Carles Mulet “No podemos quedarnos atrás en blindar los derechos a una muerte digna”
Compromís pide que las extremas derechas dejen de bloquear las políticas para una vida y un final de la vida dignas.
Valencia a 12 de julio de 2019. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha afirmado hoy que el bloqueo político por la falta de un Gobierno, ha ocasionado además de decaer iniciativas legislativas en marcha, el poder empezar a proponer desde las Cortes Generales los cambios normativos para regular lo que son las demandes sociales.
Mulet ha incidido en la necesidad de promulgar ya una ley Estatal de Muerte Digna y de Atención Sanitaria al Final de la Vida. “Mientras la clase política estamos en batallas que nada aportan a la ciudadanía, ésta nos avanza con sus reivindicaciones. La muerte del activista francés sobra la muerte digna, Vincent Lambert o el reciente de María Jesús Carrasco en España, nos vuelve a poner sobre la mesa la urgencia de buscar una solución a este problema, y de hecho justamente hoy se han presentado en el Congreso un millón de firmas para despenalizar la eutanasia, todo ello demuestra que España, que parecía uno de los estados europeos vanguardistas en conquistas sociales, se está quedando en la vagón de la cola2.
El senador de Compromís ha recordado que el veto de Ciudadanos por ejemplo, hizo impedir avanzar en una propuesta de ley al respecto, y que la disolución de las Cortes impidió continuar avanzando “ hay gente a la cual se les está obligando a pasar los últimos días de su vida sufriendo, porqué en el Estado Español contínuum existiendo, ahora tres partidos de extrema derecha o derecha extremista parlamentaria, que actúa de manera integrista bloqueando avances sociales por puro efectismo mediático, demostrando que a los mismos que no les interesa que la gente pueda vivir dignamente ( aplicando sus recetas liberales insensibles con las persones), son también los mismos que no quieren garantizar que la gente pueda morir dignamente.»
Mulet ha vuelto a defender el papel vanguardista del Gobierno valenciana no “ queremos de nuevo exportar al resto de España la Ley 16/2018, de 28 de junio, de derechos y garantías de la dignidad de la persona en el proceso de atención al final de la vida, que se despenalice en todo el territorio del Estado la asistencia a la muerte digna, que se blinde el derecho a la protección de su dignidad y a una la información clínica, accesible y el derecho a la toma de decisiones respecto a las intervenciones que afecten al proceso final de la vida y al consentimiento informado, el cual debe ser requerido previamente a toda intervención diagnóstica o terapéutica, el derecho al rechazo a las intervenciones y a solicitar la interrupción de los tratamientos una vez ya instaurados».
Desde Compromís se ve necesario también blindar el derecho a la declaración de voluntades anticipadas a incorporar en la historia clínica. Y a una planificación anticipada de decisiones (PAD) de manera conjunta con el personal que le atiende habitualmente, mediante un proceso voluntario y progresivo de comunicación y deliberación, y especialmente el derecho al alivio del dolor y del sufrimiento, incluyendo el derecho a recibir sedación terminal por parte del personal sanitario y el acompañamiento permanente familiar o personal que indique. También tendrá derecho a recibir acompañamiento al final de la vida de acuerdo con sus convicciones y creencias.
Mulet “No podem quedar-nos arrere a blindar els drets a una mort digna”
- Compromís demana que les extremes dretes deixen de bloquejar les polítiques per a una vida i un final de la vida dignes.
València a 12 de juliol de 2019. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat hui que el bloqueig polític per la falta d’un Govern, ha ocasionat a més de decaure iniciatives legislatives en marxa, el poder començar a proposar des de les Corts Generals els canvis normatius per a regular el que són les demandes socials.
Mulet ha incidit en la necessitat de promulgar ja una llei Estatal de Mort Digna i d’Atenció Sanitària al final de la Vida. “Mentre la classe política estem en batalles que res aporten a la ciutadania, aquesta ens avança amb les seues reivindicacions. La mort de l’activista francés sobra la mort digna, Vincent Lambert o el recent de María Jesús Carrasco a Espanya, ens torna a posar sobre la taula la urgència de buscar una solució a aquest problema, i de fet justament hui s’han presentat en el Congrés un milió de signatures per a despenalitzar l’eutanàsia, tot això demostra que Espanya, que semblava un dels estats europeus avantguardistes en conquestes socials, s’està quedant en la vagó de la cua.
El senador de Compromís ha recordat que el veto de Ciutadans per exemple, va fer impedir avançar en una proposta de llei sobre aquest tema, i que la dissolució de les Corts va impedir continuar avançant “ hi ha gent a la qual se’ls està obligant a passar els últims dies de la seua vida patint, perquè en l’Estat Espanyol contínuum existint, ara tres partits d’extrema dreta o dreta extremista parlamentària, que actua de manera integrista bloquejant avanços socials per pur efectisme mediàtic, demostrant que als mateixos que no els interessa que la gent puga viure dignament ( aplicant les seues receptes liberals insensibles amb les persones), són també els mateixos que no volen garantir que la gent puga morir dignament.
Mulet ha tornat a defensar el paper avantguardista del Govern valenciana no “ volem de nou exportar a la resta d’Espanya la Llei 16/2018, de 28 de juny, de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida, que es despenalitze en tot el territori de l’Estat l’assistència a la mort digna, que es blinde el dret a la protecció de la seua dignitat i a una la informació clínica, accessible i el dret a la presa de decisions respecte a les intervencions que afecten el procés final de la vida i al consentiment informat, el qual deu ser requerit prèviament a tota intervenció diagnòstica o terapèutica, el dret al rebuig a les intervencions i a sol·licitar la interrupció dels tractaments una vegada ja instaurats”.
Des de Compromís es veu necessari també blindar el dret a la declaració de voluntats anticipades a incorporar en la història clínica. I a una planificació anticipada de decisions (PAD) de manera conjunta amb el personal que li atén habitualment, mitjançant un procés voluntari i progressiu de comunicació i deliberació, i especialment el dret a l’alleujament del dolor i del sofriment, incloent el dret a rebre sedació terminal per part del personal sanitari i l acompanyament permanent familiar o personal que indique. També tindrà dret a rebre acompanyament al final de la vida d’acord amb les seues conviccions i creences.
Per al parlamentari de Compromís “ aquest avanç, com la majoria de les socials, compte ara amb l’oposició i bloqueig de responsable de la dreta extrema ara dividida en tres opcions parlamentàries, i com en totes dobles eles, s’acabarà aconseguint, esperem que prompte, per la dignitat de les persones que necessiten una fi digna, i evitar dolor i sofriment innecessari. L’eutanàsia s’ha de despenalitzar en tots els seus extrems”