Redacció •  Catalunya •  28/07/2024

Presenten denúncia a Fiscalia pel nou desastre ecològic del Besòs

  • Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia l’empresa i els seus directius, i també autoritats i funcionaris de la Generalitat de Catalunya per possible prevaricació i imprudència greu per manca de control.
Presenten denúncia a Fiscalia pel nou desastre ecològic del Besòs

L’ocorregut el divendres 19 de juliol, amb la fuita d’enormes quantitats d’amoníac i d’altres productes tòxics encara sense identificar, suposa una altra catàstrofe mediambiental que ha suposat una molt greu contaminació de l’aigua, el sòl, l’aire, la fauna i la flora. Fins i tot -encara per avaluar- dels aqüífers, dels quals està projectat que en begui l’aigua la població de Barcelona, tot i que les filtracions tòxiques que s’hi produeixen contínuament.

Ecologistes en Acció de Catalunya volem investigar a fons qui ha estat el responsable d’aquest nou delicte contra el medi ambient i els recursos naturals. Tot apunta que els administradors i directius de l’empresa responsable BARNASTOCK, SA hauran de passar pels Tribunals.

A banda d’aquesta depuració de responsabilitats penals, no oblidem el seguit d’incidents: que el desembre del 2019 el riu Besòs i el seu àmbit d’influència ja va patir un altre desastre ecològic amb l’explosió i posterior incendi de DITECSA -procediment encara en fase d’instrucció penal als Jutjats de Granollers-; només uns mesos després va haver-hi el greu incendi de l’empresa Aprofitament Assessorament Ambiental SL a Granollers; el març del 2021, l’incendi de la nau de Danone a Parets del Vallès; un any després el de tres naus industrials a Montornès del Vallès; el de l’empresa química HEBRON, SA a La Llagosta; el de l’empresa de reciclatge TIRGI novament a Parets; el de la de plàstics Sonplast Extrusion a Lliçà de Vall; el de TEGA CRT; l’abocament al riu de tones i tones d’oli de palma per LÍPIDOS SANTIGA; la fuita tòxica de VELUTEX FLOCK… I si algú es pregunta si això és normal, a Ecologistes en Acció responem que no. És obvi que alguna cosa no funciona. I això és el que es vol investigar també amb la denúncia presentada a Fiscalia, per què creiem que hi ha un possible delicte de prevaricació per part d’autoritats i funcionaris de la Generalitat de Catalunya, doncs són ells els responsables de la inseguretat industrial que es viu a tota la zona.

El coordinador jurídic d’Ecologistes en Acció, Josep Hurtado, explica: “a la denúncia relatem les greus irregularitats que es venen donant des de fa ja anys, com el fet que moltíssimes de les inspeccions ambientals que es fan a aquestes empreses surten amb defectes més o menys greus, però després ningú no fa absolutament res o, com molt hi ha alguna sanció econòmica irrisòria. Tot és un desgavell administratiu. I aquestes empreses contaminants ho saben”.

Molt greu és que com a pràctica habitual, malgrat l’evident risc per a la seguretat industrial i de les persones i el medi ambient que comporta, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ve autoritzant les sol.licituds de modificacions no substancials (CNS) que realitzen les empreses d’aquest àmbit, quan en realitat encobreixen modificacions que SÍ són de caràcter substancial -normalment per camuflar increments de la producció o d’emmagatzematge- i que haurien d’haver-se tramitat amb un procediment administratiu molt més sever i garantista de modificació substancial (CS). “De fet, estem convençuts que són els propis funcionaris del Departament qui assessoren de fer servir aquesta tramitació més simple, per evitar-se la feina. Totes aquestes irregularitats només surten a la llum en la investigació posterior a l’accident. I amb el cas últim de BARNASTOCK tornarà a passar”, segons Josep Hurtado.

És per tot això que a la denúncia també es demana que s’investigui les autoritats responsables, concretament el Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, el Responsable del Servei de Prevenció i Avaluació Ambiental d’Activitats, el Responsable del Servei d’Inspecció i Control Ambiental d’Activitats i el Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.


medio ambiente /