Redacción •  Catalunya •  07/01/2017

La incineració no és una gestió sostenible dels residus a Catalunya

El conveni signat pel director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat andorrà, Marc Rossell, diu voler afavorir l'exportació de residus des de l'Alt Urgell i la Cerdanya principalment.

Però des de la CUP-CC ens oposem al conveni signat entre Andorra i Catalunya perquè la incineració no és, en cap cas, una alternativa sostenible per la gestió de residus. Des de la CUP-CC volem denunciar els interessos polítics i econòmics darrere del conveni i alertem dels efectes nocius sobre el canvi climàtic i el contrasentit pel que fa a les polítiques de reciclatge i reducció a l’origen que s’haurien d’impulsar.

Denunciem la desacceleració, per part del Govern català, de les accions encaminades a fomentar i fer créixer el reciclatge des de que Josep Maria Tost entrà a dirigir l’Agència de Residus de Catalunya, així com la proliferació de projectes de valorització energètica dels residus (incineració) amb forta oposició ciutadana. Per primera vegada en 20 anys la tendència alcista del reciclatge ha decaigut un 2%, situació que ha portat a l’augment de residus als abocadors.

Portar residus a Andorra per tal d’incinerar-los reduirà la despesa del govern pel que fa a la inversió en la seva gestió sostenible a les comarques pirinenques limítrofs i, de retruc, contribuirà a fer pujar el cost de recollida entre el veïnatge.

Catalunya, amb aquesta acció, va en contra de la directiva de residus i del Precat-20, programa de residus de la Generalitat. El conveni va en sentit contrari de les mesures de prevenció i reducció de residus, i és una clara aposta per les accions finalistes d’abocament i incineració.

La recollida porta a porta ha demostrat ser el millor model i més eficient per afavorir la reducció i el reciclatge de residus, i la Generalitat amb la seva política de donar suport a la incineració, està aplicant les pitjors polítiques ambientals i socials. Veiem molt difícil que el Govern pugui complir les exigències de la directiva de residus, que marca assolir, com a mínim, el 50% de reciclatge en els residus domiciliaris abans del 2020.

Demanem que el Govern de Catalunya replantegi la seva política de gestió de residus i faci avenços clars per la mitigació del canvi climàtic, el reciclatge i la reducció a l’origen i l’economia circular. Demanem responsabilitat i coherència al Sr. Tost. I que digui les coses pel seu nom: la valorització energètica és la incineració. I no la volem.


CUP /