Redacció •  Catalunya •  14/07/2024

CCOO denuncia que s’ha obert la veda en els acomiadaments col·lectius al CSIC

  • El sindicat ha denunciat l’actitud obstruccionista i no negociadora per part de l’Administració del CSIC per a trobar una solució justa a aquest col·lectiu de treballadors i treballadores, condemnant-los a un acomiadament col·lectiu imminent i injustificat.
CCOO denuncia que s’ha obert la veda en els acomiadaments col·lectius al CSIC

CCOO ha denunciat que el passat 2 de juliol de 2024 es va confirmar, per part del Consell Superior de Recerques Científiques, el CSIC, la qual cosa estimen una absoluta manca de voluntat negociadora quant al futur del Vaixell Oceanogràfic García del Cid i la la seva tripulació.

Segons la central sindical, CSIC ha pres la decisió de donar de baixa aquest vaixell i acomiadar a tot el personal adscrit a aquest, que és personal laboral fix del CSIC amb conveni propi; és a dir, treballadors i treballadores públics, com la resta del personal laboral del CSIC, altament especialitzat i amb experiència.

CCOO ha manifestat que no és l’única organització sindical en contra, assenyalant que tots els sindicats han rebutjat frontalment aquesta decisió «per l’injusta i inexplicable que és, i pel precedent que suposa de cara a situacions similars en el futur. Aquesta decisió arriba en un moment en què és pròxima l’avarada d’un nou vaixell oceanogràfic que necessitarà tripulants experimentats, tant en temes marítims com els propis del CSIC, la qual cosa fa encara més inexplicable la decisió presa, excepte, per descomptat, que l’objectiu del CSIC no sigui un altre que l’externalització d’aquesta tripulació, al que ens oposem».

El sindicat ha denunciat l’actitud obstruccionista i no negociadora per part de l’Administració del CSIC per a trobar una solució justa a aquest col·lectiu de treballadors i treballadores, condemnant-los a un acomiadament col·lectiu imminent i injustificat.

«Aquesta decisió no s’ajusta als anuncis reiterats en premsa i en altres mitjans per part de l’equip directiu del CSIC (Presidència i Secretaria General) de retenir el talent, l’experiència i de fomentar un treball digne dins de l’organisme, contradient-se a si mateixos; quan ni tan sols són capaços d’enquadrar i instar un col·lectiu d’empleats i empleades públics fixos? Per què aquesta tripulació no s’assigna als nous vaixells que està construint el CSIC?», ha qüestionat CCOO.

Per a la central, hi ha moltes opcions possibles que podrien tenir-se en compte si el CSIC estigués disposat. «Si finalment es materialitza aquest acomiadament col·lectiu tindríem el vergonyós honor de ser el primer organisme de l’Administració general de l’Estat a realitzar un expedient de regulació d’ocupació (*ERE), la qual cosa suposaria un precedent molt perillós, no sols en el CSIC sinó també en tota l’Administració general de l’Estat», han advertit.

Des de CCOO han denunciat aquesta situació davant els òrgans corresponents i anuncien que exigiran responsabilitats a tots els directius del CSIC que han propiciat «aquesta lamentable situació, inclosa la Secretaria General i la pròpia Presidència». A més, han advertit que iniciessin les accions «oportunes que suposin un canvi en aquest despropòsit per part del CSIC».


Sindicalismo /