Aïda Llauradó: “Hem aconseguit moltes millores en molt poc temps”
- La Presidenta del Grup Municipal Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, ha fet un balanç de la gestió dels Serveis Socials a l’Ajuntament, en roda de premsa.
- Llauradó explica com en poc més de 9 mesos han aconseguit engegar projectes que mai s’havien impulsat.
Aquest migdia, en roda de premsa, la Presidenta del Grup Municipal Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, ha fet un balanç de gestió dels Serveis Socials a l’Ajuntament. En aquesta presentació ha explicat els canvis que estava impulsant per a la reconstrucció dels Serveis Socials a Badalona, amb poc més de 9 mesos que va estar al govern. Alguns exemples són els nous serveis per a persones sense llar, les targetes moneder, el banc d’aliments municipal i l’increment de beques menjador municipals, entre d’altres.
Segons Llauradó, la reconstrucció dels Serveis Socials passa per tres pilars fonamentals: El primer, un canvi de model de gestió de garantia de drets. En aquest sentit, reivindica l’impuls de les “targetes moneder” a les últimes setmanes de mandat, per dignificar els ajuts d’alimentació i productes bàsics, evitant cues i aconseguint autonomia per a les persones usuàries. Això també significa agilitzar i reforçar els ajuts econòmics, i especialment els d’urgència, així com reforçant altres recursos propis com un centre de referència per a persones sense llar, la gestió municipal del banc d’aliments amb un segon punt de distribució, i el reforç del Servei d’Atenció a Domicili.
El segon pilar fonamental és dignificar els Recursos Humans de Serveis Socials, que actualment compten amb més de 40 persones temporals amb contractes de 6 mesos, i amb un gran nombre d’interinatges des de fa molts anys que generen malestar i frustració al personal, sense possibilitats de promocionar. Aquí, la regidora Aïda Llauradó va arribar a un acord amb Recursos Humans i els sindicats de l’Ajuntament per ampliar la Plantilla, canviar la RLT i així poder convocar les places necessàries amb l’aprovació del Pressupost municipal. Segons Llauradó, aconseguir també un equip per gestionar tramitacions “desburocratizaria” la tasca dels serveis socials bàsics i milloraria l’eficiència del treball social.
El tercer pilar per reconstruir els Serveis Socials és consolidar els serveis bàsics que estaven desmantellats, com el contracte per pagar pensions a famílies desnonades (SEREL), el contracte de Cases d’Acollida i crear el servei municipal de Centres Oberts, que mai ha existit a Badalona.
Per Aïda Llauradó, les polítiques d’infància han estat una prioritat, per això va ampliar les beques menjador municipals a més famílies amb menors de 0 a 18 anys que estaven patint la Covid 19, a través dels “tiquets de Mercats Municipals”. Va impulsar un treball en xarxa amb entitats de la TIAB per crear un protocol contra maltractaments i abusos infantils, i va crear també el Programa d’Estiu “EducaEstiu”, on englobar l’oferta de casals d’estiu, serveis i recursos de la ciutat, i treballar-ho amb entitats com FAMPAS, que tenen un projecte complementari. El principal objectiu d’aquest projecte era aconseguir una oferta universal i accessible també per a les famílies amb menys recursos. Aquesta decisió i moltes altres depenen a dia d’avui del govern del Partit Popular.
En conjunt, el pas pel govern d’esquerres de Badalona En Comú Podem va durar des de finals de juliol fins a principis de març, passant per la gestió de la crisi del Passatge de la Torre, el temporal Glòria i, finalment, la Covid 19. Tot i així, a Serveis Socials s’han aconseguit grans avenços en temps rècord en polítiques per a persones sense llar, com la creació de l’Operació Hivern amb recursos municipals, l’habilitació del Poliesportiu de Casagemes amb 80 places, i el projecte de Centre per a persones sense llar de Can Bofí Vell, que seguiran perseguint perquè sigui una realitat. També la inversió en un nou banc d’aliments municipal per atendre l’augment de la demanda social, l’increment d’àpats a domicili per a gent gran, els àpats per assentaments i altres col·lectius, així com els nous protocols d’atenció per a gent gran i del propi servei van ser tasques importants per a la millora dels Serveis Socials en el context actual.
A la roda de premsa, Aïda Llauradó ha explicat extensament tota la tasca feta a cada un dels departaments de Serveis Socials, i la voluntat de seguir treballant des de l’oposició per reforçar-los com a pilar fonamental de la reconstrucció de Badalona després de la crisi de la Covid 19.
Segons Llauradó, “Badalona En Comú Podem tenim molt clar que davant d’una crisi social s’han d’invertir recursos per reduir desigualtats i combatre la pobresa. Això es veurà amb l’Ingrés Mínim Vital i s’ha de plasmar a Badalona reforçant els Serveis Socials, amb polítiques preventives i fomentant el treball social de qualitat que millorin l’autonomia i la dignitat de les persones”.