Redacción •  Catalunya •  15/11/2017

Barcelona expressa la seva solidaritat amb l’Ajuntament de Madrid i reclama que els consistoris sanejats puguin destinar el superàvit a serveis públics i inversions

· Pisarello denuncia que “la crisi ha estat una molt bona excusa per practicar polítiques recentralitzadores” i titlla la intervenció de Madrid d’”atac inacceptable a l’autonomia local”.

· La proposició presentada per BComú s’aprova amb el suport de tots els grups menys el PP i Ciutadans i l’abstenció del regidor no adscrit.

Barcelona expressa la seva solidaritat amb l’Ajuntament de Madrid i reclama que els consistoris sanejats puguin destinar el superàvit a serveis públics i inversions

Barcelona, 15.11.2017.

L’Ajuntament de Barcelona ha expressat aquest dimecres la seva solidaritat amb l’Ajuntament de Madrid i ha instat el govern de Mariano Rajoy a la retirada immediata dels controls financers imposats a aquest consistori. Ho ha fet en una proposició aprovada a la comissió de Presidència del consistori, que també reclama que es reformi la Llei d’Estabilitat Pressupostària del 2012 per tal que els ajuntaments sanejats puguin destinar el seu superàvit a finançar serveis públics i fer inversions, i no prioritàriament a pagar el deute amb els bancs. La proposició, presentada pel grup de Barcelona en comú, ha rebut el suport del grup Demòcrata, ERC, el PSC i la CUP. El regidor no adscrit s’ha abstingut i només Ciutadans i el PP s’hi han oposat.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha defensat la proposició tot denunciant que “els municipis som l’administració que més hem contribuït a reduir el deute públic en els darrers anys, i en canvi som els que patim unes regles més dures que constrenyen la nostra autonomia pressupostària”. En aquest sentit, ha apuntat que “la crisi ha estat una molt bona excusa per practicar aquestes polítiques recentralitzadores que permeten que mentre l’Estat té un dèficit elevadíssim, que no compleix ni tan sols amb els criteris d’estabilitat de la UE, carregar-lo sobre les administracions que ho estan fent de manera més rigorosa”. En aquest sentit, ha recordat que el PP i Cs es disposen a aprovar una pressupostos generals de l’estat que preveuen un dèficit de 34.000 milions d’euros el 2018.

Pel que fa a la intervenció dels comptes de Madrid, Pisarello ha recordat que davant del PP “el govern d’aquella ciutat està demostrant que no només es pot gestionar d’una altra manera, sinó que amb molt més rigor. I, com a conseqüència de tot això, ha estat intervingut. Creiem que no només és una enorme injustícia, sinó un atac inacceptable a l’autonomia local”. També ha recordat que “que l’aplicació de l’article 155 és una peça més d’una estratègia recentralitzadora que no només es produeix contra l’autogovern de Catalunya, sinó que també afecta l’autogovern local”.

En la proposició, es recorda que l’Ajuntament de Madrid ha estat intervingut pel ministre Montoro a pesar d’haver fet grans esforços per sanejar la seva situació financera. En els darrers dos anys, el govern de canvi d’Ahora Madrid ha reduït el deute heretat de l’anterior executiu del PP en 2000 milions d’euros, mentre alhora ha augmentat un 74% els recursos destinats a serveis socials i un 102% aquells destinats a inversions. Així mateix, també recorda que el consistori madrileny va tancar el darrer exercici pressupostari amb un superàvit de 1.000 milions. Malgrat això, el ministre Montoro ha intervingut els seus comptes. “Aquests controls suposen un atac injustificat a l’autonomia local reconeguda per la Constitució”, lamenta la proposició aprovada.

“El que hem vist a l’Ajuntament de Madrid és paradigmàtic” de la situació injusta que pateixen els municipis, afegeix la proposició. En aquest sentit, recorda que les locals són l’administració que més ha contribuït a reduir el dèficit públic a l’Estat en els darrers anys. Al mateix temps, pateixen especialment les restriccions pressupostàries que marquen l’article 135 de la constitució reformat el 2011 i la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària que el PP va aprovar el 2012 amb el suport de CiU i UPyD.

Davant d’aquesta situació la proposició reclama una reforma d’aquesta llei per tal de permetre a aquells ajuntaments sanejats, com és el cas de Barcelona, que paguen els seus proveïdors a 30 dies, no fan dèficit i generen superàvit, puguin destinar aquest superàvit a serveis la ciutadania.

En aquest sentit, la proposició defensa el mateix que ja va aprovar dilluns la comissió d’Hisenda del Congrés, mitjançant una proposició no de llei d’Unidos-Podemos-En Marea-EnComú Podem que va rebre el suport del PSOE i d’ERC, entre d’altres grups. També va en la mateixa línia, dilluns, el grup d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea va registrar una proposició de llei per modificar la regla de despesa amb el suport dels Ajuntaments del Canvi, entre ells, l’Ajuntament de Barcelona.

Un pas més en l’estratègia recentralitzadora del govern central”, després de la intervenció de la Generalitat

D’altra banda, la proposició denuncia “l’actitud prepotent del Govern de l’Estat”, després de constatar que “aquesta imposició de controls financers suposa un pas més en l’estratègia recentralitzadora del Govern central en la mateixa línia que la ja patida pel Departament d’Economia i la Generalitat de Catalunya a través del mateix 135 i, en l’actualitat, desenvolupada d’una manera més contundent via l’article 155, amb la intervenció de les principals institucions catalanes” .

 


Barcelona en Comú /