Xavier Domènech: “Aquesta Assemblea és el principi de la construcció del futur necessari que ens mereixem tots i totes”
Un miler de persones participen a l’Assemblea Organitzativa celebrada aquest diumenge per aprovar els Estatuts i el Reglament de processos electorals interns de Catalunya en Comú
El Coordinador General de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha tancat aquest diumenge l’Assembla Organitzativa de la formació destacant la importància de la cita: “Aquesta Assemblea és el principi de la construcció del futur necessari que ens mereixem tots els catalanes i totes les catalanes, per poder avançar i no quedar-nos atrapats en les fractures de partits polítics del passat”, ha afirmat. “Necessitem un espai arrelat al territori per construir una alternativa de país transversal, feminista, republicana i popular”, ha dit.
“El que hem debatut avui defineix tot el projecte cap enfora; només una organització disposada a ser transformada per la ciutadania pot arribar a guanyar Catalunya, i aquest és el nostre model”, ha destacat Domènech. “Front als que no tenen propostes i emprenen la repressió, i front als que discuteixen durant mesos i mesos perquè no saben on portar el país”, el Coordinador General ha reivindicat CatComú com “l’espai polític del conjunt de la ciutadania que vol un futur millor”.
Un miler de persones han participat avui a l’Assemblea Organitzativa que ha servit per aprovar els Estatuts, que inclouen el Codi Ètic, i el Reglament de processos electorals interns de Catalunya en Comú, i on s’ha votat una quinzena d’esmenes que havien quedat vives després del procés participatiu online. L’Assemblea celebrada al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra ha servit doncs per bastir “Una organització política del segle XXI per donar respostes als nous reptes que viu Catalunya”, segons ha definit en la seva intervenció el Coordinador d’Organització i Territori de CatComú, Xavier Matilla.
Marta Olivan, integrant de l’equip d’Organització, ha subratllat que l’Assemblea és un “pas endavant en la consolidació de CatComu com a projecte polític a Catalunya”. “Un nou espai que suma per multiplicar, que va més enllà dels partits que el conformen, que aposta pel debat i la participació, un espai referent del progressisme transformador i de la gent comuna que no se sentia representada”, ha afegit.
També ha pres la paraula el Primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha subratllat que “la gent que ha manat sempre, que ha concentrat tant de poder” saben “el 2019 l’alternativa seran els lobbies especulatius o nosaltres”. “L’única alternativa de defensa del bé comú és la que estem construint”, ha assegurat. Per això, ha instat a crear una “organització gran i forta”, que s’obri a la societat “com a espai de trobada de tota la gent que vol transformacions al nostre país”.
A continuació us apuntem alguns dels elements més destacats que han quedat recollits tant els Estatuts de l’organització com el Codi Ètic –annex als estatuts- i el Reglament dels processos electorals interns.
Radicalitat democràtica: les decisions les pren la gent.
– Les llistes electorals seran escollides per la gent inscrita a Catalunya en Comú mitjançant processos de primàries.
– Els i les nostres representants als òrgans de direcció seran escollides per la gent inscrita mitjançant eleccions internes.
– Els programes electorals i la política d’aliances amb d’altres forces polítiques seran decidides per la gent inscrita mitjançant processos participatius.
– Els i les inscrites marcaran el rumb de la organització mitjançant consultes internes vinculants.
– Els i les inscrites podran realitzar consultes revocatòries de caràcter vinculant sobre càrrecs interns o públics de CatComú.
Desbordament ciutadà: Una organització oberta a tothom.
– Per tenir dret a vot només caldrà estar inscrit a Catalunya en Comú.
– Per fer moviment popular i construir un Comú de tots els veïns i veïnes, les assemblees del Comú seran obertes a tota la ciutadania, també a les persones que no estiguin inscrites.
– Les assemblees del Comú podran impulsar les iniciatives ciutadanes que creguin necessàries per fer arribar les demandes de la gent i dels moviments socials a les institucions municipals.
– Es preveu la creació de Comissions Tècniques on tothom que vulgui pugui aportar al conjunt de la organització els seus coneixements professionals o habilitats tècniques.
La transparència com a ètica del comú.
– El rendiment de comptes es durà a terme a tots els nivells: exposarem decisions preses, agendes dels càrrecs electes, feina feta i feina prevista, així com la documentació necessària per a compartir coneixements col·lectius.
– Serem independents dels poders financers. Catalunya en Comú no acceptarà crèdits bancaris com a forma de finançament. Prioritzarem el micromecenatge i les aportacions de la gent inscrita, i la gestió dels recursos amb la banca ètica i les cooperatives financeres.
– Els càrrecs electes tindran limitació de sou, renunciaran a dietes addicionals o per assistència a reunions institucionals i de l’administració publica, a l’aforament judicial, a fons de pensions privades i a l’ús de vehicles oficials.
Feminització de la política: la Catalunya que volem.
– Tots els òrgans de direcció i coordinació de l’espai comú estaran compostos per un mínim de 50% de dones (Comissions Executives locals i les Coordinadores locals / els Consells Territorials + Comissions Executives Locals / Consell Nacional i Comissió Executiva Nacional).
– A més, aplicarem correccions positives per a incloure una perspectiva de gènere en les nostres llistes electorals. De manera que s’assoleixin llistes cremallera a les primàries per a participar en els comicis institucionals.
– El feminisme serà transversal a tota la organització i una pràctica quotidiana. Assumirem una perspectiva de gènere en la distribució de les responsabilitats polítiques.
– La direcció de Catalunya en Comú tindrà una àrea política de Feminismes.
Òrgans del Comú
– Els Estatuts de Catalunya en Comú fixen tres nivells de representació: local, territorial i nacional.
– A nivell nacional, l’Assemblea Nacional de Comuns el màxim òrgan de decisió política de CatComú, i està format pel conjunt de persones inscrites.
– El Consell Nacional de Comuns, principal òrgan de deliberació i de decisió de les grans línies estratègies de CatComú, estarà format per un mínim de 150 i un màxim de 200 persones, un 40% de les quals seran escollides a les assemblees territorials.
– La Comissió Executiva Nacional, l’òrgan encarregat de la direcció executiva serà l’òrgan encarregat de la direcció executiva de CatComú i estarà formada per entre 30 i 40 persones.
– Per últim, la Coordinació Nacional és el càrrec sobre el qual recau la responsabilitat de coordinació de l’acció política de l’organització. Com les coordinacions locals, estarà integrada per un mínim de 2 persones i un màxim de 4.
– Es formaran espais de treball sectorials com a espai de participació política de les persones inscrites que tenen interès per un determinat àmbit temàtic.