Redacció •  País Valencià •  04/09/2024

Compromís insta al Govern de Mazón a donar explicacions sobre les retallades de professorat i la cobertura de vacants

Gerard Fullana: “La falta de previsions bàsiques és escandalosa. El professorat s’incorpora als centres educatius amb menys companyes i companys per les retallades i més vacants per cobrir.” Compromís ha denunciat també la retirada del suport del Govern de Mazón per a implantar el grau de Medicina a la Universitat d’Alacant.

Compromís insta al Govern de Mazón a donar explicacions sobre les retallades de professorat i la cobertura de vacants

El portaveu d’Educació de Compromís a Les Corts, Gerard Fullana, ha valorat l’inici de curs per al professorat valencià i ha volgut recordar que “el personal docent s’incorpora, de forma generalitzada, amb menys companys i companyes als seus claustres per dues raons: les retallades en professorat i 1.500 vacants que s’haurien d’haver adjudicat a juliol”.

Des de Compromís s’han registrat una bateria d’iniciatives instant a diferents compareixences a Les Corts centrades en l’inici de curs a les escoles i els instituts i en la decisió del Consell de marginar a la Universitat d’Alacant respecte a la implantació dels estudis públics de Medicina. 

Fullana ha recalcat que “Mazón i el conseller d’Educació continuen posant-nos molt difícil la resposta a una pregunta: què és el pitjor d’esta Conselleria d’Educació, el seu fanatisme ideològic per les seues formes o bé la seua incapacitat de gestió? Comença un curs escolar on per primera vegada no hi ha un increment de professorat en l’ensenyament públic amb una retallada respecte a les previsions que tenia el Govern del Botànic. Arrancarà també un nou curs acadèmic a la universitat, on torna la guerra ideològica contra les universitats públiques, en especial contra la Universitat d’Alacant, on el Govern de Mazón ha retirat el seu suport per a implantar els estudis de Medicina”. 

“El conseller Jose Antonio Rovira ha estat desaparegut i la falta de previsions bàsiques per a un inici de curs amb normalitat requereix treballar intensament perquè el 9 de setembre l’alumnat inicie les classes amb les plantilles de professorat completes”, ha dit el portaveu d’Educació de Compromís.

Des de Compromís s’ha volgut recordar també que “per molt que el conseller mentisca, la retallada flagrant d’unitats educatives a les escoles públiques, de professorat a les EOI i els conservatoris i també que anul·lara l’acord de plantilles que preveia la incorporació de 2.000 docents més per a este curs ho diu tot”.

El portaveu d’Educació de Compromís també ha fet referència a que “no sabem si passa el mateix en la concertada i s’ha retallat personal, com no sabem tampoc a hores d’ara si han retallat als centres concertats la barbaritat d’unitats que han fet amb l’escola pública. Encara no tenim contestacions al respecte sobre la informació que vam demanar fa mesos a la Conselleria des de Les Corts”.

“El que sí que sabem de primera mà, per exemple, és el que ens va contestar el conseller Rovira respecte a la codocència als instituts, que l’ha eliminada sense contindre la respiració i sobre la qual va dir en seu parlamentària: Lo que no vamos a hacer es a poner dos profesores en el aula, uno para dar clase y el otro para que esté allí. Una mostra clara dels coneixements que té el màxim responsable d’Educació sobre el que significa i els beneficis de la codocència als instituts”, ha asseverat Fullana.

Hi ha altres aspectes relacionats amb el professorat que també preocupen a Compromís i sobre els quals, des de la Conselleria s’està evitant parlar, com són els Centres de Formació del Professorat (CEFIRE), “que també són fonamentals per acompanyar al professorat en la seua formació continuada i sembla que també els estant desmountant, o siga, que estan dissenyant un model de retallada de centres de formació del professorat i de personal”, ha afegit el diputat de Compromís.

Sobre altres aspectes específics que preocupen al professorat i, especialment als equips directius dels centres, és el retard en el pagament de despeses de funcionament dels centres per part de la Conselleria, “sembla que la Conselleria no està al dia per a facilitar fons econòmics als centres públics per a pagar despeses bàsiques de llum, aigua o climatització i estem també pendents de que el conseller Rovira ens aclarisca este tema”, ha concretat Gerard Fullana.  


educació pública /