Redacció •  País Valencià •  26/09/2016

14é Dia Internacional del dret a saber -. Ho celebres amb nosaltres?

El dia 28 de setembre, es celebra el Dia Internacional del Dret a Saber. Des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitzem, fa 6 anys, un acte per reflexionar i fomentar l’avanç en la consecució d’aquest dret, coordinant-nos també amb les diverses organitzacions de les quals formen part, com ara la Coalición ProAcceso; Acces Info Europe, o la Xarxa de Defensa de la Llibertat d’Informació (FOIAnet).

14é Dia Internacional del dret a saber -. Ho celebres amb nosaltres?

El ‘dret a saber’ o dret d’accés a la informació, és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària), diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet).

En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interès públic són pre-condicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’, sent l’objectiu d’aquesta celebració “conscienciar a tot els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs. Addicionalment, no cal perdre de vista que una societat amb major possibilitat d’accedir als documents en poder de les administracions avançarà significativament en la lluita contra la corrupció.

Enguany es donen dos elements afegits: per una banda el 250 aniversari de la primera llei en el món sobre dret a saber, la  “Freedom of Press Act of Sweden”: Llei de Llibertat de Premsa de Suècia , aprovada en 1766 i per altra la rendició de comptes de les institucions valencianes dedicades a garantir el Dret a Saber com la Conselleria de Transparència, la Delegació de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament i de la Diputació de València o el Consell de Transparència de la C.V.

La celebració del Dia Internacional del Dret a Saber, és una excel·lent ocasió per facilitar la confluència i concertació d’estratègies compartides (o no?) entre ciutadania organitzada i governs per aconseguir fer realitat aquest dret ciutadà, bàsic per a l’avanç de la democràcia.

ACICOM ha organitzar una activitat el proper dimarts, dia 27 de setembre, amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

Una mesa rodona de debat i contrast de parèixer, que tindrà lloc el dimarts dia 27 de setembre a les 19h. al Saló d’actes del Col·legi Major Rector Peset i que comptarà amb les següentes persones com a intervinents: 

Manuel Alcaraz Ramos, Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Generalitat

Roberto Jaramillo Martínez, Regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana a l’Ajuntament de València i Diputat de Transparència en Diputació de València.

Carlos Flores Juberías, Professor de Dret de la Universitat de València i membre del Consell de Transparència de la Comunitat Valenciana.

Miguel Angel Blanes Climent, lletrat assessor jurídic de la Sindicatura de Greuges, Doctor amb la tesi doctoral ““La transparencia informativa de las Administraciones Públicas. El derecho de las personas a saber y la obligación de difundir información pública de forma activa”,

Julio Huerta Balastegui, Director del Centre de Recursos Associatius de la Fundació Horta Sud

Diego Alvarez Sánchez, Hub Cívico i sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica de la UPV. València

Posteriorment realitzaran una breu intervenció des de la primera fila representants de les següents entitats

Manuel Vicent Balaguer, Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians http://arxiversvalencians.org/

Andreu Tobarra, Auditoria Ciutadana pel Deute http://valencia.auditoriaciudadana.net/

Salma Cantos, AVAPOL (Associació Valenciana de Politòlegs) http://avapol.es/

Toni Gisbert, Acció Cultural com a Xarxa d’Entitats del País Valencià http://xepv.cat/www/

Presenta Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM

Modera: Jaime Millás Covas, periodista i membre del Consell de Gestió d’ACICOM

MARATÓ DE PREGUNTES. USA EL TEU DRET A SABER. 14é DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER

 


​ACICOM ha fet seua la campanya Marató de Preguntes impulsada pel Consejo de Transparencia y Buen Gobierno de Españ, Fundación CIVIO y Info Access Europe, valencianitzant-la

Encoratgem a la ciutadania valenciana a usar el seu dret a saber.

Hem preparat una guia que facilita el dret d’accés a la informació pública, tant acudint en persona com per telèfon o per internet.

 

Us animem a participar, tant en la mesa rodona com realitzant preguntes i/o reclamacions a les administracions públiques.

 

També us demanem que ens ajudeu a difondre les activitats en el vostre entorn, xarxes socials, mitjans de comunicació, etc.

 

Per a més informació:

 

http://www.acicom.org/14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/

 

http://www.acicom.org/marato-de-preguntes-usa-el-teu-dret-a-saber-14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/

 

informació /  transparencia /