Compromís posa en marxa la campanya “Mazón No Paga” per denunciar els impagaments massius del govern del PP
Joan Baldoví: “Cal fiscalitzar al Consell per obligar-los a pagar. Per a què els diners de la Generalitat no vagen a pagar campanyes d’imatge, esdeveniments de nul rendiment social o directament corrupteles, com ja hem vist en el passat que passava en època de grans impagaments”. Carles Esteve: “Les últimes dades situen el territori valencià com l’autonomia amb el període mitjà de pagament a proveïdors més alt d’Espanya, amb 45 dies, molt per damunt del que marca la llei. El Botànic va deixar el govern amb una mitjana de pagament de 23 dies.”.
El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví i el diputat Carles Esteve, han presentat hui en roda de premsa la campanya ‘Mazón No Paga’, una iniciativa de Compromís que denuncia els impagaments generalitzats que, en només un any de govern, estan caracteritzant la gestió del Consell del PP.
Segons ha explicat Baldoví “els impagaments ja estan afectant greument a proveidors dels nostres serveis públics i directament a l’educació, la sanitat i els serveis socials, posant en risc el benestar de milers de valencians i valencianes. És inacceptable que, mentre es fan promeses buides, les escoles es queden sense recursos, els hospitals pateixen retallades i les famílies més vulnerables es veuen desateses.
“Amb esta campanya, volem posar de manifest la irresponsabilitat i la manca de compromís del govern de Mazón. No es tracta només d’una qüestió de números, sinó de persones, de vides que es veuen afectades per una gestió negligent i desconnectada de la realitat”.
“Entenem que cal fiscalitzar al Consell per obligar-los a pagar. Per a què els diners de la Generalitat no vagen a pagar campanyes d’imatge, esdeveniments de nul rendiment social o directament corrupteles, com ja hem vist en el passat que passava en època de grans impagaments”, ha assenyalat Baldoví.
Des de Compromís es denuncia que els impagaments estan afectant amb especial incidència a xicotetes i mitjanes empreses que depenen dels contractes amb l’administració pública. La manca de pagaments puntuals pot portar a estes empreses en situacions financeres difícils, amb el risc de tancament i pèrdua de llocs de treball.
Esteve ha posat de manifest que les últimes dades situen el territori valencià com l’autonomia amb el període mitjà de pagament a proveïdors més alt d’Espanya, amb 45 dies, molt per damunt del que marca la llei. El Botànic va deixar el govern amb una mitjana de pagament de 23 dies. El diputat de Compromís ha recordat que en l’anterior etapa del PP al Consell, al març de 2015, el període mitjà de pagament va arribar a ser de 99 dies. “Una barbaritat, amb uns impagaments generalitzats que caracteritzaven aquells governs del PP i que comencen a produir-se de nou amb ara, amb Mazón al front de la Generalitat”.
Entrant al detall dels impagaments el diputat de Compromís ha destacat que en serveis socials Mazón no paga les revisions de grau. Més de 1300 persones han passat de grau 2 a 3 però el consell no ha augmentat la prestació que reben. En total, estem parlant de més de 5,3 milions que no estan pagant en ajudes a persones dependents.
El Consell tampoc està pagant els augments de salari per que el personal de serveis socials cobre el mateix que en sanitat. Una infermera d’una residència passaria de cobrar 1400€ a 2170€. Estem parlant d’una inversió de 50M que Mazón no vol pagar.
En Sanitat, en el servei de radiologia, el govern de Mazón no està pagant les intervencions de vesprada i han baixat la remuneració un 30%. Això ha suposat que se deixen de fer els torns extra que servien per a reduir les llistes d’espera. El resultat és una fuga de professionals que beneficia a la privada, on Mazón està derivant la majoria de proves de diagnòstic.
Així mateix, Mazón no paga la reducció de jornada laboral dels professionals de sanitat incomplint l’acord del Consell amb els sindicats de fixar la jornada en 35 hores i millorar així l’atenció d’aquest serveis públic. I el personal de la sanitat de Dénia, la Ribera, Torrevieja i Manises cobren menys que els de la pública perquè Mazón no vol pagar-los allò que els toca després de la reversió pública.
En educació el govern de Mazón no està pagant a les empreses que estan construint escoles i instituts del pla edificant, amb un deute d’uns 22 milions d’euros. De la mateixa manera li deuen 9 milions a les persones que han format part dels tribunals de les oposicions d’educació. I hi ha centenars d’escoletes de 0 a 3 anys que han començat el curs assumint les despeses per l’anunci de Mazón, però ell no està pagant. En molts casos, s’ha multiplicat l’alumnat, el que suposa obligar a xicotetes empreses a multiplicar les despeses, això les està posant en risc.
Esteve també ha assenyalat els impagaments de les ajudes per al lloguer d’habitatges i a les entitats que ofereixen serveis públics dins de l’acció concertada del tercer sector, que no estan cobrant des del passat mes de març.
Compromís està presentant una bateria de peticions de documentació a través de Les Corts, per conéixer l’abast dels impagaments, perquè encara que ja es coneixen molts casos, només són la punta de l’iceberg.
Per això també amb esta campanya de “Mazón No Paga” s’ha establert un formulari web per a què la societat civil, les empreses, els particulars, que no estan cobrant facen arribar els seus casos a Compromís. “Sabem que per a estes empreses i entitats que no estan cobrant no és fàcil denunciar-ho públicament per por a represàlies, per això els oferim una manera, el més anònima possible, de què ens ho comuniquen”, ha explicat Esteve.