Redacció •  Catalunya •  24/05/2023

Els Comuns presenten un pla per «poder tancar pisos turístics» i per «prohibir lloguer de temporada a les zones més tensionades»

  • La proposta que ha presentat la candidata número 3, Janet Sanz, implica «controlar, ordenar i fer un equilibri» al sector turístic perquè els veïns i veïnes puguin viure als seus barris.
Els Comuns presenten un pla per «poder tancar pisos turístics» i per «prohibir lloguer de temporada a les zones més tensionades»

La candidata de Barcelona en Comú número 3, Janet Sanz, acompanyada de la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach i la candidata número 7, Lucía Martín, ha presentat aquest matí un pla per tancar els pisos turístics de la ciutat que estiguin en edificis on hi hagi habitatges amb veïns i veïnes i regular el lloguer de temporada en 26 barris de la ciutat.

«Volem que els habitatges siguin per viure-hi de forma permanent, no per especular», ha destacat Sanz. La mesura s’aplicarà als edificis on hi hagin habitatges, en les zones 1 i 2 del PEUAT, és a dir, les àrees més cèntriques de Barcelona. «Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuic, Gràcia i Sant Martí, són els districtes on hi ha un esforç d’accés al lloguer més gran, on hi ha més desequilibri entre població flotant i resident i on s’ha incrementat més el lloguer», ha explicat la tinenta d’alcalde. Alhora, una de les altre accions passa per demanar a la Generalitat «la possibilitat que la ciutat pugui revocar llicències, és una anomalia que s’hagin aconseguit llicències a perpetuïtat», ha tornat a destacar Sanz.

L’altra part del pla està enfocat en el lloguer de temporada. «Volem protegir als veïns i veïnes evitant la fuga cap al lloguer de temporada, el lloguer de luxe, per part de promotors que busquen especular amb l’habitatge», ha explicat. Lucía Martín ha apel·lat a la llei estatal que «blinda» les propostes que des de l’Ajuntament fa 8 anys que fèiem. «Vam ser la primera administració que demanava en regular el lloguer. Ara tenim la llei però hi ha una escletxa amb el lloguer de temporada», ha explicat. Per això, ha insistit, «s’ha de poder regular».

La llista completa dels barris on es faran les actuacions és: el Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella; el Fort Pienc, la Sagrada Família, la Dreta de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni del districte de l’Eixample; el Poble Sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs i Sants del districte Sants-Montjuïc; les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Sarrià i el Putxet i Farró del districte de Les Corts; Vallcarca i els Penitents, la Salut, Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, del districte de Gràcia; Horta-Guinardó i el Baix Guinardó, del districte Horta-Guinardó i el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, al districte de Sant Martí.

La mesura es faria mitjançant un canvi en el planejament urbanístic metropolità per definir quin és l’ús principal dels habitatges i per especificar què vol dir un habitatge habitual. «El lloguer de temporada dona resposta a persones que venen a residir a la ciutat per períodes curts de temps: estudiants, treballadors estrangers, etc. Però en molts casos aquests tipus de contractes s’estan usant com a escletxa per pujar els lloguers anualment, oferir els habitatges a clients d’alt poder adquisitiu», ha reblat. Per això, «l’Ajuntament proposarà una regulació per la seva banda i també impulsarem que altres lleis blindin aquestes mesures. Però competència i capacitat dins del marc municipal hi és i ho farem», ha afegit Sanz.

Per la seva banda, la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, ha explicat la iniciativa presentada a la cambra per estendre les regulacions de pisos turístics a tot Catalunya. «L’habitatge s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels catalans i catalanes. El problema el tenim a tot el territori», ha dit Albiach. «Un altre dret fonamental és el dret al descans perquè el ritme dels turistes no és el mateix que el dels habitants. Per això és important que Barcelona segueixi obrint camí. No s’ha de produir una dissonància entre Barcelona i la resta de Catalunya i davant això no ens quedem aturades i per això hem presentat al Parlament una llei per posat ordre a la resta de Catalunya», ha afegit. «ERC ha de decidir de quina banda vol estar, si de la de la barra lliure o de la regulació», ha reblat.


turistificación /