L’eix de Feminismes de Barcelona En Comú denuncia el masclisme altament tolerat en la política de partits
Davant la conversa de Lluís Salvadó, diputat d’ERC al Parlament, en la qual va qüestionar la capacitat professional i política de les dones i les va cosificar de manera denigrant, l'eix de Feminismes i LGTBI de Barcelona En Comú realitza el següent comunicat:
Sense que impliqui cap mena d’eximent apuntem que la filtració, amb una clara intenció política, és una molt mala praxi periodística que a més utilitza el feminisme interessadament (publicant la notícia el dia després de l’històric 8 de març). Tot i això, el contingut de la conversa és real i repugnant, i alhora és una mostra del masclisme altament tolerat que opera en la política de partits.
El més greu però, al nostre entendre, han estat les reaccions posteriors de bona part dels i les dirigents d’ERC que han minimitzat, excusat i banalitzat el fet.
Considerem indignant que el president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Alfred Bosch, es limiti a remetre’s «a allò que decideixin els òrgans del partit, entre ells la sectorial de dones», evitant cap posicionament, obviant la gravetat dels fets i justificant que Salvadó ja havia demanat «disculpes» i la secretària general, Marta Rovira, havia qualificat les paraules «d’inapropiades». Aquestes mateixes paraules (disculpes i inapropiades) exemplifiquen la banalitat amb la qual s’ha reaccionat internament. És lamentable i inacceptable que un polític que vol ser alcalde de la nostra ciutat estigui tan lluny d’un compromís ferm contra el masclisme.
Denunciem l’ús interessat del feminisme en actes i paraules puntuals que després no tenen la força de reaccionar contundentment davant d’una situació greu com aquesta, prenent mesures dràstiques. És inviable que algú que pot expressar-se d’aquesta manera pugui mantenir-se en el seu espai polític de representació.
Els partits polítics tradicionals han estat i són espais de poder masculí on s’han reproduït de forma impune tota mena d’abusos. Canviar aquestes pràctiques ha de ser una tasca constant, compartida i dotada de tot tipus de mecanismes, entres ells els que garanteixin que aquests tipus d’actes no quedin impunes. Feminitzar la política no és només la paritat als càrrecs, despatriarcalitzar la política no és disculpar-se per menysprear les dones. Més enllà de Salvadó, haurien de dimitir aquells i aquelles que no veuen motius per a la dimissió. Lamentablement, no passarà i ens perjudica a totes i tots.
Conscients que el masclisme està present a totes les organitzacions, i cap ens escapem, fa mesos que a Barcelona En Comú vam optar per fer una diagnosi de gènere de l’organització. El masclisme quan és present no se’l minimitza, se’l combat. Sense autocrítica no hi ha canvi i millora possible.