Redacción •  País Valencià •  24/01/2023

Compromís propone poner ya en marcha el segundo canal de radio de À Punt dedicado a la música y cultura valencianas

El grupo parlamentario Compromís ha presentado en Les Corts una proposición no de ley de urgencia para instar el Consejo Rector y la Dirección General de À Punt Mèdia a iniciar las emisiones en el presente ejercicio de un segundo canal de radio dedicado a la música y cultura valencianas.

Compromís propone poner ya en marcha el segundo canal de radio de À Punt dedicado a la música y cultura valencianas

24 de enero del 2023.

Según explican los diputados Mònica Àlvaro y Josep Nadal, autores de la iniciativa, la ley de 2016 con que se puso en marcha de nuevo la radio televisión pública valenciana contempla en su artículo 33.b la creación de un canal específico de música en la radio.

“b) Un canal temático, con una programación dedicada básicamente a la promoción de la música y la cultura de producción valenciana, en que también puede incluirse programación informativa. La oferta musical cantada tendrá que contener como mínimo un cincuenta por ciento de canciones interpretadas en valenciano.”

“Siete años después -advierten- esto continúa sin aplicarse. En repetidas ocasiones, desde Compromís hemos exigido el cumplimiento de la Ley y hemos incidido en la necesidad de un canal de radio temático. Incluso cuando el problema parece ser financiero más que técnico, puesto que el extinto Canal 9 sí que tenía otro canal que hoy no está operativo, no se ha efectuado un análisis riguroso sobre el coste de poner en marcha un segundo canal temático dedicado a la cultura y la música en À Punt Mèdia”.

Los altos índices de audiencia que ha obtenido À Punt Mèdia, y especialmente la televisión, cuando ha programado reportajes (como por ejemplo Zoom) o incluso ha retransmitido conciertos de música, son claros indicadores de que a la ciudadanía le atrae la música hecha en casa nuestra. Las y los cantantes valencianos tienen su público, que cada día va en aumento y su éxito incluso alcanza otros territorios no solo de habla catalana como las Islas Baleares o Cataluña, sino que también llenan espacios en Madrid, como recientemente lo ha hecho Zoo, o son programados en Festivales en todo el territorio español como por ejemplo La Habitación Roja o Pupil·les. Grupos como por ejemplo Mafalda cerraban el 2022 con giras por Iberoamérica donde también son reivindicados.

Música hecha en nuestra casa y de diferentes vertientes musicales, como por ejemplo el cant d’estil tradicional que Pep Gimeno “El Botifarra” o Jonathan Penalba están dando a conocer, cantautores como Andreu Valor y Pau Alabajos o incluso raperas como Tiesa hacen que la música valenciana alcance diferentes estilos.

Somos tierra de música y tierra de festivales, o esto al menos dicen nuestros eslóganes en turismo, si bien es cierto que acogemos hitos internacionales para melómanos y nuestra música triunfa. Y a pesar de todo esto, la música valenciana, entendiendo por ésta la que nace en casa nuestra, no cuenta con un medio público donde poder ser escuchada. Quitando honrosas excepciones como el programa radiofónico Territori Sonor y algunas aportaciones que se hacen sobre todo en radio, a las cuales hay que sumar algún programa de televisión como “Duel de veus” ni la música, ni la agenda cultural valenciana, tienen un canal propio donde hacerse escuchar.

“Para el 2023 el presupuesto de este ente público ha sido ampliado, así que los presuntos problemas financieros, podrían estar resueltos con una dotación financiera mayor que la de otros años que permitiría poner ya en marcha este segundo canal de radio”, han señalado los parlamentarios de Compromís.

Compromís proposa posar ja en marxa el segon canal de ràdio d’À Punt dedicat a la música i cultura valencianes

24 de gener del 2023.

El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts una proposició no de llei d’urgència per instar el Consell Rector i la Direcció General d’À Punt Mèdia a iniciar les emissions en el present exercici d’un segon canal de ràdio dedicat a la música i cultura valencianes.

Segons expliquen els diputats Mònica Àlvaro i Josep Nadal, autors de la iniciativa, la llei de 2016 amb què es posà en marxa de nou la radio televisió pública valenciana contempla al seu article 33.b la creació d’un canal específic de música a la ràdio.

“b) Un canal temàtic, amb una programació dedicada bàsicament a la promoció de la música i la cultura de producció valenciana, en què també pot incloure’s programació informativa. L’oferta musical cantada haurà de contenir com a mínim un cinquanta per cent de cançons interpretades en valencià.”

“Set anys després -adverteixen- això continua sense aplicar-se. En repetides ocasions, des de Compromís hem exigit el compliment de la Llei i hem incidit en la necessitat d’un canal de ràdio temàtic. Fins i tot quan el problema sembla ser financer més que tècnic, ja que l’extinta Canal 9 sí que tenia altre canal que hui no està operatiu, no s’ha efectuat un anàlisi rigorós sobre el cost d’engegar un segon canal temàtic dedicat a la cultura i la música en À Punt Mèdia”.

Els alts índex d’audiència que ha obtingut À Punt Mèdia, i especialment la televisió, quan ha programat reportatges (com ara Zoom) o fins i tot ha retransmès concerts de música, són clars indicadors que a la ciutadania l’atrau la música feta a casa nostra. Les i els cantants valencians tenen el seu públic, que cada dia va en augment i el seu èxit fins i tot abasta altres territoris no sols de parla catalana com les Illes Balears o Catalunya, sinó que també omplin espais a Madrid, com recentment ho ha fet Zoo, o són programats en Festivals arreu del territori espanyol com ara La Habitación Roja o Pupil·les. Grups com ara Mafalda tancaven el 2022 amb gires per Iberoamèrica on també són reivindicats.

Música feta a casa nostra i de diferents vessants musicals,  com ara el cant d’estil tradicional que Pep Gimeno “El Botifarra” o Jonathan Penalba estan donant a conèixer, cantautors com Andreu Valor i Pau Alabajos o fins i tot raperes com Tesa fan que la música valenciana abaste diferents estils.

Som terra de música i terra de festivals, o això almenys diuen els nostres eslògans en turisme, si bé és cert que acollim fites internacionals per a melòmans i la nostra música triomfa. I malgrat tot això, la música valenciana, entenent per esta la que naix a casa nostra, no compta amb un mitjà públic on poder ser escoltada. Tret d’honroses excepcions com el programa radiofònic Territori Sonor i algunes aportacions que es fan sobretot en ràdio, a les quals cal sumar algun programa de televisió com “Duel de veus” ni la música, ni l’agenda cultural valenciana, tenen un canal propi on fer-se escoltar.

“Per al 2023 el pressupost d’este ens públic ha estat ampliat, així que els presumptes problemes financers, podrien estar resolts amb una dotació financera major que la d’altres anys que permetria posar ja en marxa este segon canal de ràdio”, han assenyalat els parlamentaris de Compromís.


Compromís /