La Plataforma per una Educació en Economia Crítica respon davant les declaracions públiques sobre la “necessitat” d’educació financera a Espanya
Dia: Dijous 1 de juny 2017. Hora: 11.30 hores. Lloc: LaFede.cat (C. Tàpies, 1-3) 08001 - Barcelona. Metro: Drassanes (L3) o Paral·lel (L2/L3)
La PLEEC respon davant les declaracions públiques sobre la “necessitat” d’educació financera a Espanya
Dimarts 24 de maig, TV3 va emetre una notícia a l’informatiu arrel dels “mals” resultats de l’estat espanyol a l’enquesta PISA, en l’apartat sobre educació financera (estudi realitzat el 2015).
El mateix dia diferents mitjans de premsa escrita van publicar també notícies que alertaven sobre la “perillositat” de l’analfabetisme financer, al·legant els mateixos resultats de l’enquesta PISA.
Davant aquestes declaracions dels mitjans de comunicació, des de la PLEEC volem denunciar l’estratègia seguida per les autoritats públiques i les entitats financeres per tal de fer arribar un missatge equívoc a la població: que als ciutadans ens és necessària aquest tipus de formació i que la solució són els plans d’educació financera que s’estan desenvolupant per entitats privades i no pel professorat arreu de l’estat en els darrers anys.
També volem posar de manifest l’extensió i el treball que la PLEEC ha fet durant aquest darrer curs 2016-17, les entitats que hi donen suport (més de 140 organitzacions, sindicats, plataformes, associacions veïnals i de famílies d’alumnes, centres de recerca i el moviment de l’economia social i solidària) i les estratègies que de cara al futur pensem seguir per tal d’acabar amb el programa EFEC, (Educació Financera a les Escoles de Catalunya) que realitza l’Institut d’Estudis Financers amb el suport del Departament d’Ensenyament de Catalunya.
Ens sembla del tot intolerable i volem seguir denunciant públicament que la Generalitat de Catalunya no només emmascari les intencions que tenen les entitats financeres per poder fer arribar els seus productes a les escoles i per tant als “futurs consumidors”, com ells mateixos consideren al nostre alumnat, sinó que encoratgi aquest tipus de programes que suposen una intrusió de les entitats privades i els seus interessos en el sistema públic.
Considerem que l’educació sostinguda amb fons públics no es pot alinear amb el discurs de les entitats financeres que han estat un dels elements responsables de la crisi. Creiem que les perspectives de l’economia crítica, la solidària, la feminista i l’ecològica haurien de ser integrades en el currículum oficial i ser impartides pel professorat del Departament d’Ensenyament.
Per tot això, us convoquem a la roda de premsa que tindrà lloc dijous 1 de juny, 2017.
Moltes gràcies.
Plataforma per una Educació en Economia Crítica (PLEEC).