Redacción •  Catalunya •  10/11/2017

Ada Colau: «Davant del shock, de la por i de l’extrema dreta: la cohesió social i la solidaritat»

Ada Colau i Naomi Klein han debatut durant dues hores sobre les estratègies del shock que desafien les nostres vides. "En contra del shock, de la por i de l’extrema dreta: la cohesió social i la solidaritat” ha manifestat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la qual ha ressaltat la necessitat de crear experiències polítiques que apostin per construir noves polítiques transformadores i en positiu.

Ada Colau: «Davant del shock, de la por i de l’extrema dreta: la cohesió social i la solidaritat»

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Naomi Klein, periodista i activista canadenca, han debatut avui a Cotxeres de Sants davant de més de 700 persones -i més de 500 que han pogut seguir el debat des de fora del recinte- sobre com fer front a les polítiques de la confusió i la por. Durant la seva intervenció, Colau ha manifestat  que “davant del shock i de la por, la població està vivint moments d’estrès”.

L’alcaldessa, a més, ha declarat que no és casualitat que s’ataqui gent indefensa: “Hi ha una estratègia de normalitzar la barbàrie i l’abús”. “Venim d’una situació de crisis prolongada, de shock, però els últims mesos estan sent molt durs:  El cop de l’atemptat, unes càrregues policials massives i ara la intervenció amb l’article 155 i la deriva autoritària”, ha manifestat Ada Colau.

Segons Colau, estem vivint a un estat d’excepció: “S’està mostrant la resistència d’una ciutat, d’una comunitat i d’un país que és clau per respondre a aquesta ofensiva  autoritària del PP”, ha afegit l’alcaldessa de Barcelona, qui ha dit que “davant dels que volen imposar la doctrina del shock, no ho aconseguiran”. Ada Colau també ha afegit que “aquells que no defensem una declaració unilateral d’independència ni la intervenció pel 155, estem davant d’un bloqueig, però existeix altra opció: una manera de fer política des de la fraternitat i des del feminisme”, ha manifestat l’alcaldessa de Barcelona.  

Per la seva banda, Naomi Klein ha manifestat que “hem de manifestar el nostre rebuig i no normalitzar l’autoritarisme”. “Estic orgullosa de ser-hi aquí amb aquest moviment municipalista, que és un experiment meravellós que crea un pont entre els moviments socials i la política”, ha declarat Naomi Klein per introduir la seva intervenció.

Klein ha manifestat que Barcelona En Comú “està liderant una resistència importantíssima” i ha agraït a Ada Colau el seu lideratge: “Li agraeixo com està navegant en aquesta crisi política i en aquesta situació tan intensa que està vivint Catalunya, el món està mirant-la buscant un lideratge”. I a més ha dit que un lideratge feminista “no només vol dir més dones liderant, vol dir un altre tipus de lideratge basat a l’escolta».

Sobre el context polític europeu, la periodista canadenca ha declarat que “Europa no té cap motiu per sentir-se orgullosa”. En aquest sentit, ha estat crítica amb el president dels Estats Units, però ha deixat clar que en aquest continent les coses no s’estan fent bé: “Trump vol construir el mur amb Mèxic però no hi ha milers de persones morint davant les costes nord-americanes. I Trump encara no ha empresonat cap govern estatal. Europa no té raons per sentir-se superior”.

L’acte, que ha sigut conduït per la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, s’emmarca dins del cicle de debats “Dret i defensa del Comú”, organitzat per l’Escola del Comú. Aquest cicle vol reflexionar i conversar amb veus expertes i activistes reconegudes d’arreu del món sobre el Comú i el paper dels Comuns en els processos de transformació política i econòmica. El primer d’aquests debats va comptar amb la participació de Yochai Benkler per analitzar les economies dels béns comuns i la gestió dels recursos compartits, el passat mes de juny.


Ada Colau /  doctrina del shock /  Naomi Klein /