El nou Secretariat Nacional de la CUP surt escollit amb el suport del 76,23% dels vots
La candidatura col·lectiva ha rebut 837 vots favorables i Laura Rafecas (540 vots), Xevi Generó (502 vots), Albert Serrats (408 vots) i Òscar Simón (351 vots), que presentaven candidatures individuals, també formaran part del nou secretariat de la CUP. En el procés de votació, que ha durat del 30 de juliol al 4 d’agost, hi han participat 1098 militants, que representen un 63,18% de la militància amb dret a vot.
La Candidatura d’Unitat Popular ja té nou Secretariat Nacional. L’única candidatura col·lectiva que s’havia presentat ha sortit escollida amb 837 vots, el que representen un 76,23% dels vots emesos. Laura Rafecas (540 vots, un 52,33%), Xevi Generó (502 vots, un 48,64% ), Albert Serrats (408 vots, un 39,53) i Òscar Simón (351 vots, un 34,01%) també formaran part del nou secretariat. Un total de 239 (21,77%) militants han optat pel vot en blanc i s’han registrat 22 vots nuls (2%). Cal destacar que Laura Rafecas, Xevi Generó i Òscar Simón repetiran mandat, ja que també formaven part del Secretariat Nacional sortint.
Així doncs, el 15 membres del nou Secretariat Nacional seran: Quim Arrufat (Vilanova i la Geltrú), Natàlia Sànchez (Figueres), Lluc Salellas (Girona), Núria Gilbert (Sant Cugat del Vallès), Dani Corpas (Sant Celoni), Anna Gabaldà (Sant Pere de Ribes), Juanma Rojas (La Garriga), Elisabet Punset (Sacalm), Eduardo Càliz (Barcelona), Aida Sanuy (Alpicat), Ricard Torné (Olot), Laura Rafecas (Subirats), Xevi Generó (Manlleu), Albert Serrats (Bordils) i Òscar Simón (Barcelona).
En total, han participat 1098 militants (d’un cens de 1.738 persones), el que representa un 63,18% de la militància de la Candidatura d’Unitat Popular amb dret a vot (Amb un mínim de 6 mesos d’antiguitat i al corrent de pagament de les quotes).
Procés «Embranzida»
L’elecció del nou secretariat, que ha estat batejat com a procés «Embranzida» (http://embranzida.cup.cat), s’ha fet a través d’una votació electrònica. Aquest procés es va posar en marxa arran dels acords de la darrera Assemblea Nacional de la CUP celebrada el passat 22 de maig a Esparreguera. Les novetats dels Estatuts aprovats a Esparreguera eren que calia presentar candidatures col·lectives formades per 11 persones (amb una presencia de com a mínim un 40% de dones) i candidatures individuals per tal de completar els 15 membres del secretariat.
El Secretariat Nacional de la CUP és l’òrgan que coordina la gestió política de l’organització, és a dir, l’executiva cupaire. Per tant, desenvolupa i executa la línia política i els acords presos a les Assemblees Nacionals i els Consells Polítics. Així, les decisions de l’organització es duen a terme amb eficàcia. El Secretariat també pot prendre, amb caràcter d’urgència, decisions polítiques entre reunió i reunió del Consell Polític. Posteriorment, aquestes hauran de ser exposades i ratificades al Consell Polític. Finalment, el Secretariat Nacional, conjuntament amb el Consell Polític s’ocupen de les relacions polítiques de la CUP.
El secretariat sortint fa pública una carta de comiat.
Els membres del Secretariat Nacional sortint han fet pública una carta dirigida al conjunt de la militància en la qual desitgen als nous companys que entren a formar part de l’òrgan de la CUP «molts encerts» per tal de mantenir «l’organització vinculada i compromesa amb les lluites populars» i així «avançar en la consecució de les sobiranies als municipis; reforçar les aliances per a construir alternatives al capitalisme; guanyar el referèndum i construir una nova República al servei de les classes populars en el camí cap a la plena llibertat dels Països Catalans.»
En la carta es destaca la tasca feta pel secretariat sortint, escollit a l’Assemblea Nacional de Castelló, que ha hagut d’afrontar «un repte immens» ja que l’organització estava a les portes d’afrontar un nou cicle electoral a Catalunya. Cicle que ha situat l’organització amb 400 regidors i regidores arreu del país i 10 diputats i diputades al Parlament de Catalunya, convertint la CUP en un «agent polític determinant en el camí cap a l’alliberament nacional i social en aquesta part de la nació».
«Al llarg d’aquest any, d’una intensitat política com mai s’havia conegut, l’organització ha viscut molts exercicis de democràcia interna» destaca la missiva, tot i assegurar no voler caure en «l’autocomplaença o en una manca d’autocrítica, ja que el camí no ha estat sempre fàcil i les tensions i discrepàncies han existit, en un sistema de presa de decisions a vegades complex, però que permet la màxima participació i debat de tota la militància». Malgrat tot, s’afirma en la carta que «seguim creixent, aprenent dels errors, millorant les eines de treball i sempre, sempre amb la convicció que la independència, el socialisme, el feminisme i l’ecologisme són el millor horitzó per a la construcció d’un poble plenament sobirà.»
«Marxem convençudes que la nostra principal força com organització rau en la militància» ja que «fa de la CUP un projecte humanament immens i políticament transformador» i clouen el text assegurant que cal defugir de ‘les ànimes’ «perquè ara toca treballar pel futur» i «seguir avançant en la construcció d’objectius comuns».