Asens: “Només hi ha dues opcions si el PSOE vol governar: o Sánchez és president amb Cayetana o amb Irene Montero”
El candidat d’En Comú Podem al Congrés adverteix que “una gran coalició del PSOE amb el PP de Casado i Cayetana serà també en contra de les dones”.
El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha advertit aquest matí que Pedro Sánchez fa trampa: “Diu que no vol una coalició amb el partit popular, però tots vam veure com demanava els vots al PP i com es manifesta amb el Trio de Colón que ara són el Quartet de Passeig de Gràcia”. Per això, en un acte a Santa Coloma de Gramenet amb més de 700 persones, el candidat ha insistit: “Només hi ha dues opcions si el PSOE vol governar: o Sánchez és president amb Cayetana, o Sánchez és president amb Irene Montero i cal dir la veritat: una gran coalició del PSOE amb el PP de Casado i Cayetana serà també en contra de les dones”.
En un acte acompanyat per l’alcaldesa de Barcelona, Ada Colau la candidata d’ECP al Senat, Rosa Lluch, i la candidata per Madrid, Irene Montero, Asens ha afirmat que un Govern PP-PSOE serà “un Govern incapaç d’assumir el deute que tenim com a societat amb la meitat de la població i que entre d’altres coses passa per blindar el sí és sí”.
Asens ha destacat que Colau, Montero i Lluch són “tres dones valentes que han fet de l’empatia i el diàleg la seva bandera que ens han obert camí i que ens han ensenyat que la política sense amor i empatia no és política”. Precisament l’empatia, ha dit, va fer que “la primera dona desobedient, Antígona, desafiés lleis injustes i és per això que, al llarg de la Història, les dones organitzades sempre ens han marcat el camí”.
A Catalunya, ha seguit Asens, “ens ha faltat molt mirada femenina, molta empatia”. “Hem patit un full de ruta irrealitzable que ha deixat de banda a la meitat dels catalans i catalanes, falta empatia en el Govern de la Generalitat, quan segueix insistint amb la unilateralitat però també falta empatia a l’altre banda, al Govern de Sánchez, perquè ha desconnectat d’una part important de Catalunya, la Catalunya popular, quan ha incomplert les seves promeses de derogar la reforma laboral o de regular els preus del lloguer”.
“Empatia vol dir posar-se a la pell de l’altre i el diàleg necessita empatia i reconèixer la legitimitat de les raons de l’altre. Per això, la nostra proposta de desbloqueig planteja sortir d’un mateix, posar-se al lloc de l’altre i buscar els punts d’acord”, ha afirmat Asens: “Necessitem un govern d’Espanya que escolti Catalunya, que vulgui persuadir, que vulgui convèncer, però no amb la força sinó amb arguments”.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha reivindicat “la política amb diàleg, amb empatia i amb escolta”. “En un context de crisi, si les institucions democràtiques són dèbils, es pot generar un caldo de cultiu perquè propostes neofeixistes puguin presentar un discurs d’atac a las institucions democràtiques”, ha advertit l’alcaldessa, que ha recordat la responsabilitat de tots els líders polítics de que les institucions serveixin per millorar la vida de la gent”.
La candida d’En Comú Podem al Senat, Rosa Lluch, ha posat en valor la necessitat del diàleg: “Diàleg sempre i a tot arreu. Parlar no és fàcil, però cal fer-ho amb tothom i sense condicions”. Lluch ha negat que a Catalunya hi hagi dos bàndols, a favor i en contra de la independència, i ha reivindicat que també existeix un gran espai al mig: “Som molts els que pensem que si la majoria de catalans volen independència n’hi haurà, i si no en volen, no n’hi haurà”, ha conclòs.
Per la seva part, Irene Montero, número dos per Madrid d’Unidas Podemos, ha demanat als catalans i catalanes que no es deixin utilitzar per Pedro Sánchez, “que vol posar Catalunya com a excusa per no fer un govern progressista”. “Sánchez va utilitzar Catalunya per guanyar les primàries del seu partit parlant d’un país plurinacional i ara rebutja aquesta idea, molts votants socialistes no sabem quin Sánchez es trobaran”, ha assenyalat.
Montero ha aprofitat la seva intervenció per posar en valor el diàleg, i ha destacat que defensar-lo és una posició molt “valenta”. “Hi ha una Espanya que vol crear un projecte de convivència amb Catalunya, i segurament es majoritària enfront dels que prefereixen l’amenaça constant als que només volen votar una nova relació”, ha conclòs.