“Volem explicar de forma constructiva tot el que s’està fent per convertir Barcelona en una ciutat més justa, sostenible i solidària, en una campanya basada en fets concrets, que no entra en la confrontació entre partits”, declara
Susanna Segovia, portaveu de Barcelona En Comú. «Som conscients que encara queda molt per fer. Que hem de seguir posant els objectius de la ciutat per davant les sigles i buscar acords amplis de ciutat perquè el canvi sigui possible. Però creiem que estem pel bon camí, i els fets ho demostren”, remarca Segovia.
El
mapa online interactiu de Barcelona En Comú pretén ser una eina per fer seguiment de les polítiques públiques que s’han impulsat en aquests dos anys i que s’anirà actualitzant amb noves mesures. Recull algunes actuacions simbòliques a cadascun dels barris de Barcelona, així com intervencions destacades en habitatge, salut, equipaments educatius i mobilitat, o els nous punts d’assessorament energètic. Properament es repartiran
200.000 exemplars d’aquest mapa en paper des de diferents punts de distribució a peu de carrer, on participaran membres de l’organització.
Una altra fita d’aquesta campanya de celebració del segon mandat serà la
trobada municipalista internacional “Fearless cities”, que tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de juny, per tal de construir xarxes globals de refugi i esperança de pobles i ciutats que s’estan aixecant per defensar els drets humans, la democràcia i el bé comú. L’acte d’inauguració comptarà amb la participació d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, juntament amb altres alcaldes, alcaldesses i líders locals d’arreu del món que compartiran la seva visió del que significa ser “una ciutat sense por”.
A nivell territorial, durant el mes de juny, es duran a terme actes de rendició de comptes a diversos barris de la ciutat, com ara Fort Pienc, Poble Nou, Esquerra de l’Eixample, Clot i Sant Martí, amb la participació de regidors i regidores de l’Ajuntament i membres dels grups de barri de Barcelona En Comú, per fer un retorn de les principals actuacions als barris a partir del programa electoral elaborat amb el veïnat i quins són els reptes de futur.
Es presentaran també tres peces audiovisuals en format documental amb el títol “Dos anys després”, que reflexionen sobre els reptes, els canvis i els aprenentatges en la gestió municipal, dirigides pel realitzador Pau Faus i amb el suport de la Fundació Rosa Luxemburg .
Finalment, a finals de juny es presentarà la nova web de Barcelona En Comú, en el marc d’aquesta campanya d’equador de mandat.
Balanç i reptes de futur
Barcelona en Comú va guanyar les eleccions del 24 de maig de 2015 amb un programa de canvi i d’empoderament ciutadà, que tenia per objectiu tornar a posar les persones al centre de les polítiques. Al llarg d’aquests dos anys, hem impulsat
unes mesures orientades a la millora de les condicions de vida del conjunt de la població barcelonina, partint d’una experiència de diàleg ciutadà i d’aprenentatge col·lectiu per fer de Barcelona una ciutat més justa, més prospera, més habitable i ambientalment sostenible; una ciutat de drets i oportunitats per a tothom. Al llarg d’aquests dos anys, hem demostrat que podíem gestionar bé la ciutat i que a més podíem fer-ho al servei del bé comú obtenint la millor valoració ciutadana en els darrers dos anys.
Actualment, tenim cinc grans reptes de futur: la lluita contra les desigualtats, la lluita contra l’encariment dels preus del lloguer i les dinàmiques gentrificadores que expulsen el veïnat, la transformació de Barcelona en una ciutat passejable i saludable, la recuperació de la gestió pública i les noves formes de fer política, amb participació, transparència i feminisme.
Seguim avançant amb pas ferm cap a la creació d’una ciutat del benestar, oberta, on tothom tingui garantit els drets bàsics i les oportunitats per forjar el seu projecte de vida amb independència del seu origen, identitat de gènere i estatus social.