Barcelona, punta de llança d’una aliança municipalista internacional per a la defensa dels drets humans i els béns comuns
Més de 1.100 persones han omplert la plaça dels Àngels per a l’acte d’inauguració de la trobada municipalista internacional “Ciutats sense por”, organitzada per Barcelona En Comú.
L’acte ha començat amb una conversa entre Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, les quals han compartit problemàtiques i realitats que tenen els seus governs locals, que aposten per l’aliança i la cooperació per lluitar plegats contra els desafiaments globals.
Ada Colau ha manifestat que les ciutats tenen reptes globals. “Necessitem, volem, crear una aliança internacional de ciutats per defensar els drets humans i els béns comuns, per acollir els refugiats, per aturar el racisme i la xenofòbia, per aturar a Trump”. En aquest sentit, la alcaldessa de Barcelona ha dit que “necessitem transformar les pors en esperança. La por es avui en solitud; l’esperança es construeix en comú”.
En la mateixa línia, Manuela Carmena ha declarat que les ciutats són fortaleses contra la solitud. “La por sorgeix de la solitud. Quan no hi ha solitud no hi ha por. Les ciutats són espais d’esperança”, ha dit Carmena.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Madrid ha manifestat que “hi ha un desig de canviar la política i que hi ha una altra manera de fer”. Colau, per la seva banda, ha afegit que “reforçar l’aliança de les ciutats és clau per tenir més força i canviar les coses”. “Carmena és símbol de que hi ha molta gent a Espanya que no és del PP i que defensa els drets de Catalunya”, ha declarat Colau.
Ambdues alcaldesses han fet referència a la importància de creure en l’amor, en les cures de les persones i en la feminització de la política. “Si feminitzem la política anem a guanyar tots i totes”, ha declarat Ada Colau.
A continuació, Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de Barcelona, ha intervingut posant èmfasi en la necessitat del feminisme a les ciutats. “Estem orgullosos de les dones que estan transformant la política de la nostra ciutat. L’única forma de visibilizar-las és repensant les nostres polítiques a través de la mirada de les dones”, ha declarat.
La següent intervenció ha estat de la de Caren Tepp, regidora de Rosario (Argentina) que ha dit que “construir ciutats sense por és lliurar una batalla contra la desigualtat i la exclusió”. Segons Áurea Carolina de Freitas, regidora de Belo Horizonte, “cal fer polítiques per canviar a les persones i parar les matances de persones negres, joves, trans i LGTBI”. Per la seva part, Andrea Reimer, regidora de Vancouver (Canadà), ha manifestat que “a Vancouver hi conviuen 192 nacionalitats. Hem iniciat un procés de reconciliació amb la comunitat indígena”. Helen Gym, regidora de Filadèlfia (EUA), per la seva banda, ha explicat que a la seva ciutat i a altres han començat una revolta: “al Estats Units, Trump encarna l’1% de l’1%”.
Després han intervingut tres alcaldes de tres ciutats del canvi. “Fa dos anys vam perdre la por a posar les institucions al servei de la gent, a posar dalt el que estava a baix”, ha dit Xulio Ferreiro, alcalde de A Coruña. “Contra la por la nostra resposta és i serà sempre, en comú”, ha declarat Martiño Noriega, alcalde de Santiago. I per la seva part, Pedro Santisteve afegit que «la democràcia és una acció permanent per a la dignitat de les persones”.
A continuació Eric Piolle, alcalde de Grenoble, ha remarcat que «no tenir por vol dir donar la benvinguda als refugiats». Per la seva part, Jorge Sharp, alcalde de Valparaíso ha dit que “ens reconeixem continuadors del projecte d’Allende. Des de baix a l’esquerra». «El que està passant a Barcelona és molt important per a Grècia i per a tota Europa», ha afegit Rena Dorou, governadora regional d’Attica (Grècia). Finalment Jesse Arreguin, alcalde de Berkeley (Califòrnia, EUA) ha remarcat que el van escollir alcalde “Berkley el mateix dia que van escollir a Trump. Berkley ara resisteix contra Trump».
L’acte ha finalitzat amb totes les alcaldesses, alcaldes i líders locals al sobre de l’escenari amb una pancarta on es podia llegir “Trump! The planet first”.
Propers actes de la Trobada
Aquestes jornades reuniran durant tres dies més de 700 persones i 100 plataformes municipalistes de més de 180 ciutats del món. Pel bon funcionament de la trobada, més de 170 voluntaris s’han sumat a l’organització del Fearless Cities.
El dissabte 10 i diumenge 11 de juny s’han planificat un total de 21 tallers i taules temàtiques, a més de tres actes públics. Pel que fa a taules temàtiques, s’abordaran problemes comuns a les ciutats com la contaminació, l’habitatge, la mobilitat i es compartirà coneixement en el treball realitzat en matèria de transparència i lluita contra la corrupció. També s’han previst tallers més pràctics centrats en el funcionament de les organitzacions municipalistes. Pots consultar el programa sencer en aquest enllaç.
Finalment, es celebraran dues taules públiques al paranimf de la Universitat de Barcelona, amb personalitats internacionals rellevants del món polític i l’activisme. Demà a les 17 hores a l’acte “Democràcia des de baix: municipalisme i altres històries” es parlarà de com funcionen els moviments municipalistes, quins són els seus punts diferencials respecte d’altres estratègies i com haurien d’articular-se amb els projectes estatals i transnacionals amb les ponències de Gala Pin, regidora de Participació de l’Ajuntament de Barcelona; Hazna Youssef, copresidenta del Comitè de Municipis de Cizére, Rojava; Ritchie Torres, vicesecretari del Consell Municipal de la Ciutat de Nova York; Debbie Bookchin, periodista i escriptora; Iago Martínez, cap de gabinet d’Alcaldia de A Coruña; Rachel Roknik, arquitecte i urbanista; i Chloe Eudaly, regidora de l’Ajuntament de Portland.
A la taula del diumenge, amb el títol “Entre el neoliberalisme i l’extrema dreta: WTF?!”, es debatran quines propostes de transformació existeixen que puguin oferir una alternativa a la política de la por, l’especulació descontrolada i la dreta autoritària. El discurs principal anirà a càrrec de Vandana Shiva, filòsofa india i activista ecofeminista, a la qual seguiran Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de Barcelona; Valery Alzaga, activista pels drets dels migrants; Rachel Heaton, cofundadora de la Coalició Seattle NoDAPL; Fatima Taleb, regidora de Participació de Badalona; Ivan Lam Long-yin, Coordinador Fundador de Scholarism, Hong Kong, i Yayo Herrero, antropòloga i activista ecofeminista.
Tota la informació del programa es pot consultar al web.
Amb el suport de Klein, Varoufakis i Mujica
José Mujica, expresident d’Uruguay; Yannis Varoufakis, economista i cofundador de DIEM25; i Naomi Klein, periodista i activista antiglobalització, donen suport a la trobada en uns vídeos on reafirmen el paper que han de complir les ciutats per lluitar contra el neolliberalisme i animen els ciutadans a assistir a aquest esdeveniment. Vídeo resum: https://youtu.be/lYFSss2QbZs