Redacció •  Catalunya •  17/06/2024

BComú proposa aturar les campanyes de promoció turística de Barcelona per evitar la massificació

El grup municipal proposa també evitar les sancions a persones en situació de sensellarisme que no tenen alternativa habitacional, tenint en compte la denúncia de la Fundació Arrels i la Sindicatura de Greuges.

BComú proposa aturar les campanyes de promoció turística de Barcelona per evitar la massificació

Barcelona en Comú proposarà a la propera Comissió d’Economia que l’Ajuntament de Barcelona posi fi a les campanyes de promoció turística, de qualsevol caràcter i missatge, i destini els recursos derivats de la taxa turística -95 milions d’euros que avui dia s’utilitzen per promoure més turisme- a la millora dels serveis de control i inspecció sobre els establiments i equipaments turístics, així com a la protecció, preservació, recuperació i millora dels espais públics i altres necessitats veïnals derivades de la massificació turística.

La petició del grup dels comuns arriba en un estiu en que s’espera que Barcelona rebi més de 200.000 visitants diaris i un total de 2,5 milions de turistes més que el darrer estiu. Tot i que la massificació es concentra als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample, aquesta s’ha convertit ja en un problema de ciutat, i es troba darrere de tres de les grans preocupacions dels habitants segons el baròmetre municipal: habitatge, turisme i massificació. Atès que a aquests problemes cal sumar l’augment del cost de vida, la gentrificació, la precarietat laboral en el sector, l’impacte ambiental i el consum d’aigua, i que “gestionar” o “desconcentrar” el turisme no és una solució suficient, els comuns aposten per un canvi radical en el model econòmic de la ciutat, començant per deixar d’atraure més turistes amb campanyes institucionals.

Evitar sancions econòmiques i violacions de drets a les persones sense llar

A més, BComú demanarà a la Comissió de Presidència que es despenalitzi el sensellarisme, tot acabant amb la prohibició i sanció de dormir al carrer prevista als articles 58 i 59 de l’actual Ordenança, sempre i quan afecti a persones que no tinguin alternativa habitacional. La proposició neix de la denúncia de la Fundació Arrels, que ha alertat que amb el Pla Endreça les persones que dormen al ras s’han vist afectades “amb més sancions i vulneracions de drets”, i se les amenaça amb “llençar les pertinences, mullar les persones que estan descansant al carrer, llençar a les escombraries les seves mantes, cartons, documentació, el mòbil o la medicació”. Cal entendre que les persones sense llar són extremadament vulnerables, un 69% no té cap tipus d’ingrés i un 25% no pot cobrir les necessitats més bàsiques, i que la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha constatat ja aquesta preocupant intensificació d’actuacions contra les persones sense llar.


Barcelona en Comú /