Redacció •  Catalunya •  12/12/2024

Jess González: «Barcelona té l’oportunitat d’esdevenir un referent en la dignificació del treball de la llar»

La comissió d’Economia aprova la proposició dels comuns per constituir una comissió d’estudi sobre el treball de la llar i la regularització de les dones que treballen al sector. Ha rebut el suport de tots els grups, a excepció de PP i Vox.

Jess González: «Barcelona té l’oportunitat d’esdevenir un referent en la dignificació del treball de la llar»

L’Ajuntament de Barcelona constituirà una comissió no permanent d’estudi sobre el treball de la llar que inclourà representants municipals, entitats socials, cooperatives d’economia social i sindicats vinculats a les treballadores de la llar, així com representants de la Generalitat i de l’Estat. Així ho ha aprovat avui la Comissió d’Economia a proposta de Barcelona en Comú amb el suport de PSC, Junts i ERC, i els vots contraris de PP i Vox. Aquesta comissió haurà d’elaborar una proposta de fórmula públic-comunitària per fomentar la dignificació del sector de les treballadores de la llar i garantir unes condicions de contractació dignes i de qualitat, aprofitant l’experiència acumulada en programes com Barcelona Cuida. Per assolir aquests objectius, s’estudiarà com destinar recursos per oferir ajudes a la contractació i plans d’ocupació per garantir condicions de contractació de qualitat, impulsar la regularització de dones que es troben en situació administrativa irregular, desenvolupar programes de salut laboral i atenció personalitzada o recursos contra l’assetjament laboral i les violències masclistes, entre d’altres.

En la seva intervenció, la regidora Jess González ha expressat «el reconeixement més sincer a totes les cooperatives, entitats i treballadores que han contribuït a donar forma a aquesta iniciativa» especialment a la Xarxa Cura Digna i a les cooperatives que en formen part, per aportar «la seva experiència acumulada en la dignificació d’aquest sector». De la mateixa manera ha expressat el seu agraïment a «les treballadores que han compartit amb nosaltres les seves històries de migració, de vida i de lluita, fent visible una realitat que sovint queda amagada. És per elles i amb elles que presentem aquesta iniciativa». González ha remarcat que tot i ser un sector fonamental per al sosteniment de moltes famílies i de l’economia de la nostra ciutat, les treballadores de la llar «continuen invisibilitzades, desprotegides i, en molts casos, explotades».

La representant dels comuns ha lamentat que, sent un sector clau, no tingui «el reconeixement institucional ni el suport que mereix» i ha aportat dades contundents: a Barcelona es calcula que entre 40.000 i 50.000 persones treballen en aquest sector, però només un 30-40% tenen contracte formal. Això vol dir que més de 30.000 treballadores es troben en situació irregular, sense drets ni seguretat laboral. I aquesta realitat s’ha agreujat encara més en els darrers anys, amb un augment del 14% en la informalitat només en el període recent. «És urgent canviar aquesta realitat, no només per fer justícia a les treballadores, sinó perquè el que està en joc és també el model de ciutat que volem construir» ha alertat la regidora. «Barcelona ha estat històricament una ciutat capdavantera en drets socials, i avui tenim l’oportunitat de esdevenir un referent en la dignificació del treball de la llar. És el moment de ser valentes, de posar-nos al costat de les treballadores i de demostrar que aquesta ciutat no deixa ningú enrere» ha reivindicat González.


Barcelona en Comú /