Redacció •  Catalunya •  30/06/2023

Barcelona en Comú lamenta que el nou govern municipal abandoni l’impuls transformador

  • La regidora Janet Sanz diu que “l’estructura del nou govern no respon als reptes que tenim com a ciutat en àmbits tan importants com l’habitatge, l’emergència climàtica o la cultura”.
  • Els comuns destaquen que el decret de l’Alcalde Jaume Collboni per declarar Barcelona àrea tensionada no tindrà cap efecte, ja que és competència dels governs autonòmics decretar les zones tensionades pel mercat de l’habitatge.
Barcelona en Comú lamenta que el nou govern municipal abandoni l’impuls transformador

Barcelona en Comú lamenta que la nova composició del govern municipal debiliti àrees estratègiques per l’agenda transformadora de la ciutat de Barcelona com són Habitatge, Emergència Climàtica, Cultura i Participació, que o bé han estat reduïdes sota la responsabilitat de comissionats i comissionades o bé han desaparegut del cartipàs.

La nostra ciutat ha estat pionera en combatre els efectes que el canvi climàtic té sobre la salut de la ciutadania i sobre la qualitat de vida a l’espai públic. Les polítiques impulsades pel govern de l’Alcaldessa Ada Colau, com ara el foment dels carrils bici, la baixada de preu dels títols de transport o les pacificacions i augment del verd a la ciutat donen fruit i es tradueixen en uns índex de contaminació per sota dels límits de la Unió Europea, com podem constatar ja en els bons resultats dels últims mesos a l’Eixample. En aquest sentit, la regidora Janet Sanz ha declarat que “l’estructura del nou govern no respon als reptes que tenim com a ciutat en àmbits tan importants com l’habitatge, l’emergència climàtica o la cultura, abandonant l’impuls transformador que havia caracteritzat el govern anterior”.

Sanz ha afirmat que “el nou govern municipal no només ha decidit prescindir d’una regidoria d’emergència climàtica sinó que fins i tot ha fet un gir en sentit contrari avalant la 7a terminal del port, que l’anterior govern havia demanat suspendre per evitar la massificació turística i l’impacte ambiental”.

La declaració d’àrea tensionada per l’habitatge és un acte simbòlic

En la mateixa línia, BComú considera que el decret per declarar Barcelona com a primera àrea tensionada pel mercat de l’habitatge és un gest simbòlic. Malauradament, aquesta és una competència dels governs autonòmics i, per tant, no tindrà cap incidència en la situació de l’habitatge.

A més és de destacar que aquest anunci es produeixi alhora que Collboni rebaixa la importància de l’habitatge en el seu cartipàs, que qüestiona el manteniment de la mesura del 30% d’habitatge protegit i que el govern del seu propi partit a l’Estat ha decidit no mantenir la pròrroga dels contractes de lloguer. En la política d’habitatge cal més acció, mesures transformadores i menys simbolisme.

Cultura, Ciència i Participació també son absents del cartipàs

A més de les regidories d’Emergència Climàtica i d’Habitatge, constatem la pèrdua d’altres àrees clau en la governança de la ciutat. És el cas de Cultura, que ha deixat de tenir una regidoria pròpia en una ciutat reconeguda internacionalment com un referent dels drets culturals i per la que el govern de l’alcaldessa Ada Colau havia recuperat la Capitalitat Cultural i Científica. Ciència desapareix també de les nomenclatures al cartipàs, un àrea clau pel futur econòmic de la ciutat i la generació d’ocupació de qualitat.

El mateix passa amb Participació, un àrea especialment necessària per defensar els valors democràtics i la implicació ciutadana en la governança municipal en un context de creixement de l’extrema dreta, que havia impulsat transformacions importants com els pressupostos participatius i havia assolit la consideració de la primera Capital Europea de la Democràcia.


Barcelona en Comú /