Redacció •  Catalunya •  04/05/2022

Esquerra Republicana, Junts, CUP i Comuns impulsen la creació una comissió d’investigació del cas Pegasus al Parlament

Els quatre grups parlamentaris han registrat una proposta de resolució per la creació d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge a través dels programes Pegasus i Candiru de representants polítics i membres de la societat civil catalana per part de l’estat espanyol.

Esquerra Republicana, Junts, CUP i Comuns impulsen la creació una comissió d’investigació del cas Pegasus al Parlament

Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem han registrat conjuntament una proposta de resolució per crear una comissió d’investigació al Parlament sobre l’espionatge a través dels programes Pegasus i Candiru de representants polítics i activistes independentistes, advocats, periodistes i els seus familiars per part de l’Estat, d’acord amb el que estableix l’article 63 del Reglament del Parlament.

Ja que el Congrés, amb els vots del PP i del PSOE, VOX i Cs, ha vetat la comissió d’investigació sobre espionatge, els quatre grups parlamentaris consideren que el Parlament de Catalunya no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, que atempten directament contra drets fonamentals. Per això, defensen l’obligació de protegir els representants polítics i dels ciutadans, que de manera indirecta, també se’ls ha espiat i, per tant, se’ls hi ha vulnerat el dret a la intimitat i secret de les comunicacions, entre d’altres drets.

Per això, la comissió d’investigació tindrà com a objectiu conèixer els detalls d’aquestes intromissions per part de l’Estat a través del CNI o altres organismes públics. A més, buscarà esclarir els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència econòmica i Justícia del Govern de l’Estat Espanyol que hagin participat, de forma directa o indirecta, en la monitorització i control dels afectats i aclarir-ne l’abast temporal. A més, intentarà determinar els comandaments que han pres les decisions i la seva motivació.

La comissió d’investigació també té la intenció de desvetllar els processos de contractació o si ha existit tutela judicial, així com conèixer les tasques d’investigació o altres accions que impulsa el Parlament Europeu. La comissió podrà dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà oportunament debatut pel Ple del Parlament.

La comissió ha de ser integrada per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès.


Pegasus /