, a mitigar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i assolir un balanç net d’emissions zero el 2050.

El PDUM ha d’implementar en l’àmbit metropolità, sense excuses, tots els objectius de l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, que és jurídicament vinculant per a l’administració. Però l’actual projecte es limita a fer una posada al dia cosmètica del Pla General Metropolità de 1976, que serà ineficaç per revertir l’avanç de l’urbanisme especulatiu ni assolir els objectius exigibles per responsabilitat i solidaritat en un espai on viuen 3,3 milions de persones.

Les al·legacions presentades per SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet inclouen 29 propostes concretes perquè el PDUM signifiqui el punt de partida d’una reorientació ambiciosa i total de l’urbanisme metropolità. Les propostes abasten des dels mecanismes d’adaptació al canvi climàtic fins el manteniment de la biodiversitat i els connectors ecològics, passant pels espais agraris, els espais naturals i les zones forestals, el cicle de l’aigua, la transició energètica, l’habitatge social, la mobilitat, la qualitat de l’aire i les vies de comunicació.

L’actual projecte de PDUM no fa cap esforç per anul·lar els plans urbanístics objectivament lesius per al territori i per la població actual. Per això, la Plataforma proposa anul·lar tots els plans urbanístics en zones inundables i que es refacin tots els plans pendents d’execució anteriors a la declaració d’emergència climàtica de la Generalitat de Catalunya (2019).

Finalment, la plataforma ciutadana SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet demana que se suspengui l’execució dels plans urbanístics que contradiguin les previsions del pla director metropolità fins a l’aprovació definitiva del PDUM i del pla d’ordenació corresponent, i també que s’apliqui la suspensió de llicències, durant el mateix període, a tota obra o projecte urbanístic d’habitatge o industrial en terrenys actualment d’ús agrícola o forestal o que estiguin ubicats o puguin afectar connectors ecològics.


urbanismo /