Omar Barghouti, cofundador del Moviment Internacional de BDS, serà rebut pel Parlament de Catalunya
El BDS es basa en la llibertat d'expressió i reivindica el respecte del dret internacional. A Catalunya el BDS ha aconseguit el suport de 60 ajuntaments.
El Parlament de Catalunya rebrà el proper 30 de gener a Omar Barghouti, defensor dels drets humans i cofundador del Moviment Internacional de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel).
Barghouti també realitzarà una conferència a la Universitat de Barcelona, que sota el títol, “Defensores de drets humans i el dret al BDS com a eina no violenta” servirà per reflexionar i explicar les demandes de la Campanya Internacional de Boicot, Sancions i Desiversions així com posar llum sobre la creixent estratègia de persecució i criminalització del moviment per part de l’Estat d’Israel. En aquesta conferència, organitzada per la Coalició Prou Complicitat amb Israel – CPCI- i el Grup BDS Catalunya també hi intervindran Liliana Cordova-Kaczerginski, fundadora de la Xarxa Jueva Antisionista Internacional –IJAN- i Manal Tamimi i Munther Amira, activistes de la resistència popular palestina a la localitat de Nabi Saleh, a Cisjordània.
Barhouti també participarà al Fòrum BDS per a l’Impuls d’Iniciatives Institucionals en Defensa dels Drets Humans a Palestina que se celebra el proper divendres 27 de gener a Donostia-Sant Sebastià.
La Campanya BDS, que es va iniciar el 2005 a partir de les demandes de la societat civil palestina, forma part d’una estratègia no violenta orientada a exigir a Israel el compliment del dret internacional i les resolucions aprovades per les Nacions Unides que condemnen l’ocupació de Palestina.
Així, el BDS es basa en la llibertat d’expressió i reivindica la fi de l’ocupació de tot el territori ocupat palestí, el desmantellament del Mur, el reconeixement dels drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel i el dret de les persones refugiades palestines al retorn a les seves llars i la recuperació de les seves propietats, tal i com recull la resolució 194 de Nacions Unides.
A Catalunya, des de 2014, un dels majors èxits de la Campanya BDS ha estat la iniciativa Espais Lliures d’Apartheid Israelià (ELAI). A través de l’aprovació de mocions de solidaritat amb el poble palestí, s’ha aconseguit l’adhesió de 60 consistoris i diputacions al BDS. Això suposa un moviment sense precedents a nivell global.