Redacció •  Catalunya •  11/10/2024

Janet Sanz: “El sector turístic ha de fer-se càrrec de les externalitats i molèsties que genera a la ciutadania”

BComú proposa pujar al màxim l’IBI dels hotels de luxe, doblar el preu de l’entrada al Park Güell i endurir l’ordenança de terrasses per unes Ordenances Fiscals més restrictives amb el sector turístic i menys amb la ciutadania. Segons la portaveu del grup municipal «no pot ser que el cost del turisme l’assumeixin les veïnes i les treballadores: si el turisme genera tanta riquesa, hauria de redistribuir-se»

Janet Sanz: “El sector turístic ha de fer-se càrrec de les externalitats i molèsties que genera a la ciutadania”

La portaveu del grup municipal, Janet Sanz, ha explicat avui en roda de premsa les propostes de Barcelona en Comú per negociar les ordenances fiscals del 2025 amb el govern del PSC i corregir així la deriva elitista del govern Collboni també en fiscalitat. Unes propostes que, segons ha explicat Sanz, “responen a fer un canvi de ruta en la fiscalitat de la nostra ciutat, situar la pressió en determinats sectors que fan negoci amb l’espai públic, com pot ser el turístic, i alleujar les veïnes”. En aquest sentit, la primera proposta dels comuns se centra en pujar l’IBI dels hotels de luxe, palaus de congressos i centres comercials al màxim legal de l’1,3%, el que suposaria més de 10 milions d’euros en recaptacions. “Estem parlant de 224 establiments, dels quals 208 són hotels, que fins ara estaven pagant un 1% de l’IBI quan els veïns paguen un 0,66%” ha explicat Sanz.

A més, des de Barcelona en Comú es proposa doblar el preu de l’entrada general al Park Güell, que actualment és de 10€ i que en un 97% dels casos adquireixen turistes. Sanz ha explicat que “les protestes i molèsties que pateix el veïnat s’han incrementat després de la privatització del Park Güell per la marca de luxe Louis Vuitton, els preus públics que la ciutat posa al parc haurien d’assimilar-se al que costa entrar a la Sagrada Família” i ha defensat que “la recaptació de les entrades ha d’anar al barri i a revertir les conseqüències de la massificació”.
“No pot ser que el cost del turisme l’assumeixin les veïnes i les treballadores: si el turisme genera tanta riquesa, hauria de redistribuir-se”, ha explicat Sanz, que ha conclòs que “el sector turístic ha de fer-se càrrec de les externalitats i molèsties que genera a la ciutadania”.

Sancions mínimes pels incompliments de l’ordenança de terrases

Per últim, els comuns proposen també modificar l’ordenança de terrasses ja que, segons Sanz, “avui surt molt més econòmic incomplir l’ordenança que complir-la, ja que les multes tenen unes forquilles tan àmplies que molt sovint s’aplica la sanció més baixa”. Per aquest motiu, es proposa fixar un mínim sancionador de 750 euros per les faltes greus i de 1.500 per les faltes molt greus. A més, es vol implementar que dues faltes lleus en un marge de dos anys computin com una falta greu, i dues faltes greus computin com una falta molt greu, facilitant així arribar a la retirada de terrassa si s’acumulen incompliments. “L’objectiu és garantir el descans i la convivència entre la vida veïnal i la restauració a la ciutat”, ha comentat Sanz, que creu que “malauradament a carrers com Enric Granados hi ha molts incompliments i l’Ajuntament ha de vetllar perquè els incompliments tinguin una resposta ferma”.


Barcelona en Comú /