Redacción •  Catalunya •  04/08/2024

Denuncien unes obres en terrenys forestals a Gavà, vinculades al Pla de Ponent, en ple agost i pressumptament incomplint el Pla Alfa per risc d’incendis

  • La Plataforma Aturem el Pla de Ponent, denuncia que l’empresa contractada per la Generalitat, i amb la coordinació de l’Ajuntament de Gavà, ha iniciat les obres a una parcel·la forestal per a fer-hi un nou edifici, l’última setmana de juliol i primera d’agost, amb la clara intencionalitat d’evitar qualsevol protesta del veïnat oposat al pitjor pla urbanístic especulatiu de Catalunya (5000 habitatges sobre el darrer connector ecològic Garraf-delta).
Denuncien unes obres en terrenys forestals a Gavà, vinculades al Pla de Ponent, en ple agost i pressumptament incomplint el Pla Alfa per risc d’incendis

La Plataforma denuncia la mala fe de l’Ajuntament i de la Generalitat, que han intentat amb una tàctica mesquina (iniciar les polèmiques obres en plenes vacances d’estiu) que no es pugui activar l’oposició ciutadana que durant 20 anys ha estat lluitant per aturar aquest megaprojecte.

A més a més, les obres forestals (tala de més de 50 arbres amb motoserres) s’han fet en uns dies en què Gavà es trobava en nivell 2 del Pla Alfa per risc alt d’incendis forestals. Aquest nivell implica la prohibició de fer tasques al medi natural que incloguin maquinària susceptible de generar incendis forestals, com és el cas de les motoserres i altra maquinària. Només una autorització expressa del Departament d’Acció Climàtica, de manera justificada, pot eximir d’aquesta prohibició. Els i les activistes de la Plataforma, presents al lloc dels treballs forestals, han reclamat a l’empresa que executa els treballs si disposa d’aquest permís, i els seus responsables han estat incapaços de confirmar-ho o mostrar la deguda autorització. Per aquest motiu, la Plataforma sospita que els treballs es podrien haver estat fent de forma il·legal fins aquest divendres, quan el risc ha baxiat a Alfa 1.

“Ens trobem en un nou cas de mala fe de l’administració, en aquest cas tant l’Ajuntament com la Generalitat, que podria haver incorregut en una il·legalitat pel risc d’incendi forestal”, han declarat els portaveus de l’organització. En cas que es confirmi que l’empresa no disposava dels permisos, la Plataforma es reserva el dret d’efectuar les corresponents denúncies administratives i judicials, així com de demanar responsabilitats polítiques a qui hagi ordenat l’inici de les obres amb tanta pressa que es podria haver generat un risc d’incendi greu en una zona altament poblada.

La Plataforma torna a denunciar la incapacitat absoluta de l’Alcaldessa, Gemma Badia i el seu equip de govern (PSC-Junts) per dialogar amb les organitzacions socials crítiques, i d’imposar la seva agenda política absolutament insostenible que aprofundeix la crisi ecològica global: climàtica i de biodiversitat.


medio ambiente /