Redacció •  País Valencià •  06/10/2024

Iniciativa-Compromís aposta per ampliar aliances que potencien l’alternativa a la dreta, el neoliberalisme i l’autoritarisme

Este matí, la Casa de la Cultura de Sueca ha acollit la celebració de la Mesa Nacional d’Iniciativa-Compromís, on s’ha debatut i aprovat l’informe polític realitzat pels portaveus de la coalició. Durant la sessió, s’han tractat temes clau per al futur polític del País Valencià, amb una crítica ferotge al govern de Carlos Mazón i una reafirmació dels valors de la formació en la defensa dels drets humans, la justícia social i l’ecologisme.

Iniciativa-Compromís aposta per ampliar aliances que potencien l’alternativa a la dreta, el neoliberalisme i l’autoritarisme

En la seua intervenció el coportaveu, Alberto Ibáñez, ha denunciat la gestió del govern del PP a la Generalitat «farcida d’incapacitat, retallades i privilegis per als més rics», així com els impagaments massius a sectors vulnerables. «Mazón està convertint el País Valencià en un territori on els interessos d’uns pocs prevalen per damunt dels drets socials fonamentals», ha afirmat. L’informe polític ha destacat el «negacionisme del canvi climàtic» i la «batalla cultural a favor de l’individualisme i la mercantilització dels serveis públics» com els eixos de la política de dretes que cal combatre.

Una altra de les qüestions claus en la Mesa Nacional ha estat la defensa de la pau i els drets humans arreu del món. Iniciativa-Compromís ha fet una crida a condemnar el genocidi i la neteja ètnica a Palestina, demanant la detenció del primer ministre israelià Netanyahu per crims contra la humanitat. Al mateix temps, s’ha destacat la necessitat de visibilitzar conflictes oblidats com els del Iemen o Sudan, així com la situació de les dones a l’Afganistan i la invasió russa d’Ucraïna.

Propostes accés habitatge

El dret a l’habitatge ha estat un altre punt clau de la reunió, amb una crítica al govern de Mazón per la seua incapacitat d’aplicar la llei d’habitatge i les retallades encobertes que han deixat desateses més de 4.000 famílies. «En vespres del 9 d’Octubre, dia de tots els valencians i valencianes cal evidenciar que en este moment el principal conflicte i desafiament al País Valencià és la vulneració del dret a l’habitatge, per damunt de tots els altres», ha assegurat Ibáñez, subratllant la necessitat d’una regulació pública dels preus de lloguer i la declaració de les zones tensionades per l’augment exponencial d’apartaments turístics.

«Les cases són per a viure, no per a especular, per això proposem també que només es puguen comprar cases per a viure o per a llogar a un preu assequible regulat per les administracions públiques, reformar la llei d’arrendaments urbans per a que els lloguers siguen indefinits per afavorir l’arrelament als barris i destinar l’1% del PIB al parc públic d’habitatge com altres països del nostre entorn.», ha destacat el coportaveu.

Sobre la reunió d’ahir entre el President del Govern i el President de la Generalitat, Ibáñez ha valorat positivament el diàleg entre institucions, «és el camí que cal fer i per tant deixar enrere la política falsa i hipòcrita de no parlar-se. Però continua preocupant profundament el comportament dels partits de Sánchez i Mazón a l’hora de votar als parlaments, perquè estem acostumats a que quan són presidents tant el PP com del PSOE fan vore que tenen clara part de l’agenda valenciana, però els seus partits després boicotegen les solucions a les nostres problemàtiques. I és que els hem vist a Brussel·les votar en contra de l’agricultura valenciana, els hem vist a Madrid votar en contra d’avançar qüestions fonamentals per el tema del finançament o hem vist a les Corts també boicotejar els drets de l’habitatge».

La normalització del racisme: Una amenaça per a la democràcia

La Mesa Nacional ha posat l’accent en el creixent perill de la normalització del racisme, impulsat per la presència de l’extrema dreta a les institucions. «La normalització de discursos racistes és l’amenaça més gran per a la nostra democràcia», s’ha advertit, criticant que, fins i tot, forces de l’esquerra han assumit propostes de l’extrema dreta en matèries com la immigració.

Així mateix, Iniciativa-Compromís ha reafirmat el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, denunciant les polítiques destructives de Mazón en matèria de territori i infraestructures. L’informe polític aprovat hui ha subratllat la necessitat d’una transició ecològica justa que pose al centre les necessitats de les classes populars i l’equitat territorial. «Hem de treballar conjuntament amb el moviment ecologista per aturar la destrucció del territori valencià», s’ha remarcat.

Defensa de les aliances àmplies i populars

La formació ecosocialista també ha advocat hui per reforçar les aliances amb altres forces d’esquerra, ecologistes i feministes tant a nivell valencià com estatal. Iniciativa-Compromís ha participat recentment en diverses reunions amb Esquerra Unida, Podem, així com altres formacions d’esquerres de la resta de l’estat, per continuar teixint complicitats “és fonamental que des d’Iniciativa-Compromís treballem per ampliar una opció alternativa al govern de Mazón, però també una alternativa a qualsevol plantejament tant autoritari com neoliberal”. Així mateix s’ha encoratjar a presentar major atenció i dinamització amb sindicats, moviments socials i encontres populars als barris i pobles en defensa de causes comunes, “cal anar més enllà dels partits polítics”.

Finalment, arran de les darreres decisions judicials, s’ha expressat “una clara solidaritat amb Mónica Oltra i els altres companys que estan sent objecte d’una persecució judicial infame que pretén apartar les classes populars de la política. Este cas de lawfare és un intent de disciplinar aquells que s’atreveixen a posar límits al poder econòmic».

Amb aquesta jornada, Iniciativa-Compromís ha reafirmat la seua aposta pels valors progressistes i valencianistes, impulsant propostes per una societat més justa, igualitària i respectuosa amb el medi ambient.


Compromís /