Redacció •  Catalunya •  16/07/2024

Els Comuns demanen una revaluació completa de l’impacte de l’ús de les Taser

  • El grup parlamentari considera que cal calibrar el potencial letal i lesiu d’aquestes armes policials després de la reobertura del cas de la mort d’una persona a Badalona, les reclamacions d’entitats i experts, així com un informe del síndic de greuges.
  • El grup municipal dels Comuns a l’Ajuntament de Barcelona demana al consistori no iniciar els tràmits d’incorporació de les pistoles elèctriques al cos de la Guàrdia Urbana.
Els Comuns demanen una revaluació completa de l’impacte de l’ús de les Taser

El grup parlamentari dels Comuns ha registrat un seguit de preguntes al Parlament de Catalunya per demanar una revaluació completa de l’impacte dels dispositius conductors d’energia (DCE), coneguts popularment com a pistoles Taser. El diputat Andrés García Berrio i el portaveu David Cid signen la petició arran de les creixents preocupacions mostrades pel síndic de greuges i diferents associacions sobre la letalitat potencial i els riscos per a la salut associats a l’ús d’aquestes armes, així com l’ordenament de l’Audiència de Barcelona de reobrir el cas de la defunció d’una persona a Badalona i la voluntat del govern del PSC a l’Ajuntament de Barcelona d’incorporar l’arma al cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

El grup parlamentari dels Comuns considera que, en el marc de la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, cal una revaluació profunda i una reglamentació més estricta per protegir la salut i la vida de les persones. Per així, cal una revisió a fons de la Instrucció 4/2018 que regula l’ús de les pistoles Taser, tenint en compte les recomanacions del fabricant Axon i els informes com el del síndic de greuges o d’organitzacions com Irídia i Civio, segons els quals l’ús de les Taser ha comportat greus conseqüències per a la salut de les persones afectades, incloent-hi la mort d’un individu l’any 2021 a Badalona. Entre les qüestions plantejades pels Comuns al Parlament es troben:

  • Revisió de la Instrucció 4/2018: Assegurar que aquesta normativa inclogui totes les recomanacions del fabricant per minimitzar els riscos per a la salut i evitar la letalitat potencial.
  • Participació de professionals mèdics: Avaluar la implicació d’experts en medicina forense en l’elaboració de la normativa i en l’avaluació dels riscos associats a l’ús de les Taser.
  • Gravació de les actuacions: Garantir que totes les actuacions en què s’utilitzin les Taser siguin gravades, tal com estipula la normativa actual, per prevenir abusos i excés de força.
  • Protocol d’actuació i coordinació: Revisar els protocols d’actuació i coordinació amb els serveis d’emergència mèdica (SEM) en casos d’agitació mental o consum de substàncies.

Pel que fa a la voluntat expressada fa uns mesos per l’Ajuntament de Barcelona de dotar de pistoles Taser al cos de la Guàrdia Urbana, el grup municipal de Barcelona en Comú demanarà al consistori no iniciar els tràmits d’incorporació de les DCE fins que al Parlament s’hagi elaborat una avaluació exhaustiva de l’ús que n’ha estat fent els Mossos d’Esquadra i les policies locals que ja en disposen. Els Comuns continuaran treballant per garantir que els drets humans siguin una prioritat en l’actuació policial a Catalunya.

Es poden consultar les preguntes al Parlament;


comuns /