Ada Colau: “No ens podem resignar a la polarització, a la lògica binària, al llenguatge bel·licista, a la lògica de la competència que busca la derrota de l’adversari”
Més de 800 persones assisteixen a la sessió inaugural de Municilab.
Més de 800 persones han omplert el campus de la Ciutadella de la UPF durant l’acte d’inauguració de la trobada Municilab, que ha comptat amb la participació de Susan George, Yayo Herrero i Ada Colau qui ha manifestat que sobre la situació a Catalunya “no ens podem resignar a la polarització, a la lògica binària, al llenguatge bel·licista, a la lògica de la competència que busca la derrota de l’adversari”.
Sota el títol “Drets, llibertats i sobiranies. Reflexions des del municipalisme”, la temàtica d’aquest acte ha estat modificada, donat que l’organització va considerar adaptar-la després dels fets ocorreguts l’1 d’octubre, per tal que les ponents poguessin debatre sobre la situació política que viu el país. Així l’acte ha estat dividit en tres parts: les sobiranies, la radicalitat democràtica i la situació actual a Catalunya.
Situació a Catalunya
“No ens podem resignar a la politització, a la lògica binària, al llenguatge bel·licista, a la lògica de la competència que busca la derrota de l’adversari. Cal canviar les formes de fer política, renunciar al partidisme, fer que la ciutadania agafi el lideratge per avançar en sobiranies, que tothom escolti i se senti escoltat. Només així se superará el bloqueig”, ha manifestat Ada Colau.
Yayo Herrero ha dit que “les coses bones que m’han quedat d’aquest procés em fa pensar que cal aprendre’n molt per a la desobediència civil”.
Per la seva banda Susan George ha afegit que “la democràcia és el que fem cada dia, no és només a Catalunya a Espanya, és a tot Europa”.
Les sobiranies
Yayo Herrero, antropòloga i activista ecofeminista, ha declarat sobre l’1-O que en la distància “patim el dolor i en la distància volem també ajudar a curar les ferides”. Per Herrero i amb relació a les sobiranies, “el territori és aquell lloc on es produeix tot el que necessitem per estar vives. Per això la sobirania no pot estar aïllada”.
Susan George, reconeguda filòsofa, escriptora i doctora en Ciències Polítiques, ha afegit que la sobirania va més enllà de la sobirania política, cal parlar de moltes sobiranies com la sobirania alimentària. “La sobirania de l’aigua és molt important. És lògic retirar el control de l’aigua del control privat”. I ha afegit: “És absolutament lògic remunicipalitzar l’aigua”.
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha dit que “tenim sobirania formal, però decidir no és tan fàcil, perquè la capacitat de decidir efectivament no està en mans només dels poders més visibles. Necessitem canviar les formes de poder per tenir sobiranies reals i necessitem fer visibles els centres de poder que ningú veu”.
Radicalitat democràtica
Sobre la radicalitat democràtica, Herrero ha dit que “la radicalitat democràtica està en la deliberació. Reduïm la democràcia a la suma de voluntats individuals. En la deliberació ens hi juguem molt, són llocs transparents on plantejar-s’ho tot”. I a més ha manifestat que “en la desobediència també s’hi juga molt la radicalitat democràtica”.
George ha manifestat que “la globalització busca agafar el que va millor i deixar la resta. La radicalitat és considerar que totes les persones tenen els mateixos drets”
Colau ha assenyalat dues dificultats per garantir la recuperació dels béns comuns a les ciutats. La primera, que tenen capacitats de decisió limitades en benefici d’administracions superiors. I la segona, el partidisme a les institucions: “El gran poder de la democràcia és la ciutadania. És clau que tingui més poder i estigui més organitzada. Sense mobilització ciutadana no hi ha canvi de l’status quo”.
Municilab: un espai de reflexió, acció i creació al voltant del municipalisme
Municilab és una trobada vinculada a l’Escola del Comú de Barcelona En Comú, que ha començat avui divendres i que es desenvoluparà durant tot el dissabte 7 d’octubre al campus Universitat Pompeu Fabra.
Per a aquesta primera edició, més de 500 persones inscrites participaran a les diverses activitats que es duran a terme: més de 30 sessions de debat i reflexió; tallers de creativitat i acció col·lectiva per guanyar la batalla del dret a l’habitatge; activitats paral·leles promogudes per candidatures municipalistes i entitats diverses; una fira editorial independent; presentacions de publicacions i projectes audiovisuals amb la participació dels autors i les autores; i un programa d’activitats per a la canalla.
Uns 100 ponents faran possible aquesta programació, que versarà al voltant de quatre temes principal: municipalisme, radicalitat democràtica, defensa i producció de béns comuns, i producció, difusió i hegemonia cultural.
Demà dissabte a les 20 hores, una sessió especial de ràdio en directe clourà les jornades d’enguany. Marina Subirats, Antonia Folguera, Jordi Oliveras, Alicia Murillo i Marta Flich parlaran sobre les noves formes de producció i gestió de la cultura per transmetre nous valors i imaginaris. I com a punt final, els participants podran gaudir de les actuacions de Nakany Kanté, Joe Crepúsculo i DJ Bzzzbip.
Es pot consultar el programa sencer en aquest enllaç (https://municilab.cat/ca/