Les gironines i els gironins se sumen a la construcció d’Un País en Comú
Aquest matí s’ha celebrat a la Fira de Girona un dels més de 70 tallers del procés participatiu que ha de culminar amb la creació del nou espai polític dels comuns
La Fira de Girona ha acollit aquest matí un taller d’Un País en Comú, el procés participatiu a través del qual els comuns obren a la ciutadania la construcció del seu nou espai polític. Més de 60 persones han acudit a la cita, en la que han pogut debatre i fer aportacions a la ponència zero, el document que servirà com a ideari d’aquest nou espai. Tal i com ha explicat la membre del grup impulsor Elisenda Alamany, el principal objectiu d’aquest procés és fomentar la inclusió de diferents sensibilitats: «no hem de ser la veu de… sinó que aquestes veus han d’estar presents a Un País en Comú». «Tan important és el com construïm la Catalunya del futur com el què direm sobre el nostre país», ha afegit Alamany sobre els debats que s’estan duent a terme.
La jornada ha començat amb una breu introducció als cinc primers dels sis eixos en què es divideix la ponència zero, que són els que s’han obert a debat a Girona: un nou model econòmic i ecològic basat en el bé comú; un nou model de benestar per una societat més justa i igualitària; un país fratern i sobirà en tots els àmbits; una revolució democràtica i feminista; i un país inclusiu on càpiga tothom. Els assistents, a continuació, s’han dividit en cinc grups en cadascun dels quals s’ha abordat un dels cinc eixos. En el plenari posterior s’han posat en comú les aportacions recollides.
Entre aquestes hi ha la necessitat d’aprofundir en la qüestió de la gestió de l’aigua; desenvolupar un model de gestió municipal més ampli que l’actual i abordar el debat sobre la modificació de la llei electoral. Quant als temes que alguns dels participants troben a faltar a la ponència zero i han proposat afegir es troben: una proposta sobre la salut preventiva i mental i també una altra sobre la mort digna, i la introducció de plans d’igualtat en l’àmbit educatiu. Per últim, malgrat la diversitat de sensibilitats tots els assistents han coincidit en la importància de reclamar la sobirania en tots els àmbits.
El d’avui a Girona és un dels més de 70 tallers que es realitzaran a diferents punts del territori fins a principis de març per recollir les aportacions de la ciutadania a la ponència zero. Tothom qui ho vulgui, a més, també pot dir-hi la seva a través de la pàgina web unpaisencomu.cat. Quan aproximadament es troba en el seu equador, el grup impulsor fa una valoració molt positiva del desenvolupament del procés participatiu Un País en Comú. «La participació de la gent als tallers i també les visites i aportacions recollides a través de la web estan per sobre de les nostres previsions», ha revelat Josep Ferrer, membre del grup impulsor. «Patíem per si el calendari era massa ajustat, però podrem culminar aquest procés amb uns documents que seran representatius del que els milers de persones que hi han participat volen pel futur del nostre país», ha conclòs. El document definitiu s’aprovarà a l’assemblea constituent, que se celebrarà a principis d’abril.