La Plataforma por la reversión del Vinalopó tacha de deleznable y mezquino el mutismo de PP y Vox en el debate de la moción por la gestión pública del departamento sanitario
- La iniciativa presentada por Compromís y PSOE en el Ajuntament d’Elx ha obtenido el voto en contra del gobierno local sin mediar palabra.
- Este viernes es el último día para que el Gobierno valenciano comunique a Ribera Salud que asume la gestión sanitaria una vez finalice el contrato en 2025.
Elx, 27 de maig de 2024
La Plataforma por la reversión del Vinalopó ha acudido a la sesión plenaria de hoy en el Ajuntament d’Elx al debate de la moción conjunta presentada por PSOE y Compromís y que refleja las reivindicaciones de la población agrupada en esta plataforma: el deseo de contar con una gestión pública de su sanidad, la única que se queda en manos de una empresa privada, en manos de la concesionaria Ribera Salud.
“Un ejercicio absolutamente deleznable y mezquino por parte del PP y Vox es lo que hemos vivido hoy aquí, algo que jamás debería ocurrir en un lugar como éste donde la ciudadanía delegamos provisionalmente por lapso de cuatro años una responsabilidad que ha de ser devuelta con argumentos y con una escucha activa a una gran parte de la ciudadanía de Elche y la inmensa mayoría de la ciudadanía de los Hondones, Aspe y Crevillent, que reclama la gestión pública de su departamento de salud”, ha manifestado Agripa Hervás, integrante de la plataforma.
“Entendemos que es absolutamente injustificable la actitud que hoy ha tenido PP y Vox, este ninguneo no es a la plataforma; es un ninguneo a la ciudadanía de Elche donde se ha negado la mayor y la mayor es que en un pleno que se supone que es el ágora del diálogo, del argumentario, del relato, de tratar de convencer con el argumento, pues esto se ha negado hoy absolutamente. Hoy hemos tenido en el pleno de Elche un ejercicio absolutamente deleznable de lo que jamás puede ser la democracia: la democracia no es el mutismo, no es soslayar la postura del otro si es una postura contraria a tu propio argumentario”, ha incidido Hervás.
“Hasta tal punto me ha parecido que ha sido un ejercicio de despotismo la actitud del PP y Vox en el día de hoy y desgraciadamente ni despotismo ilustrado sino despotismo bastante ágrafo, que incluso su mismo conseller tuvo a bien, eso sí, apelado e interpelado por Carlos Mazón”, ha explicado Hervás y ha recordado que el conseller de Sanidad, Marciano Gómez, atendió a la plataforma la semana pasada en una reunión.
Según ha incidido Hervás, “tuvimos la oportunidad en ese ejercicio de democracia básica de intercambiar pareceres, cierto es que no se ofrecía ningún informe ni ningún dato objetivo por parte del conseller, pero sí que existió ese obligado cumplimiento y predicamento que debe tener cualquier gobierno de ofrecer argumentos, ofrecer la posibilidad de que exista algún careo y un intercambio de pareceres”.
En cambio, ha lamentado los argumentos aportados y la “opacidad absoluta, cuestión que está reñida con los valores básicos en un estado democràtico”, como ha dicho. “Aquí se utiliza continuamente como un mantra uno de los pocos argumentos del Gobierno autonómico que nos remite a unos hipotéticos informes e hipotéticas auditorías que como ciudadanía debemos creernos como acto de fe, pero esos informes no aparecen, estudios, indicadores, incluso encuestas de las que nos habló el conseller, no saltan a la luz pública para que podamos hacer una valoración”.
Pregunta ciudadana
Tonyi Macià, integrante de la plataforma, ha acudido al pleno para hacer uso de su derecho a preguntar directamente en sesión plenaria y ser respondida, para interpelar al alcalde, Pablo Ruz, en un último intento de poder ser atendida la plataforma por el máximo responsable de su localidad y para pedirle que reconsidere su postura de apoyo a la continuidad de la privatización de la gestión del Departamento de Salud Elx/Crevillent.
“No hay ningún informe como dicen ni de eficacia ni de eficiencia. Los datos que tienen están elaborados, seguramente, por la empresa a quién les interesa seguir ganando dinero. Nosotros hemos estado en la calle y hemos visto la decepción e indignación que tienen los usuarios del Vinalopó que nos consultan dónde firmar cuando les preguntamos si quieren que el Vinalopó tenga gestión pública. Los trabajadores también están desbordados con unas condiciones de trabajo peores, donde tienen más presión, porque el dinero se gana cuando ponen menos recursos y menos personal para un trabajo similar al de la red sanitaria pública.
“Están disfrutando de nuestros impuestos para ganar dinero. Desde la plataforma pedimos una reversión al sistema público donde la equidad sea real y justa, si tenemos un hospital de gestión pública cien por cien como es el Hospital General Universitario, queremos que el segundo hospital ilicitano también sea de gestión pública, es una cuestión de justicia y de equidad y hoy el gobierno municipal se ha puesto, una vez más, al lado de los intereses económicos de una empresa”, ha sentenciado Macià.
—
En valencià:
La Plataforma per la reversió del Vinalopó titlla de menyspreable i mesquí el mutisme de PP i Vox en el debat de la moció per la gestió pública del departament sanitari
La iniciativa presentada per Compromís i PSOE en l’Ajuntament d’Elx ha obtingut el vot en contra del govern local sense mediar paraula
Aquest divendres és el darrer dia perquè el Govern valencià comunique a Ribera Salut que assumeix la gestió sanitària un cop finalitze el contracte el 2025
Elx, 27 de maig de 2024.
La Plataforma per la reversió del Vinalopó ha acudit a la sessió plenària d’avui a l’Ajuntament d’Elx al debat de la moció conjunta presentada pel PSOE i Compromís i que reflecteix les reivindicacions de la població agrupada en aquesta plataforma: el desig de comptar amb una gestió pública de la seua sanitat, l’única que es queda en mans d’una empresa privada, en mans de la concessionària Ribera Salud.
«Un exercici absolutament menyspreable i mesquí per part del PP i Vox és el que hem viscut avui aquí, cosa que no hauria de passar mai en un lloc com aquest on la ciutadania deleguem provisionalment per lapse de quatre anys una responsabilitat que ha de ser tornada amb arguments i amb una escolta activa una gran part de la ciutadania d’Elx i la immensa majoria de la ciutadania dels Fondons, Asp i Crevillent, que reclama la gestió pública del seu departament de salut», ha manifestat Agripa Hervás, integrant de la plataforma.
«Entenem que és absolutament injustificable l’actitud que avui ha tingut el PP i el Vox, aquest cap no és a la plataforma; és un menystinc a la ciutadania d’Elx on s’ha negat la més gran i la més gran és que en un ple que se suposa que és l’àgora del diàleg, de l’argumentari, del relat, de tractar de convéncer amb l’argument, ja que això s’ha fet avui negat absolutament. Avui hem tingut al ple d’Elx un exercici absolutament menyspreable del que mai no pot ser la democràcia: la democràcia no és el mutisme, no és defugir la postura de l’altre si és una postura contrària al teu propi argumentari», ha incidit Hervás.
«Fins a tal punt m’ha semblat que ha estat un exercici de despotisme l’actitud del PP i Vox avui i malauradament ni despotisme il·lustrat sinó despotisme bastant àgraf, que fins i tot el seu mateix conseller va tenir a bé, això sí, apel·lat i interpel·lat per Carlos Mazón», ha explicat Hervás i ha recordat que el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va atendre la plataforma la setmana passada en una reunió.
Segons ha incidit Hervás, «tinguérem l’oportunitat en aquest exercici de democràcia bàsica d’intercanviar parers, cert és que no s’oferia cap informe ni cap dada objectiva per part del conseller, però sí que va existir aquest obligat compliment i predicament que ha de tenir qualsevol govern d’oferir arguments, oferir la possibilitat que hi haja algun acarament i un intercanvi de parers».
En canvi, ha lamentat els arguments aportats i «l’opacitat absoluta, qüestió que està renyida amb els valors bàsics en un estat democràtic», com ha dit. «Aquí s’utilitza contínuament com un mantra un dels pocs arguments del Govern autonòmic que ens remet a uns hipotètics informes i hipotètiques auditories que com a ciutadania ens hem de creure com a acte de fe, però aquests informes no apareixen, estudis, indicadors, fins i tot enquestes de les quals ens va parlar el conseller, no salten a la llum pública perquè en puguem fer una valoració».
Pregunta ciutadana
Tonyi Macià, integrant de la plataforma, ha acudit al ple per fer ús del seu dret a preguntar directament en sessió plenària i respondre, per interpel·lar l’alcalde, Pablo Ruz, en un últim intent de poder ser atesa la plataforma pel màxim responsable de la seua localitat i per demanar-li que reconsidere la seua postura de suport a la continuïtat de la privatització de la gestió del Departament de Salut Elx/Crevillent.
«No hi ha cap informe com diuen ni d‟eficàcia ni d‟eficiència. Les dades que tenen estan elaborades, segurament, per l’empresa a qui interessa continuar guanyant diners. Nosaltres hem estat al carrer i hem vist la decepció i la indignació que tenen els usuaris del Vinalopó que ens consulten on signar quan els preguntem si volen que el Vinalopó tingui gestió pública. Els treballadors també estan desbordats amb unes condicions de treball pitjors, on tenen més pressió, perquè els diners es guanyen quan posen menys recursos i menys personal per a un treball similar al de la xarxa sanitària pública.
«Estan gaudint dels nostres impostos per guanyar diners. Des de la plataforma demanem una reversió al sistema públic on l’equitat siga real i justa, si tenim un hospital de gestió pública cent per cent com és l’Hospital General Universitari, volem que el segon hospital il·licità també siga de gestió pública, és una qüestió de justícia i d’equitat i avui el govern municipal s’ha posat una vegada més al costat dels interessos econòmics d’una empresa», ha sentenciat Macià.