Redacció •  Catalunya •  01/09/2024

CCOO de Catalunya demana mesures extraordinàries aquest mateix curs pels 31.400 alumnes sense plaça pública d’FP

  • CCOO planteja que s’habiliti una partida pressupostària extraordinària per a ampliar grups i contractar professorat.
CCOO de Catalunya demana mesures extraordinàries aquest mateix curs pels 31.400 alumnes sense plaça pública d’FP

Des de CCOO de Catalunya han sol·licitat a la nova consellera que no renunciï a implementar mesures extraordinàries aquest curs davant la manca de places d’FP pública per a 31.400 joves.

«Volem expressar la nostra preocupació i indignació per les dades que hem conegut pels mitjans de comunicació de la manca de places públiques en els cicles formatius de grau mitjà i grau superior de Formació Professional. Més de 31.000 alumnes s’han quedat sense una plaça pública en aquests moments», han assenyalat des del sindicat.

CCOO ha recordat que al juliol denuncio que no es podia establir un calendari laberíntic i no harmonitzat amb la resta d’ensenyaments superiors com el batxillerat i la universitat perquè «impossibilitava un procés de preinscripció adequat». «Aquest sistema comporta una complexitat i dificultats innecessàries per a les famílies, per l’alumnat i pels centres educatius».

A més, van expressar la falta de transparència en les dades de preinscripció tant en els Cicles Formatius de Grau Mitjà i en els de Grau Superior. Aquestes dades han de donar-se des del primer moment del procés. «També aquesta vegada ens hem assabentat de la falta de places pels mitjans de comunicació i no per dades oficials de la pròpia conselleria. Demanem total transparència en les dades, com ha d’ocórrer en totes les societats democràtiques», assenyalen des de la central sindical.

«Creiem que és molt greu que hi hagi alumnat que no es podrà matricular fins al 30 de setembre, quan el curs començarà enguany el dia 12. Aquest alumnat no podrà assistir al començament del curs i, per tant, es perdrà els primers dies de classe amb les conseqüències que això tindrà pel seu procés d’aprenentatge i per la seva integració en el centre», plantegen.

«D’altra banda, les dades sobre la matriculació en l’FP privada creixen exponencialment cada any, tant en els cicles formatius presencials com en els no presencials, que han crescut un 3000%. La priorització pel *IOC com l’únic centre d’FP a distància públic ha de ser una senya d’identitat d’aquesta nova etapa a Catalunya. Estem veient com es privatitza un dels puntals del nostre sistema educatiu, que al seu torn és un dels pilars de l’estat del benestar. Des de CCOO demanem a aquesta nova conselleria una aposta clara per una oferta pública de qualitat per a l’accés a la FP per a tots. No pot ser que el sistema públic no ofereixi suficients places i que molt d’alumnat es vegi obligat a anar a cicles formatius privats perquè no tenen accés a una plaça pública. S’ha de garantir el dret d’accedir a una formació i qualificació professional pública i de qualitat que possibiliti tenir un treball i vida dignes», adverteixen.

La central sindical ha valorat molt positivament i transmès el seu suport al fet que la Sindicatura de *Greuges obri d’ofici una actuació enfront de que més 30000 alumnes no tingui una plaça d’FP pública assignada. «Per tot això i demanem a la nova consellera que, encara que entenem que porta pocs dies al càrrec, posi en marxa mesures extraordinàries per a aquest curs 2024-25 davant aquests fets tan greus», han assenyalat, apuntant que no es conformen amb propostes d’actuacions de cara al pròxim curs.

CCOO planteja que s’habiliti una partida pressupostària extraordinària per a ampliar grups i contractar professorat perquè totes aquestes persones puguin accedir a una formació professional pública i gratuïta.


educación /