Redacción •  Catalunya •  14/10/2024

El dret a l’habitatge de nou vulnerat: la recent sentència del Constitucional al recurs del PP deixarà milers de famílies sense la possibilitat d’un lloguer social i amb l’amenaça de desnonament

Subscrivim el comunicat del Grup Promotor de la Llei 24/2015 i exigim als Presidents Illa i Sánchez una resposta immediata coordinada davant l’anul·lació de l’ampliació de les mesures antidesnonaments de la Llei 24/2015 aconseguida amb la Llei 1/2022

El dret a l’habitatge de nou vulnerat: la recent sentència del Constitucional al recurs del PP deixarà milers de famílies sense la possibilitat d’un lloguer social i amb l’amenaça de desnonament

El Tribunal Constitucional ha dictat una nova sentència antisocial que limita molt la mesura del Lloguer Social Obligatori per a famílies vulnerables quan el propietari és un gran tenidor d’habitatge. Aquesta mesura va ser impulsada per la Iniciativa legislativa popular d’habitatge el 2014, aprovada per unanimitat al Parlament el 2015 (Llei 24/2015) i ampliada en el seu abast per la Llei 1/2022. Avui el Tribunal ha fet pública una nota de premsa  en que es detalla l’afectació i llisten els articles que quedarien anul·lats. A l’espera que es publiqui la sentencia completa, per saber l’abast i els motius, el Grup Promotor de la Llei 24/2015 publiquem avui un comunicat d’urgència per clarificar l’escenari actual.

El Tribunal Constitucional ha anul·lat per qüestions competencials el lloguer social per a famílies vulnerables que viuen en habitatges propietat de grans tenidors i que se’ls extingeixi el contracte de lloguer ordinari o el de lloguer social actual, així com les que viuen en situació d’ocupació anterior a l’1 de juny de 2021. En aquests casos el gran tenidor no estaria obligat a oferir un lloguer social, i l’obligació només quedaria vigent en casos d’execució hipotecària i dació en pagament.

Igual que va passar amb els preus dels lloguers, l’argument o argúcia competencial de que “qui ha de regular és l’estat i no les comunitats autònomes”, posa ara en perill l’únic mecanisme d’urgència que ha permès aturar milers de desnonaments i protegir el dret a l’habitatge a Catalunya. Ens trobem davant d’un escenari sense precedents en que ajuntaments es quedaran sense eines per fer front als desnonaments, les famílies quedaran desamparades i la situació d’emergència habitacional comportarà taxes de pobresa i exclusió més elevades.

Els responsables: les formacions polítiques anti-drets i pro-especulació

El PP i VOX van impugnar fa dos anys la Llei 1/2022 responent a les demandes de la banca, voltors i especuladors. El Consell de Ministres presidit per Pedro Sánchez va impugnar també el lloguer social per famílies que viuen sense títol en pisos de bancs i voltors. Ara, el Tribunal Constitucional ha actuat una vegada més en contra de la ciutadania i en benefici de l’especulació. 

Recentment també hem vist com Junts, ha fet caure la proposta de llei promoguda pel Sindicat de llogateres de regulació del lloguer d’habitacions i de temporada. Totes aquestes actuacions agreugen la crisi d’habitatge, intensifiquen les desigualtats socials a favor dels grans tenidors i debiliten cada vegada més les institucions generant una desafecció i desconfiança de la ciutadania cap a la política i al sistema judicial.

Hem fet possible l’impossible: ara exigim respostes als poders públics!

Davant aquesta sentència cal recordar que del 2017 al 2023 s’han ofert un total de 19.925 lloguers socials gràcies a la Llei 24/2015, una xifra equivalent als desnonaments que s’han pogut evitar (dades facilitades per l’Agència de l’Habitatge). Aquestes xifres demostren l’eficàcia i la necessitat de mantenir i reforçar aquestes mesures, que recordem venen promogudes i defensades des del carrer. 

Segons el propi Tribunal Constitucional, els contractes de lloguer social signats fins al moment es mantindran vigents i no es veuran afectats per la sentència. També es conserva el lloguer social obligatori en casos d’hipoteca i dacions en pagament. 

Ara, mentre l’Estat no reguli el lloguer social a nivell estatal o habiliti les comunitats a fer-ho, el nou Govern català té la responsabilitat de donar solucions a aquesta situació, complint l’article 5.6 de la Llei 24/2015 i reallotjant les famílies vulnerables que siguin desnonades.

Volem destacar també que el Tribunal Constitucional valida la constitucionalitat de la cessió obligatòria d’habitatges buits de grans tenidors sempre que siguin empreses, això vol dir que si porten buits més de 2 anys, inclosos els casos en que mentrestant s’hagi venut o ocupat l’immoble, l’administració pot declarar l’incompliment de la funció social de l’habitatge per incorporar-lo al parc de lloguer social durant 7 anys. Exigirem l’aplicació immediata i a gran escala d’aquest mecanisme!

Reclamació urgent als Presidents Illa i Sánchez:

Exigim una reunió urgent amb el President Sr. Salvador Illa per abordar aquesta greu situació i trobar solucions eficaces per protegir el dret a l’habitatge i evitar que més famílies quedin desemparades davant d’una justícia i partits al servei d’interessos privats. 

Reclamem al President que convoqui amb urgència una cimera a la Generalitat amb les entitats socials promotores, els grups parlamentaris que la van aprovar -PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP- i representants dels municipis catalans. Aquesta va ser la reacció del Govern presidit per Puigdemont el 2018 quan va ser anulada la Llei 24/2015 original i cal que el nou Govern català respongui.

Alhora, reclamem també al President Sánchez i a la Vicepresidenta Yolanda Díaz que l’executiu respongui a l’atac del poder bancari-immobiliari contra les lleis antidesnonaments, impulsant un canvi legal per aprovar el lloguer social a nivell estatal o habilitant a les comunitats autònomes que ho facin, de la mateixa manera que amb la contenció de rendes. Les organitzacions socials que van impulsar la “Ley de Vivienda”, amb la PAH al capdavant, ja van posar sobre la taula aquesta exigència que finalment no es va incloure a la Llei 12/2023. 

No ens quedarem de braços plegats i reaccionarem a tots els nivells davant d’aquest nou atac de la banca, els especuladors, els voltors i els partits i tribunals al seu servei.

Milers de famílies poden ser desnonades a Catalunya en els propers mesos. No ho permetrem! Exigim una resposta immediata al President Salvador Illa i al Govern!


Sindicato de Inquilinas e Inquilinos /