Redacció •  Catalunya •  06/07/2016

Als supermercats de l’Estat espanyol no es celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic

En el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, el 3 de juliol, Ecologistes en Acció insta les administracions públiques a seguir l’exemple de França i reitera un any més la necessitat de la prohibició de les bosses de plàstic gratuïtes.

En el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, el 3 de juliol, Ecologistes en Acció insta les administracions públiques a seguir l’exemple de França i reitera un any més la necessitat de la prohibició de les bosses de plàstic gratuïtes.

Des d’aquest mateix 1 de juliol de 2016, les bosses de plàstic gratuïtes estan prohibides en els supermercats de França. Ecologistes en Acció recorda a la ciutadania el compromís amb el medi ambient reduint el consum d’aquestes i apostant per productes d’una major vida útil, alhora que reitera la seva petició a les administracions pel que fa a la prohibició d’aquestes bosses.

Tots els anys, en supermercats, farmàcies, forns de pa i altres comerços, se subministren més de 5.000 milions de bosses. A més, altres 12.000 milions de bosses de plàstic empaqueten les fruites i altres vegetals en els trajectes del supermercat a les llars, amb una vida mitjana de tot just 10 minuts.

Un cop arriben a les llars, ni la meitat són reutilitzades, i tan sols un 10% són reciclades, procés que tampoc arriba a ser rendible. Mentrestant, a la vora de la mar, en cadascuna de les neteges de platja organitzades aquest mateix any per Ecologistes en Acció en col·laboració amb Legambiente, les bosses de plàstic segueixen sent protagonistes entre les deixalles trobades i recollides més nombroses.

«El 54% dels residus recollits en les neteges de platja organitzades en el passat Clean up the Med per Ecologistes en Acció van ser plàstics, i en cadascuna de les neteges realitzades, el producte estrella va ser la bossa de plàstic d’un sol ús» afirma Albert Bayarri, responsable de la Campanya Netegem el Mar a Ecologistes en Acció. Només les burilles i les ampolles de begudes superen el nombre de bosses en el «Top Ten» de deixalles trobats en platges de tot el món .

A Europa, la mitjana per persona i dia depèn del país: entre les 4 bosses per persona a l’any a Dinamarca i Finlàndia, fins a més de 450, a Portugal, Eslovàquia i Polònia. El compromís aprovat pel Parlament Europeu implica reduir el consum de les 133 bosses de mitjana anuals per habitant, a 90 bosses per persona per a finals del 2019 i a 40 per al 2025. No obstant això, des d’Ecologistes en Acció instem un any més a que es prenguin les mesures sense més demora, seguint els exemples d’Irlanda, on ja s’han vist els efectes de la taxa aplicada, reduint el consum d’aquestes bosses en un 90% en només 5 mesos, o de França, Senegal, Marroc, Cap Verd, Colòmbia … països tots que ja han fet el primer pas en la lluita contra el malbaratament de bosses de plàstic gratuïtes.

L’ús de les bosses de plàstic suposa un impacte ambiental en els ecosistemes marins d’una magnitud incalculable del qual tots i totes som responsables. Com a ciutadans / es, podem dir NO a les bosses que innecessàriament s’ofereixen en els comerços, portar sempre bosses reutilitzables de tela o un carret de rodes. Ecologistes en Acció defensa una societat desenganxada del plàstic on les administracions públiques perdin la por a la prohibició d’un ús abusiu i indiscriminat d’aquest material.

Fuente: http://www.ecologistasenaccion.org/article32537.html


Catalunya /  Ecologistes en Acció /