Redacció •  País Valencià •  27/09/2024

Compromís denuncia que el PP ha vetat el debat en Les Corts sobre la inconstitucionalitat de la llei educativa de Mazón

Gerard Fullana: “Estan sistemàticament evitant qualsevol debat dels desastres educatius als quals ja ens tenen massa acostumats”. Des de Compromís també s’ha analitzat l’informe de l’Advocacia de l’estat respecte a esta llei i es considera “que és de mínims i poc ambiciós”.

 

Compromís denuncia que el PP ha vetat el debat en Les Corts sobre la inconstitucionalitat de la llei educativa de Mazón

El portaveu d’Educació de Compromís en Las Cortes, Gerard Fullana, ha recordat que hui se celebra el Dia Europeu de les Llengües i en este context ha aplaudit el procés de negociació de la portaveu de la coalició al Congrés els Diputats, Àgueda Micó per a reunir les signatures necessàries que han impulsat un recurs d’inconstitucionalitat sobre la Ley de Libertad Educativa del Govern de Mazón.

Gerard Fullana ha fet públic també que la Mesa de les Corts ha vetat la tramitació d’una interpel·lació de Compromís al conseller d’Educació per a debatre sobre la possible inconstitucionalitat de la llei educativa del PP.

“En el PP no ha hagut cap canvi. Els mateixos que ens vetaven fa 10 anys als debats en les Corts Valencianes ho continuen fent. Denunciem que no podrem interpel·lar el conseller d’Educació en un tema tan greu com les possibles inconstitucionalitats de la llei educativa de PP i Vox, perquè la Mesa de les Corts ha vetat el debat de forma absolutament incomprensible. És una actitud antidemocràtica i no retirarem la proposta”, ha explicat el responsable d’Educació de Compromís.  

Així mateix, ha afegit que “recorrerem esta decisió de la Mesa de les Corts. Ningú entén que no es puga debatre un tema tan important com este. Estan sistemàticament evitant qualsevol debat dels desastres educatius als quals ja ens tenen massa acostumats. És un tema molt greu perquè parlem que obligaran a les famílies valencianes a matricular els fills i filles sense saber el programa lingüístic del seu centre”.

Pel que fa a l’informe de l’Advocacia de l’estat sobre la llei educativa del PP, el representant de Compromís ha valorat que “és de mínims i poc ambiciós, perquè es deixa pel camí molts elements que concorren amb il·legalitats i que  vam denunciar  tant Compromís com PSPV a Les Corts quan es va debatre esta llei de la vergonya”.

Així mateix, des de Compromís s’ha destacat que en el recent informe anual del Comité d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries és fa una referència al nou model lingüístic educatiu del PP valencià amb estes paraules:  El nou projecte de llei (l’anomenada “Llei de Llibertat Educativa”) que han presentat les noves administracions autonòmiques en 2024 reduiria dràsticament la presència del valencià en el model educatiu de la Comunitat Valenciana i és un element de gran preocupació, en particular en les zones castellanoparlants.  

En este marc d’actuació, Compromís està preparant una ronda d’actes  arreu de les comarques per explicar els principals elements que marquen la inconstitucionalitat de la llei educativa de Mazón.


Conselleria d'Educació Valencia /