BComú demana la retirada del punt de Vox sobre prohibició del vel a Barcelona per racisme i islamofòbia
Jess González planteja a la Secretaria que si no el retira de la comissió de Presidència «per respecte als drets fonamentals», els regidors dels comuns abandonaran la sala com a gest de protesta i suport a la comunitat musulmana de Barcelona.
BComú ha demanat a Secretaria la retirada del punt 35 de la Comissió de Presidència, corresponent a la proposició de Vox que exigeix prohibir l’entrada de dones amb burca i niqab als equipaments municipals. La resposta de Secretaria ha estat que no té la potestat per retirar el punt i per aquest motiu, la regidora dels comuns Jess González tornarà a demanar la retirada del punt a l’inici de la comissió aquest matí. En cas de que no es retiri, González proposarà sortir de la sala a tots els grups, atès que la proposició de Vox «no només és incompatible amb els principis de Barcelona sinó que vulnera drets fonamentals i promou discriminacions que ens semblen inacceptables».
La regidora de BComú recorda que «la mateixa Carta Europea de Drets Humans i la Carta de la ciutat de Barcelona contemplen la diversitat religiosa i el respecte cap a aquest dret fonamental» i denuncia que, a diferència d’altres indumentàries vinculades a religions o cultures concretes, «a Europa el vel està especialment estigmatitzat per diverses raons, però sobretot per racisme i islamofòbia, que és en el que està incorrent l’extrema dreta en aquest cas».
En paraules de González «no podem perdre de vista que estem parlant de drets fonamentals, de la llibertat religiosa, de l’accés al mercat laboral, a l’habitatge o als serveis públics, i no ho podem tractar com si fos qualsevol cosa perquè no estem a favor de trepitjar els drets fonamentals de ningú» com pretén la proposta de Vox. Per això BComú ha demanat la retirada d’aquest punt «i si no es compleix farem aquesta acció de protesta per rebutjar la violació de drets fonamentals».
Així mateix, la regidora dels comuns ha deixat clar que la posició de la seva formació és «contrària a tota legislació o normativa que estableixi la obligatorietat o la prohibició del vel o qualsevol altra vestimenta als llocs públics», i ha insistit que «s’han de posar tots els recursos perquè les dones no pateixin cap privació de drets per aquest motiu».
González ha fet incís en què una vegada més «el qüestionament va cap a les dones i no cap els homes, que també porten vestimentes associades a la religió musulmana però no se’ls hi exigeix que se la treguin per res. Així que fixar-nos en el vel també és masclista i patriarcal», ha conclòs.
Audio aquí.