Redacció •  País Valencià •  27/09/2024

La Llei educativa valenciana arriba al TC per vulnerar els drets lingüístics de l’alumnat valencià

Compromís, Sumar, Podemos, Bildu, ERC, Junts i BNG han presentat un recurs d’inconstitucionalitat per considerar que vulnera 28 articles de lleis superiors

La Llei educativa valenciana arriba al TC per vulnerar els drets lingüístics de l’alumnat valencià

Cinquanta diputats i diputades de Compromís, Sumar, Podemos, Bildu, ERC, Junts i BNG han signat un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei educativa de Mazón, després de considerar que va en contra dels drets lingüístics de l’alumnat reconeguts en l’Estatut d’Autonomia valencià, en la Constitució Espanyola i  diverses lleis educatives de rang superior.

Els partits signants consideren que la llei promulgada per PP i Vox obliga les famílies valencianes a matricular als seus fills abans de saber en quina llengua rebran les classes i impedeix que l’alumnat d’àrees castellanoparlants puga aprendre en valencià i domine les dues llengües oficials.

A més, les formacions recorden que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ja va rebutjar una de les mesures que s’inclouen en la llei d’educació del PP valencià. Es tracta que cada alumne puga triar llengua per a fer els exàmens i això atempta contra l’objectiu d’adquisició de coneixements que van vinculats a la llengua oficial en la qual es vehicula una assignatura.

Els diputats, concentrats simbòlicament a la Porta dels Lleons del Congrés, consideren, a més, que la llei del PP permet que hi haja professorat sense capacitació per a fer classes en valencià d’assignatures no lingüístiques i vulnera així el dret de l’alumnat a rebre classes en valencià d’altres assignatures.

Així mateix, existeixen precedents judicials en contra de bona part de l’articulat d’aquesta llei a través de 7 sentències, tant del Tribunal Constitucional com del Tribunal Superior de justícia de la Comunitat Valenciana.


Segons les formacions polítiques signants del recurs, aquesta llei incompleix 28 articles de lleis superiors: 8 de la Constitució, 16 de la llei educativa estatal, 1 de l’Estatut d’Autonomia valencià i 3 reials decrets.

Els 15 articles de la Llei de Llibertat Educativa que col·lideixen amb normatives superiors són: Article 3, apartat cinqué; Article 3, apartat huité; Article 4, apartat 1; Article 5, apartats 1, 3 i 4; Article 6, apartats 1 i 5 ; Article 7, apartat 5 ; Article 8; Article 9; Article 10; Article 11, apartat 5; Article 12, apartats 3 i 4 ; Article 13 ; Article 17; Article 18; Article 19.2.c); i Article 20.1.

 


Conselleria d'Educació Valencia /