Redacció •  Catalunya •  02/11/2022

El Congrés aprova una proposició d’Esquerra Republicana perquè el govern espanyol fomenti i financi la divulgació de la llengua de signes catalana

Tot i ser reconeguda per llei, falten recursos per estendre l’ensenyament i ús d’aquesta eina essencial per a la comunicació de les persones amb discapacitat auditiva. A Catalunya es calcula que en són unes 32.000.

El Congrés aprova una proposició d’Esquerra Republicana perquè el govern espanyol fomenti i financi la divulgació de la llengua de signes catalana

La comissió d’Educació del Congrés de Diputats va aprovar dijous una proposició no de llei (PNL) del Grup Republicà que insta el govern espanyol al “foment, investigació i difusió” de la llengua de signes catalana, d’acord amb el que ja preveu la llei 27/2007 que reconeix i regula les llengües de signes de l’Estat i el suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva o sordcegues.

La portaveu del Grup Republicà a la comissió d’Educació, Montse Bassa, recordava que nou de cada deu persones consideren que la llengua de signes és important però que, per contra, “nou de cada deu nens sords no reben l’educació primària o secundària en la llengua de signes”. Com va dir Bassa en la seva intervenció, tot i saber que la llengua de signes facilita l’accessibilitat i que és inclusiva, “no s’hi dediquen els incentius econòmics suficients”, i sense aquest suport l’atenció i educació d’aquest alumnat queda marginada “perquè no es disposa dels recursos adequats”.

“Una persona sorda és molt més que una oïda afectada. És algú que amb major o menor pèrdua d’audició compta amb les mateixes capacitats i els mateixos drets que qualsevol altra persona”, va reivindicar Bassa. Es calcuIa que a Catalunya hi ha ara mateix unes 32.000 persones amb diversitat funcional auditiva, de les quals la meitat utilitzen la llengua de signes catalana per comunicar-se. Els centres educatius és on fa més falta la inversió ja que l’etapa de zero a tres anys és essencial. És en aquesta etapa on l’alumnat sord ha d’adquirir la llengua de signes per assegurar un desenvolupament cognitiu adequat.

“Volem fomentar la llengua de signes catalana de la mateixa manera que entenem que vostès volen fomentar la llengua de signes espanyola a les seves respectives comunitats autònomes”, va dir la diputada republicana. Bassa va demanar al govern espanyol que es comprometi en el seu finançament “perquè la comunitat sorda no quedi silenciada en un món oient”.

En la seva intervenció davant la comissió d’Educació del Congrés, la diputada republicana va tenir un reconeixement per la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), la Plataforma per la Llengua, la plataforma LSC Actua, l’Associació de Pares i Mares de Nens Sords de Catalunya (APANSCE), l’Institut d’Estudis Catalans, la plataforma Signar i Escoltar o l’Associació d’Intèrprets de la Llengua de Signes de Catalunya (ACIMC2), entre d’altres, per la seva tasca «incansable» a favor dels drets de les persones sordes.

El text de la proposició, que va incorporar una esmena del PSOE, va ser aprovat finalment per 19 vots a favor i 14 en contra (PP i VOX).


ERC /